Kako rasvjeta utječe na naše raspoloženje i svakodnevne aktivnosti?

Rasvjeta je iznimno bitna komponenta u našoj svakodnevici, posebice ako želite što ugodniji i kvalitetniji život. Rasvjetom smo okruženi cijelo vrijeme kada boravimo u zatvorenim prostorima. U svojim domovima današnje generacije teže uspostavljanju ravnoteže između privatnog i poslovnog života, jer mnogi u istom prostoru provode većinu svoga vremena, živeći i radeći.

Jeste li znali da rasvjeta utječe na bolji san i produktivniji radni ritam, na naše raspoloženje? Kako bi ovo testirali, jednu večer probajte prije spavanja popaliti svu rasvjetu u sobi u kojoj se nalazite, boravite pola sata u takvom okruženju te odite na spavanje. Koliko bi vam vremena trebalo da zaspite?

Drugu večer, probajte pola sata prije spavanja prigušiti rasvjetu, malo se ušuškajte uz čaj i knjigu, pa vidite koliko bi vam tu večer trebalo da zaspite.

Temperaturom bijele boje rasvjete te rasvijetljenošću interijera možemo iznimno utjecati na svoje svakodnevne aktivnosti, radnu produktivnost, bolji početak i kraj dana i stoga je bitno da obratimo pozornost na podatak o iznosu Kelvina koji se na nalazi na svakom pakiranju sijalice ili svjetiljke.   

Rasvjeta uljepšava interijer i djeluje na raspoloženje

Znate li odabrati pravu žarulju?

Kelvin (K) je mjerna jedinica za temperaturu, no mi u Europi naučeni smo i koristimo stupnjeve Celzijusa (20 C  = 293 K = 20 + 273). Ovdje nije riječ o mjerenju temperature prostora, već o mjerenju temperature boje koju proizvodi izvor rasvjete (sijalica). Najlakše se može dočarati tako da zamislite kako se zagrijava blok čelika. Prvo će se pojaviti narančasta boja, zatim žuta pa tako sve dok ne postane bijelo vruća. Bilo kad tijekom zagrijavanja može se izmjeriti temperatura čelika i odrediti vrijednost proizvedene boje.

Još od Edisona i pojave električne žarulje 1879. godine naučeni smo koristiti žarulje sa žarnom niti temperature boje 2700 K. To je dovelo do toga da smo naviknuti na blago žućkasti sjaj, posebice u našim domovima, zbog čega se osjećamo toplo i ugodno.

Na policama, u trgovinama, najčešće se mogu naći žarulje sljedećih temperatura:

  1. Toplo bijela 2700 – 3000 K
  2. Neutralna bijela 3500 – 4100 K
  3. Hladna bijela 5000 – 6500 K
Koliki je iznos Kelvina na žarulji?

Najbolja boja rasvjete za spavaće sobe, dnevni boravak ili radni prostor

Što je veći stupanj Kelvina, temperatura boje je bjelija. Takva rasvjeta izgleda svjetlije, no iznos rasvijetljenosti se ne mijenja. Valovi bijele boje veće su frekvencije i stoga je intenzivnija za naše oči pa izgleda svijetlije.

Iako smo se kroz godine naviknuli na toplije boje temperature rasvjete zbog žarulja sa žarnim nitima, nije uvijek najbolja opcija primijeniti istu u svim slučajevima. U nastavku slijede preporuke za određene temperature rasvjete.

  • Manje od 2000 K je slično svjetlu svijeće što je najbolje za prostore s malom potrebom za rasvijetljenošću.
  • Toplo bijela 2000 – 3000 K je najbolja opcija za spavaće sobe, dnevne boravke, blagovaone te vanjske prostore u kojima se želimo osjećati toplo i ugodno.
  • Hladno bijela 3100 – 4500 K je najbolja opcija za kuhinje, kupaone, urede, radne prostore te prostore u kojima je potreba za bijelim svjetlom.
  • 4600 – 6500 K daje svjetlinu, sličnu danjem svjetlu. Najbolja je opcija za prostore u kojima se radi.
  • 6500 K i više je najbolje za prostore za čitanje, koncentraciju te šminkanje. Najčešće se ovaj temperaturni rang boja koristi u komercijalnim lokacijama.

Sada kada sve ovo znamo, možemo otići korak dalje i pogledati što se zbiva sa našim cirkadijskim ritmom, razinom melatonina te kako svjetlom prilagoditi i izbalansirati svoje svakodnevne aktivnosti te okruženje.

Kako rasvjeta pomaže da uspijete lakše zaspati?

Cirkadijski ritam je prirodni, unutarnji proces u čovjeku koji regulira periode spavanja i ponavlja se svaka 24 sata. U 21 sat navečer, tijelo čovjeka se priprema za odmor. To znači da tijelo počinje proizvoditi hormon melatonin. Hormon melatonin se proizvodi u žlijezdi epifizi koja je nalazi u glavi. Melatonin pomaže kontrolirati naše cikluse budnosti i spavanja.

Tijekom dana proizvodnja melatonina se izmjenjuje, no kad Sunce zađe, počinje se javljati osjećaj umora. Proizvodnja melatonina pomaže održati naš um oštrim. Spavanje u potpunom mraku pomaže našem tijelu da proizvodi više prirodnog melatonina. 

Prilagodbom rasvjete u našim spavaćim sobama s toplo bijelom svjetlošću od  2000 – 3000 K pripremamo se za noćni odmor i lakše utonemo u san. To je najbolja opcija za sve prostore u kojima se želimo osjećati toplo i ugodno.

Najbolja rasvjeta za što prirodniji bioritam

Ukoliko želite poboljšati kvalitetu življenja pametno koristeći rasvjetu, evo još nekoliko savjeta i trikova.

Ujutro, kada krećete s poslom, ukoliko je moguće, izložite se hladnoj temperaturi (plavoj) bijele boje. Vidjet ćete da vam ni kava neće biti potrebna od energije koju ćete probuditi u sebi.

Na zaslonima koje koristite, iskoristite mogućnost noćnog rada te tako eliminirajte plavu svjetlost zaslona tijekom večernjih sati. Izloženost jakoj rasvijetljenosti te hladnim temperaturama boja navečer eliminirajte.

Ukoliko sjedite puno za računalom, koristite naočale za eliminaciju plave svjetlosti, koje se daju kombinirati s ili bez dioptrije. 

Ako želimo biti što produktivniji i zdraviji, pratimo ritam prirode, okružimo se s intenzitetom i temperaturom boje rasvjete upravo onakvom kakvo je u tome trenutku Sunce.

Priroda zna što je najbolje za nas i stoga prirodna rješenja integrirajmo u nove tehnologije koje nas okružuju. 

Dr.sc. Petra Mesarić je ovlaštena inženjerka elektrotehnike i u fokusu su joj tehnološka rješenja za energetski održive stambene i poslovne prostore.  Direktorica je tvrtke SmartWay koja nudi pametna rješenja ako želite integrirati sustav rasvjete, grijanja, hlađenja, obnovljive izvore energije, sustave za pohranu energije te jednim klikom sa svime time upravljati.