Koja je cijena sastavljanja kupoprodajnog ugovora bez stručnjaka?

Potraga za savršenom nekretninom, prodaja, dogovori, pregovori, predugovor – sve se vrti oko trenutka u kojem treba zaključiti kupoprodaju. Kolika je važnost tog pravnog posla i koja je cijena sastavljanja kupoprodajnog ugovora bez stručnjaka pojasnila je pravnica i agentica za nekretnine Jelena Ivančić iz Starling nekretnina.

Svaki ugovor, pa tako i onaj o kupoprodaji nekretnine, crno na bijelo potvrđuje što su se dvije strane dogovorile. Što je precizniji taj dokument, manja je vjerojatnost nesporazuma i sporova.

Tko sastavlja ugovor o kupoprodaji nekretnine? 

Ovlaštena osoba za sastavljanje ugovora o kupoprodaji nekretnine je odvjetnik ili pravna služba unutar agencije ovlaštene za posredovanje. Ukoliko bi neovlaštena osoba opetovano sastavljala kupoprodajne ugovore, pa čak i jednokratno, te za to uzela naknadu radilo bi se o kaznenom djelu nadripisarstva.

Jelena Ivančić, agentica za nekretnine u Starlingu

Uz cijenu same nekretnine u procesu kupoprodaje se nakupi i drugih dodatnih troškova. I kupovina nekretnine košta. U ljudskoj prirodi je da gledaju kako će proći jeftinije, gdje mogu uštedjeti, napraviti nešto besplatno, a ugovor o kupoprodaji je dokument za koji se definitivno to ne isplati.

Bolje spriječiti nego liječiti, najkraće je moguće upozorenje, ako ste pomislili uštedjeti za sastavljanje kupoprodajnog ugovora.

Ugovorom o kupoprodaji prodavatelj se obvezuje predati vlasništvo nad predmetnom nekretninom kupcu u zamjenu za prethodno dogovorenu cijenu. Takav ugovor vrijedi isključivo u pisanom obliku, a ovjerava se kod javnog bilježnika

Sam kupoprodajni ugovor stranka može i sama sastaviti, kupiti primjerak ugovora o kupoprodaji u Narodnim novinama ili skinuti šprancu s interneta. No, time se izlaže riziku, jer nijedna nekretnina nije ista.

Niz je specifičnih situacija koje laik može lako previdjeti. Posljedice mogu biti dugotrajne, a kad se nepravilnost i uoči, ispravljanje štete traje puno duže. Neprovjerena dokumentacija, status nekretnine u katastru i gruntovnici, osoba ovlaštena za potpis ugovora, upisani i neupisani tereti na nekretnini, mogućnosti da je nekretnina bračna stečevina ili kulturno dobro su samo neke od “nagaznih mina” koje laik ne bi prepoznao.

Neugodne posljedice i njihovo rješavanje mogu vas koštati znatno više od inicijalnog angažiranja stručne osobe. Posebno se to odnosi na kupce, jer kupac daje novac za nešto što još ne posjeduje.

Cijena sastavljanja kupoprodajnog ugovora kod odvjetnika je dodatni trošak na koji biste trebali biti spremni zbog vlastite sigurnosti.

I ne zaboravite, vlasnik nekretnine ne postajete niti s valjanim ugovorom, niti kada isplatite sve novce, već upisom prava vlasništva u zemljišne knjige. 

Tek s ovjerenim kupoprodajnim ugovorom i tabularnom izjavom imate pravo upisa u zemljišne knjige. Ako kupujete nekretninu kreditom, ugovor o kreditu ćete i solemnizirati, a banka će upisati hipoteku na nekretninu. Prijedlog za upis vlasništva u gruntovnicu se podnosi isključivo elektronički, putem javnih bilježnika i odvjetnika.

Rubrika nastala u suradnji s agencijom