Kako prenamijeniti podrum u stambeni prostor i upisati ga u zemljišne knjige?

Prenamjena podruma u moderni stambeni prostor je zahvat kojem pribjegavaju mnogi (su)vlasnici, kao domišljati odgovor na trenutne stambene prilike u Hrvatskoj. S obzirom na visoke cijene nekretnina i nedostatak povoljnih stanova, zapušteni kutovi nekretnine pametnim uređenjem mogu postati funkcionalni i ugodni za život, ali i prilika za investiciju.

Izdavanjem preuređenog podruma ili suterenskog prostora na tržištu kratkoročnog ili dugoročnog najma može se računati na dodatni prihod, posebno u gradovima poput Zagreba ili Splita gdje postoji velika potražnja za manjim stanovima.

Osim osnovnog plana kako najbolje iskoristiti podrum kao stambeni prostor, treba otpočetka voditi računa o legalnosti cijelog postupka i čistim papirima na kraju.

Kako zakonito adaptirati podrum u stan

Prije nego što se novi prostor može smatrati domom, važno je osigurati preduvjete za siguran upis u zemljišne knjige. Upravo je to bilo pitanje naše čitateljice:

Od suterena u podrumskom prostoru preuređenjem smo dobili stan od 33 m2. Prošli smo legalizaciju i etažiranje, što je potrebno da se stan upiše u zemljišne knjige?

Za stručni odgovor smo zamolili Ivanu Čikić, agenticu za nekretnine i vlasnicu agencije Dom Ekspert koja će nas u ovom tekstu provesti kroz birokratski labirint do sigurnog uživanja u vlasništvu – korak po korak.

Podrum prenamijenjen u stambeni prostor ne može se zvati domom dok se ne upiše u zemljišnu knjigu. Prijedlogu za upis prilaže se potvrda o samostalnim uporabnim cjelinama i međuvlasnički ugovor ovjeren od javnog bilježnika. Zemljišnoknjižni izvadak je važan dokument koji dokazuje vlasništvo. On je poput osobne iskaznice vaše nekretnine.

IVANA ČIKIĆ direktorica agencije za nekretnine Dom Ekspert

Dogovor sa suvlasnicima i ishođenje dokumentacije

Ako se radi o zajedničkim prostorijama zgrade, imajte na umu da je za pretvaranje podruma u stambeni prostor potrebno zatražiti dozvole za prenamjenu u nadležnim uredima te prikupiti dozvole ostalih stanara.

Ukoliko je objekt legaliziran, kao u slučaju naše čitateljice, za zakoniti upis prenamijenjenog podruma trebat će vam Rješenje o izvedenom stanju (RIS).

No, ako sad krećete u proces preuređenja, trebate iznova ishoditi građevinsku i uporabnu dozvolu. Osim što su zakoni kompleksni i često se mijenjaju, postupci dobivanja dozvola mogu biti dugotrajni i zahtijevati mnogo dokumentacije, što može biti izazovno za one koji nisu upoznati s procesom.

U svakom slučaju, prenamjena podruma u stambeni prostor nije nešto što se radi bez građevinske dozvole.

Kome se obratiti za prenamjenu prostora

Nadležni ili područni uredi poput zagrebačkog Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo i komunalne poslove su adresa gdje tražite potrebne dozvole. Na njihovim stranicama možete preuzeti i potrebne zahtjeve i obrasce.

Etažiranje – potvrda da su posebni dijelovi nekretnine samostalne uporabne cjeline

Pod pretpostavkom da je izvršena kupoprodaja suvlasničkih dijelova svih suvlasnika tog zajedničkog prostora – podruma, svakako je potrebno da se temeljem potvrđenog etažnog elaborata ishodi potvrda o samostalnim uporabnim cjelinama. Zahtjev za izdavanje te potvrde predaje se nadležnom upravnom odjelu za prostorno uređenje.

Mnogi gradovi na svojim službenim stranicama imaju obrasce zahtjeva za izdavanje potvrde o samostalnim uporabnim cjelinama koje možete preuzeti.

Kako Ivana Čikić naglašava, kroz praksu je moguće vidjeti različita postupanja u smislu priloga koje je potrebno priložiti zahtjevu, no on svakako mora sadržavati zemljišnoknjižni izvadak, posjedovni list, potvrđeni etažni elaborat te dozvolu nadležnog tijela: građevinska dozvola, rješenje o izvedenom stanju ili drugi odgovarajući akt za građenje.

Međuvlasnički ugovor

Svi suvlasnici zgrade trebaju sklopiti međuvlasnički ugovor, koji će sadržavati opis svih stanova prema potvrdi o samostalnim uporabnim cjelinama, uključujući i nove suvlasničke udjele.

Upis u zemljišne knjige

Nakon što imate sve gore navedene dokumente, možete podnijeti prijedlog za upis u zemljišne knjige. Prijedlogu za upis u zemljišnu knjigu prilaže se izdana potvrda o samostalnim uporabnim cjelinama i međuvlasnički ugovor ovjeren od javnog bilježnika.

Upis vlasništva u zemljišne knjige obavlja se kod javnog bilježnika ili odvjetnika. Prijedlog se podnosi isključivo elektroničkim putem.

Posebno napominjemo kako je svaki slučaj jedinstven te je uvijek potrebno isprave kojima raspolažete predati stručnoj osobi koja će vas uputiti kroz korake potrebne za upis u zemljišnu knjigu te se na taj način cijeli postupak upisa u zemljišnu knjigu vodi lakše i brže, a što je najvažnije –  sigurnije.

Kako iskoristiti podrum

Prenamjenom podruma u stan dobivate novi životni prostor ili mogući novi izvor prihoda, ali ne zaboravite ga učiniti i sigurnom investicijom koja stoji čvrsto na papiru- upisom u zemljišne knjige.

Iako se proces prenamjene prostora može činiti dugotrajnim i kompliciranim, dobra organizacija i pridržavanje svih koraka čine ga izvedivim. Važno je da se svaki korak obavi pažljivo i u skladu s pravilima jer će to omogućiti nesmetani upis u zemljišne knjige i pravno priznanje vašeg podrumskog prostora kao stana.

Rubrika nastala u suradnji s agencijom