Kako izgleda prijava poreza na promet nekretnina?

Porez na promet nekretninama u Hrvatskoj iznosi 3 posto od vrijednosti iskazane u ugovoru. Plaća ga stjecatelj nekretnine. Detaljnije o tom dodatnom trošku smo već pisali, a u našoj rubrici Pitaj agenta odgovaramo na pitanje kako izgleda prijava poreza na promet nekretnina.

Sve vezano za tu proceduru i još pokoju zanimljivost vezanu za ovu temu otkrila je Jelena Ivančić, Starlingova agentica za nekretnine.

Ako ste kupac, nasljednik ili daroprimac nekretnine očekuje vas obveza plaćanja poreza na promet nekretnina. Postoje neke iznimke kada vas ne dotiču te porezne škare, a sve specifične slučajeve možete provjeriti u odredbama Zakona o porezu na promet nekretnina.

Adresa na koju se šalje prijava poreza na promet nekretnina je Porezna uprava.  Dobra vijest je da to ne morate sami raditi. Za vas će to napraviti javni bilježnik kod kojeg potpisujete i ovjeravate ugovor kojim stječete nekretninu.

Porez prijavljuje javni bilježnik po službenoj dužnosti u roku 30 dana od ovjere potpisa. Prijavu šalje Poreznoj upravi putem službene aplikacije e-notar, kreirane od strane Ministarstva pravosuđa. Javni bilježnik za tu uslugu nema nikakve naknade  niti od kupca/nasljednika/daroprimca, niti od države – porezne uprave.

Jelena Ivančić, agentica za nekretnine u Starlingu

Iznimno, kao stjecatelji nekretnina Poreznoj upravi ste dužni sami prijaviti promet nekretnina ako ste sastavili privatnu ispravu koju niste ovjerili kod javnog bilježnika. Takvu ispravu dužni ste dostaviti ispostavi Porezne uprave prema mjestu gdje se nekretnina nalazi u roku od 30 dana od dana kada ste ju sastavili.

U svim drugim slučajevima to radi javni bilježnik. On zapravo prijavljuje činjenicu prometa nekretninama i prilaže dokaze. To može biti kupoprodajni ugovor, darovni ugovor, ugovor o ortaštvu, ugovor o osnivanju prava građenja i sl. Uz to prilaže OIB stranaka koje su ovjerile potpis.

Ukoliko je iznos iz ovjerenog dokumenta (npr. kupoprodajnog ugovora) manji od iznosa iz poreznih tablica o tržišnim cijenama, porezna uprava će zanemariti iznos iz dostavljenog dokumenta i razrezati porez na osnovu svojih poreznih tablica.

Ukoliko je iznos viši od prosječne cijene evidentirane u poreznim tablicama, porezna uprava će razrezati porez na osnovu cijene iz dostavljenog dokumenta.

Može li se porez na nekretninu platiti u ratama?

Nakon što je stigla vaša prijava poreza na promet nekretnina, dobivate privremeno porezno rješenje. Ono postaje konačno nakon tri godine, tako da ako porezna uprava dođe do saznanja da je tržišna cijena druga nego ona utvrđena privremenim poreznim rješenjem – može donijeti drugo rješenje.

Rješenje dolazi obvezniku na adresu iz preambule ugovora (adresu iz osobne) i nalaže rok za izvršenje od 14 dana. Ukoliko će se obveznik poreza na promet nekretnina žaliti, ne odgađa se izvršenje rješenja.

Ono što mnogi ne znaju je da se može tražiti i obročna otplata poreza, uz određenu zateznu kamatnu stopu.

Prihod od poreza na promet nekretnina pripada jedinici lokalne samouprave na kojoj se nekretnina nalazi.

Zanimljivost je da pri zamjeni nekretnina svaki sudionik u zamjeni plaća porez na promet nekretnina. Kod stjecanja nekretnine darovanjem ili drugim besplatnim stjecanjem porez plaća osoba koja je stekla nekretninu bez naknade.

Rubrika nastala u suradnji s agencijom