Koji su dodatni troškovi kod kupnje nekretnine?

Kada se odlučimo na kupnju nekretnine, često se koncentriramo na cijenu i uvjete plaćanja. Međutim, postoji nekoliko dodatnih, da ne kažemo skrivenih troškova koji se često zanemaruju, a mogu biti značajni dodatni izdaci. Zato ćemo pobrojati koji su dodatni troškovi kod kupnje nekretnine na koje morate računati i dodati ih svom budžetu.

U nekoliko faza procesa kupnje nekretnine računajte da ćete morati platiti troškove javnog bilježnika za ovjere predugovora, ugovora, solemnizacije i tabularne izjave. Jedan od izdataka je i sastavljanje ugovora kod odvjetnika. A nakon svega ne zaboravite porez na promet nekretninama, ako ste obveznik plaćanja.

Lucijan Šuško, agent za nekretnine u Starlingu

Trošak koji mnoge iznenadi i dolazi vrlo brzo nakon kupovine je porez na promet nekretninama. Njega uvijek plaća kupac i to u slučaju kad kupujete od fizičke osobe, znači kad nekretnina NIJE u sustavu PDV-a (što je najčešći slučaj s novogradnjama, kad kupujete od pravne osobe).

Porez na promet nekretnina u Hrvatskoj se plaća 3 posto od kupoprodajne cijene. Evo primjer: ako ste stan platili 100 tisuća eura Porezna uprava će vam vrlo brzo po prijavi javnog bilježnika, poslati uplatnicu s iznosom od 3 tisuće eura. 

Troškovi javnog bilježnika kod kupnje stana

Na trošak kod javnog bilježnika jednostavno morate računati. Bez tabularne izjave ne možete dovršiti prijenos vlasništva, tj, upisati se na nekretninu 1/1. To je dokument koji jednostavno mora biti ovjeren kod javnog bilježnika.

Solemnizacija ugovora o kupoprodaji nekretnine

Ako kupujete stan na kredit, isto je i sa solemnizacijom. To je postupak ovjere ugovora kod javnog bilježnika pri čemu se provjerava odgovara li ugovor propisanoj formi. Trošak je proporcionalan odobrenom iznosu kredita.  

Sastavljanje kupoprodajnog ugovora za nekretninu

U procesu kupoprodaje kupac bi se trebao posebno zaštititi, jer kupac u stvari daje novce za nešto čega još nije vlasnik. I zato preporučujemo da ugovore piše stručna osoba, a to je odvjetnik.

Sve ove troškove treba uzeti u obzir pri kupnji nekretnine kako bi se izbjegla nepotrebna iznenađenja i kako biste se osigurali da kupovina nekretnine ne prelazi vaš proračun.

Posrednička naknada i usluge

Koristite li usluge agencija za nekretnine tu je i posrednička naknada. U tom slučaju neki od ovih troškova su uračunati u cijenu, uz sve druge usluge koje dobivate. Prije potpisivanja ugovora uvijek pitajte koji su dodatni troškovi kod kupnje nekretnine uračunati u usluge koje dobivate.

Agencije pružaju sigurnost i zaštitu klijentima u skladu s propisima i zakonima. Unatoč dodatnom trošku, usluge agencije mogu donijeti uštede, sigurnost i dodatnu podršku u procesu pregovaranja, kupnje ili prodaje nekretnine.

Rubrika nastala u suradnji s agencijom