Postoji li idealna nekretnina?

Svatko tko rješava svoje stambeno pitanje pita se postoji li idealna nekretnina? Taj idealno zamišljeni životni prostor za svakog je drukčiji, ali osjećaj je isti. Želimo vrijednost za svoj novac. Želimo kvalitetu, komfor i blizinu nama važnih sadržaja. Želimo osjećaj da je ta nekretnina stvorena za nas.

Kako se ne bismo razočarali i iscrpili u potrazi za takvom idealnom nekretninom trebalo bi želje pomiriti s mogućnostima. Na početku potrage, preporučuju stručnjaci iz Starling nekretnina, dobro je napraviti popis koji nam može olakšati izbor i pomoći da nađemo idealnu nekretninu – za nas. 

Često se događa da kupci u oglasima vide nekretninu koju odmah isključe sa svog popisa želja, a zapravo bi uz neke kompromise to mogao biti dobar životni izbor za njih, kaže Mia Vučić, agentica za nekretnine iz Starlinga.

Bez obzira na prvi dojam, za neke nekretnine vrijedi promijeniti mišljenje jer bi, uz neke preinake, mogle postati idealna nekretnina u datim okolnostima i okvirima. 

Idealna nekretnina postoji, ali ne bez kompromisa. Kupcima savjetujem da napišu na papir što sve traže od nekretnine. Podcrtajte što vam je najvažnije, bez čega ne kupujete, a zaokružite oko čega ste fleksibilni! Popis pokažite svom agentu za nekretnine i dopustite da vam pokaže što se nudi na tržištu.

MIA VUČIĆ, agentica za nekretnine iz Starlinga

Razmislite o ovim kategorijama:

  • lokacija
  • cijena
  • do koje mjere ste voljni adaptirati
  • želja za vanjskim prostorom
  • sobnost
  • kat
  • lift
  • prometna povezanost
  • urbanistički plan, blizina vrtića, škole, trgovine, zelene površine…

Kada se isplati raditi kompromise za kupnju nekretnine?

Agentima za nekretnine na zagrebačkom tržištu ponekad se čini da svi kupci traže isto.

Stan od 50 m² s balkonom za 135 tisuća eura ili četverosobni stan s 2 kupaonice koji ne treba adaptirati, 10 min do tramvaja, s liftom,  za 225 tisuća eura. Nije da takvih stanova nema, ima ih, ali ne dovoljno!

Zato je dobro biti voljan istraživati i raditi kompromise te idealnu nekretninu naći uz adaptaciju, primjerice kada je dvosoban stan moguće prenamijenili u trosoban.

U zgradama bez lifta svi bi najradije prvi ili drugi kat, ali realno, mlađim i zdravim ljudima niti treći kat nije za baciti, a usput možete dobiti malo jeftiniji kvadrat.  Četvrti kat je onaj gdje možete naći dobre dealove, niže cijene kvadrata i bolju poziciju za pregovore.

Jedan od najboljih primjera podcijenjenih nekretnina su potkrovlja, koja inicijalno nitko ne želi.  Ali, ako je dobar krov i konstrukcija, potkrovlje je fantastična opcija koja vam pruža super pogled, a kosine i krovne grede daju šarm prostoru. 

Treba li vam zbilja balkon? Netko tko uživa u vanjskom prostoru, voli i uzgaja biljke, na svoj će popis staviti balkon ili terasu kao must have, to je kategorija koju ćete podcrtati na svom popisu.

Za sve one koji to nisu iskristalizirali, treba priznati da velika većina balkona služi kao pohrana zimnice, vješanje veša ili dodatno spremište. Stoga razmislite dobro možete li živjeti bez balkona i je li on predmet kompromisa. Ako dvojite, zaokružite na popisu balkon kao kategoriju oko koje ste fleksibilni.

Što ako na željenoj lokaciji ne postoji idealna nekretnina?

Što se tiče lokacije, većina kupaca gleda konkretan kvart na koji su naučeni ili gdje su odrasli, blizu dragih ljudi. To se naravno može razumjeti zato što je to jedna doza komfora, jer selidba i kupnja su već dovoljno stresni sami po sebi.

Preporuka je da iskusite i druge kvartove koji su možda nešto povoljniji, a i dalje zadovoljavaju neke kriterije koji su vama bitni.

Primjerice, Zagreb se uvelike promijenio u zadnjih 5 godina. Te se promjene mogu uočiti tako da odete i izvidite što takvi vama još nepoznati kvartovi imaju po pitanju zelenila, škola, vrtića, ruta do posla te procijenite biste li se vi tu mogli uklopiti.

Potraga za stanom može biti zabavno, interesantno i edukativno iskustvo u kojem promatrate vlastite granice. Koliko ste spremni žrtvovati lokaciju na kojoj ste odrasli za više kvadrata? 

U tim slučajevima jako je dobro imati svog agenta kojemu ćete reći što je na tom vašem popisu kojeg ste napisali i dopustite mu da vam pokaže što je na tržištu. Dogovorite se da vam u sat i pol vremena pokaže 3-4 nekretnine i to će vam dati dobar pregled što je na tržištu. 

Rubrika nastala u suradnji s agencijom