Provjerite što vas čeka na tržištu ako tražite manji stan od oko 50 m2 u Zagrebu!

Stan u Zagrebu veličine oko 50 m2 jedna je od najčešćih pretraga u oglasnicima za nekretnine. Kada odluče zalupiti podstanarska vrata, mladim ljudima koji traže svoj prvi dom to je često maksimalan broj kvadrata koji si mogu priuštiti. Manji stanovi u tramvajskoj zoni su i na meti investitora. Ako i vi tražite 50tak kvadrata po zagrebačkim kvartovima ovo je tekst za vas, iz iskustva agentice za nekretnine Kristine Matušić.

U prodaji nekretnina se svakodnevno susrećem s pojmom manji stan. U žargonu kupca to podrazumijeva veličinu od 40 do 55 m2 i ti su stanovi u Zagrebu najtraženiji.

Osobi koja u njemu stanuje takav stan pruža posve dovoljan komfor. Dovoljno je mali da ne iziskuje puno vremena za održavanje, a opet je dovoljno velik da u njega stane odvojena spavaća soba i radni kutak. Manji stanovi su i na meti mnogih investitora. To su neki važni razlozi zašto manji stanovi od oko 50m2 zauzimaju prvo mjesto na ljestvici traženih kvadratura u Zagrebu.

Zašto kupci traže male stanove?

Većem broju kupaca je ukupna cijena manjeg stana dostupnija. Niže su režije i samim time niži su kasnije troškovi života. S druge strane, takva se nekretnina uvijek smatra dobrom investicijom. 

Kristina Matušić, agentica za nekretnine

Nekada je način života bio drukčiji. Živjelo se u velikim obiteljskim kućama, više generacija pod istim krovom. Danas je, rekla bih, takav koncept stanovanja skoro u potpunosti napušten, u korist života u stanovima. Današnji ritam života koji je vrlo brz ostavlja malo prostora za uživanje te današnje generacije slobodno vrijeme vole koristiti za druženje s prijateljima, boravak u prirodi ili bavljenje sportom.

Život u manjoj nekretnini zahtijeva manje vremena za održavanje i samim time više vremena za druge aktivnosti. U našem je mentalnom sklopu zakopana činjenica da moramo imati svoju nekretninu, pa se u vrijeme  visokih cijena kvadrata mnogi okreću potrazi za manjim stanom koji si mogu priuštiti.

Stan za život ili kao investicija

Manja nekretnina za kupca/vlasnika znači i manju svotu novca u startu prilikom kupovine, manji porez, manje troškove režija i održavanja, te najkraće trajanje eventualne buduće prodaje obzirom na potražnju.

Imamo, dakle, i  grupu kupaca koji nekretnine ne kupuju za život već kao investiciju, pogotovo u ovo vrijeme inflacije, budući je ta kvadratura do 50 m2 vrlo tražena u području najma. Onima koji investiraju višak novca u kvadrate, dugoročni i dnevni najam mogu donijeti lijepe prihode.

I dalje je najveća koncentracija kupoprodaja takvih stanova u Zagrebu. Glavni grad nudi najveći izbor kulturnih događanja, škola, specijalističkih obrazovanja, fakultetskih smjerova, specijaliziranih liječnika te velik broj bolnica. Zato su kupci manjih stanova često osobe iz drugih krajeva Hrvatske. S obzirom na individualne potrebe kupaca manji stanovi su traženi u gotovo svim kvartovima.

Što utječe na cijenu manjeg stana?

Lokacija uvijek igra veliku ulogu prilikom određivanja cijene. Tako je i u slučaju manjih stanova. Kako su oni najtraženija vrsta nekretnina u pravilu je i cijena pojedinačnog kvadrata viša od prosjeka, a osim lokacije gleda se i moguća namjena radi eventualnog prihoda vezanog na njih. Koliko je dostupan javni prijevoz, je li stan u tramvajskoj zoni, blizina bolnica ili fakulteta svakako utječe na postizanje buduće cijene.

Manji stan u centru grada može osim stambene funkcije imati i funkciju dnevnog najma te se samim time takav stan u centru Zagreba gleda kao odlična investicija koja omogućava priljev od najma kroz cijelu godinu.

Kako naći manji stan u Zagrebu?

Manji stanovi od 40 do 55 m2 zauzimaju prvo mjesto na ljestvici najtraženijih stanova, pa ih je teško i pronaći. Njihovo zadržavanje na tržištu ne traje dugo, dapače često se prodaju unutar nekoliko dana od pojavljivanja na tržištu. Kupci koji sami tragaju niti ne uspiju doći u priliku takvu nekretninu pogledati ili dati ponudu za nju.

Agenti za nekretnine su tu u prednosti jer su svakodnevno u doticaju s informacijama i znaju unaprijed koje će se nove  nekretnine pojaviti na tržištu.

Kupci koji traže ciljano baš takvu manju nekretninu najčešće angažiraju agenta koji ih onda na vrijeme informira o svakoj novoj prilici koja se pojavi.

Ako ipak sami krećete u ovu avanturu evo kako si možete olakšati potragu za manjim stanom:

  • Odredite najvišu cijenu koju ste spremni platiti, ne gubite vrijeme na razgledavanje nekretnina koje si ne možete priuštiti.
  • Razmotrite više lokacija, u više kvartova.
  • Ako vam se sviđa baš neki određeni kvart ili zgrada u kojoj želite manji stan napravite i zalijepite oglas u kojem ćete se predstaviti kao ozbiljan kupac i ostaviti svoje kontakt podatke.
  • Popričajte sa susjedima i raspitajte se osobno ima li stanova za prodaju u ulici.
  • Kad nađete nekretninu koja vam se sviđa reagirajte brzo jer mali stanovi oko 50 m2 iz prodaje nestaju brzinom svjetlosti.

Kristina Matušić je vlasnica Lares nekretnina. Za sebe voli reći da ne prodaje nekretnine već životne prilike. U svoj posao ulaže mnogo truda i vremena. Prodaje i traži nekretnine za klijente najviše u centru grada Zagreba, to je tržište koje dobro poznaje.