Plaća li se porez na nekretnine u novogradnji?

Plaća li se porez na nekretnine u novogradnji jedno je od najčešćih upita koje agenti dobivaju na dnevnoj bazi. S razlogom! Jer, kada kupujete nekretninu pametno je pripremiti se na sve troškove koji vas mogu dočekati putem.

Porez na promet nekretnina iznosi 3 posto tržišne vrijednosti nekretnine u trenutku nastanka porezne obveze i plaća ga kupac. Jedna od iznimki su nekretnine u sustavu PDV-a, jer predviđeno je da se ne plaća i porez na promet nekretninama i PDV, već samo jedan od tih poreza.

Postoje točno definirani slučajevi u kojima su po Zakonu o porezu na promet nekretnina kupci oslobođeni plaćanja  poreza.

Najčešći slučaj oslobođenja od poreza na promet nekretnina je kada kupac kupuje novogradnju od investitora koji je u sustavu PDV-a. Tada je porez uključen u cijenu stana i u tom slučaju kupac ne plaća 3 posto poreza na promet nekretnina.

Filip Ćulibrk, voditelj prodaje u Starlingu

Ali, to nije sve!

Uvijek postoji neki ALI kada je porez u pitanju. U nekim slučajevima i na novogradnju se plaća porez na promet nekretnina.

Primjerice, kada je investitor fizička osoba koja nije u sustavu PDV-a tada će i kupoprodajna cijena biti iskazana bez PDV-a, što znači da kupac plaća porez na promet nekretnina od 3 posto.

Zato kod kupovine novogradnje treba utvrditi je li nekretnina u sustavu PDV-a ili nije. Usto, ako je nekad i bila, a promijenila je nekoliko vlasnika od kojih je samo jedan bio van sustava PDV-a i nekretnina izlazi iz sustava PDV-a.  

Rubrika nastala u suradnji s agencijom