Što je solemnizacija ugovora o kreditu? 

Solemnizacija ugovora o kreditu očekuje vas pri kraju procesa kojeg prolazi svatko tko uzima kredit.

A put izgleda ovako: kupac nekretnine mora provjeriti svoju kreditnu sposobnost u banci te znati s kojim iznosom raspolaže. Nakon pronalaska idealne nekretnine s urednim papirima, odlazi u banku i predaje zahtjev za kredit. Uz zahtjev za kredit se predaje i predugovor o kupoprodaji kojim su definirani cijena i dinamika isplate.

Nakon toga, na samom kraju, kada je kredit odobren, dolazimo do solemnizacije.

Solemnizacija je postupak ovjere ugovora kod javnog bilježnika pri čemu se provjerava odgovara li ugovor propisanoj formi. Ugovor tako dobiva svojstvo ovršne isprave. Sudionici su kupac i prodavatelj, odnosno osobe navedene u kupoprodajnom ugovoru. Potrebne dokumente priprema osobni bankar, a trošak solemnizacije ugovora o kreditu snosi kupac.

Klara Kregar, agentica za nekretnine u Starlingu

Potrebno je obratiti pažnju da kod javnog bilježnika dođu svi sudionici koji moraju potpisati. Ukoliko je bračna stečevina, pripremite izjavu bračnog druga.

Imate li sudužnika ili jamca – oni također moraju biti prisutni. Bilo bi idealno da se dokumenti koje je potrebno solemnizirati donesu dan ranije kod javnog bilježnika kako bi on sve mogao pregledati i javiti vam ukoliko eventualno nešto nedostaje.

Neke banke traže potpis ugovora o kupoprodaji prije solemnizacije, a druge prihvaćaju da datum potpisa ugovora o kupoprodaji i solemnizacije ugovora o kreditu bude isti.

Čemu služi i koliko košta solemnizacija ugovora o kreditu?

Vlasnik nekretnine, odnosno prodavatelj, prilikom solemnizacije ugovora o kreditu se pojavljuje u svojstvu založnog dužnika – jer se banka upisuje u teretovnici na njegovu nekretninu. Čim je ugovor o kreditu soleminiziran, javni bilježnik će predati prijedlog za upis banke u teretovnicu predmetne nekretnine.

Upis hipoteke se provodi po hitnom postupku, tri do pet radnih dana. Nakon što je vidljiva hipoteka na vlasničkom listu, banka isplaćuje sredstva na račun prodavatelja. Prodavatelj kupcu daje tabularnu izjavu za upis vlasništva nakon što primi cijeli iznos dogovorene kupoprodajne cijene te kupac postaje založni dužnik i novi vlasnik nekretnine.

Solemnizacija se razlikuje od ovjere potpisa! Prilikom ovjere potpisa javni bilježnik samo potvrđuje da je potpisnik osobno potpisao ugovore i pritom ne pojašnjava sudionicima u kreditu sadržaj ugovora.

Trošak solemnizacije proporcionalan je iznosu kredita i broju primjeraka koji se solemniziraju, a oboje je propisano javnobilježničkom tarifom.

Na primjer, za kredit u iznosu od 150 tisuća eura trošak bi bio oko 600 eura. No, savjetujemo da se svakako o točnom iznosu raspitate i sami ili se obratite stručnjacima za nekretnine koji će vas voditi kroz proces kupnje ili prodaje nekretnine.

Rubrika nastala u suradnji s agencijom