Čemu služi predugovor o kupoprodaji nekretnine?

Ako ste ikad bili u potrazi za svojom idealnom nekretninom znate da to nije nimalo jednostavan ni lagan put. A kad ste već pronašli životni prostor u kojem možete zamisliti sebe i svoju obitelj, sigurno ne želite da vam takva prilika izmakne. U tom slučaju ne biste se trebali dugo dvoumiti napraviti  predugovor o kupoprodaji nekretnine ili ne. 

Predugovor nije isto što i ugovor o kupoprodaji.

Nakon što ste našli idealan dom, provjerili status i vlasništvo nekretnine, dogovorili cijenu koja odgovara i vama i prodavatelju, kaparu, sklapanje predugovora je prvi ozbiljan korak do ugovora koji je konačni dokument. Zato biste trebali biti poprilično sigurni u svoju odluku, jer predugovorom se obvezujete da će se potpisati i ugovor.

Predugovor prodavatelju služi kao solidna sigurnost da će konkretna osoba kupiti njegovu nekretninu za točno određenu cijenu, a kupcu je on solidna garancija da će ga prodavatelj pričekati, a ne prodati drugom kupcu ili odustati.

FILIP BISTROVIĆ, agent za nekretnine u Starlingu

Predugovor je svojevrsna rezervacija nekretnine. Mora biti napisan u pisanom obliku.

Njime se određuje rok do kojeg  kupac ima vremena prikupiti sredstva za kupnju ako ih u trenutku sklapanja ugovora nema. Primjerice, ako se stan kupuje kreditom.

Također, predugovor se potpisuje iz bilo kojeg drugog razloga kojeg bi trebalo riješiti do glavnog ugovora. U predugovoru se često definira i iznos kapare, koja obično iznosi 10 posto, pa se na dogovoreni datum potpisivanja konačnog ugovora isplaćuje ostatak.

Predugovor mora sadržavati podatke o ugovornim stranama, predmetu ugovora i cijeni.

ŠTO SE SVE PIŠE U KUPOPRODAJNOM UGOVORU?

  • Podaci o kupcu i prodavatelju
  • Opis nekretnine
  • Podaci o nekretnini
  • Kupoprodajna cijena
  • Rok za potpisivanje ugovora
  • Iznos kapare 
  • Datum i način isplate kupoprodajne cijene

Za razliku od konačnog ugovora, predugovor se ne mora ovjeravati kod javnog bilježnika. Svejedno, on ima pravnu snagu kao i kupoprodajni ugovor. S druge strane, ni kupac ni prodavatelj nisu obvezni na idući korak sklapanja konačnog ugovora ako su se okolnosti iz predugovora drastično promijenile. To su slučajevi kada su se okolnosti od njegova sklapanja toliko izmijenile da ne bi bio ni sklopljen da su takve okolnosti postojale u to vrijeme. Primjerice, ako je nekretnina u međuvremenu stradala u potresu.

NAPOMENA ZA KUPCE:  Ako ste u ulozi kupca u ovakvom poslu, ne zaboravite da vlasnik ne postajete isplatom ugovorene cijene prodavatelju, potpisivanjem predugovora ili ugovora, nego tek nakon što se obavi prijenos prava vlasništva u zemljišnim knjigama.

Zbog toga je dobro osloniti se na iskusne agente koji vam uz svoje odvjetnike mogu olakšati i ubrzati cijeli proces.

Rubrika nastala u suradnji s agencijom