Kako uspješno završiti proces kupnje nekretnine?

Kupnja nekretnine predstavlja veliku investiciju, a proces koji joj prethodi može biti dugotrajan i složen. Međutim, nakon što završite s kupnjom, važno je slijediti određene korake kako biste osigurali legalnost vlasništva te glatko i bezbrižno započeli novi život u svom domu. Kako sigurno završiti proces kupnje nekretnine pojasnio je Lucijan Šuško iz Starling nekretnina.

Jedan od najvažnijih koraka nakon kupnje nekretnine je prijenos vlasništva. Nakon što ste potpisali kupoprodajni ugovor i isplatili dogovorenu cijenu, s tabularnom izjavom idete javnom bilježniku koji će izvršiti prijenos vlasništva u zemljišnim knjigama. Tek nakon ovog koraka postajete službeni vlasnik nekretnine.

Lucijan Šuško, agent za nekretnine u Starlingu

Pravo vlasništva nekretnine ne stječe se automatski, nego upisom u zemljišne knjige. To je vaša obveza kao novog vlasnika nekretnine.  

Drugi korak koji je važno obaviti je prijenos režija. Prilikom primopredaje stana, sastavlja se primopredajni zapisnik koji služi za utvrđivanje stanja svih brojila. S tim podacima radi se  prijenos režija s bivšeg vlasnika na vas.

Iako nije obvezno, preporučuje se i osiguranje nekretnine, kako biste zaštitili svoju imovinu od eventualnih nepredviđenih situacija.

U procesu kupnje nekretnine postoje i oni manje bitni, naizgled manje važni koraci koji mogu doprinijeti osjećaju udobnosti i sigurnosti u novom domu. Promjena brave, recimo,  ili estetske promjene u interijeru pomoći će da se osjećate kao kod kuće!

Rubrika nastala u suradnji s agencijom