Kuće koje se nude na prodaju mogu biti zgoditak, ali i potpuni gubitak novca ako ne znate što provjeriti prije kupnje!

Statistike pokazuju da je u ukupnoj kupoprodaji od svih nekretnina u Zagrebu tek 15-tak posto kuća. Današnji način života drukčiji je od života naših roditelja koji su gradili kuće računajući da će djeca ostajati s njima u zajednici. Nove generacije dulje rade i nemaju ni vremena puno boraviti u kući.

Stan ili kuća je pitanje životnog stila.

Za kuću se kaže i da je vreća bez dna. Više su cijene za grijanje i druge režije, više je novca i vremena potrebno za održavanje. Kad već imaš okućnicu treba pokositi travu i brinuti o još niz drugih stvari. Ipak, nemjerljiva je sloboda i privatnost koju kuće pružaju. U vrijeme pandemije porastao je interes za kućama jer nedostajalo nam je prostora za život i poslove koje smo preselili u domove.

Kupnja kuće može biti rizik

S obzirom da su cijene kvadrata kuća niže od cijena za stanove, kupnja kuće može biti pravi zgoditak i životna poboljšica, ali i pravi gubitak vremena i novca ako fulate u samom startu i ne provjerite što u stvari kupujete. Ako pretražujete oglasnike i kuće na prodaju, ključne stvari koje trebate provjeriti možemo podijeliti u tri skupine kaže Ivan Varat, savjetnik za nekretnine.

Svaki od parametara može znatno utjecati na kvalitetu života koju neki pojedinac očekuje za sebe ili svoju obitelj, ali i na konačnu cijenu koju dogovorite s prodavateljem. A za uspješne pregovore se valja dobro pripremiti.

Inspekcija kuća na prodaju

Kuća daje više privatnosti i mira

Kuća je realno veći luksuz jer daje privatnost i mir. Imamo više prostora, garažu, roštilj, sjenicu i vrt. Kuća nam pruža više izbora za boravak, ali zahtijeva i više vremena i novaca za održavanje.

Ivan Varat, San Patrik nekretnine

Kako znati što će najviše utjecati na buduću kvalitetu života u nekoj nekretnini? Pa, najprije se svi zaključci sigurno vrte oko novca i pomisao koliko ćemo mjesečno izdvajati na režije u kući. Krećemo od energetskog razreda: ima li kuća dobru izolaciju na krovu i dobar krov, toplinsku fasadu i dobru stolariju – prozore i vrata, nabraja Varat glavne parametre koji znatno utječu na troškove energije. Prozori s troslojnim staklima, novi krov i uređena fasada itekako mogu podići vrijednost nekretnine.

Jeftina kuća trokatnica bez signala

Tko danas može preživjeti bez signala za mobitel? Ni veliki ni mali. Nedostupna internetska mreža i loš signal spadaju u stavke koje mogu poremetiti uobičajene navike ukućana. Baš kao i buka s obližnje prometnice ili loš pritisak vode.

Nije glupo pitati ili na licu mjesta i provjeriti sve ove stvari. Kupcu bi to svaki vlasnik trebao omogućiti.

Neki parametri kod kuća su nepromjenjivi, za razliku od naših života koji se znaju iznenada korjenito preokrenuti.  Pa nam primjerice zatreba još jedna spavaća soba za dijete ili radni prostor, a kuća koju smo kupili nema mogućnost proširenja. Koliko se gabariti kuće mogu mijenjati u širinu i visinu, koliko je prilagodljiv tlocrt isto tako spada u ovu drugu kategoriju parametara koje treba ispitati prilikom kupnje.

I susjed utječe na kvalitetu života i vrijednost nekretnine

Kuće se kupuju puno manje nego stanovi. Zbog toga su i jedinične cijene po kvadratu puno manje, u nekim slučajevima i 40 do 50 posto manje po kvadratu. To je samo gruba procjena jer na pojedinačnu nekretninu utječe niz specifičnih faktora, pa i susjedstvo.

Ivan Varat, San Patrik nekretnine

Da, i susjed može utjecati na vrijednost nekretnine, pa i na našu kvalitetu života u novoj kući. Lošeg susjeda je teško detektirati prilikom kupnje i to su neke skrivene mane koje znaju biti veliki problem. Nikad ne znaš kakvo susjedstvo dobivaš, često i ne možeš doznati,  a nakon nekog vremena bude kasno.

Najjednostavniji savjet koji je Varat ponudio svima koji gledaju kuće na prodaju je da se dobro raspitaju, pokucaju susjedima na vrata, predstave se i pokušaju doznati kakva je atmosfera u ulici. Ako odmah naletite na ludog susjeda, shvatite to kao prednost, odmah ćete znati na čemu ste.

Ovakve situacije ni agenti za nekretnine nekad ne mogu predvidjeti iako im je posao da doznaju sve o nekretnini koju preuzimaju. Uvijek postoji rizik.

Ako nekretnina ima neku veliku manu ili procijenim da je nerješiva ja jednostavno takvu nekretninu ne uzimam u svoj portfelj. Ne želim prodavati mačka u vreći, jer cilj mi je zadovoljan kupac, kaže Ivan Varat, savjetnik za nekretnine.

Neke karakteristike nekretnine koje kupcu ne odgovaraju, nisu dovoljno kvalitetne ili dovršene mogu utjecati i na konačnu cijenu. Cjenkanje je uobičajeni korak kod kupoprodaje i kaže se da su vlasnici kuća popustljiviji od vlasnika stanova, jer jednostavno imaju puno manje ponuda. No, pregovaranje je jedna druga velika tema koja zaslužuje poseban članak.

Na kraju,  ne zaboravite da ništa ne trgujete dok ne provjerite ima li nekretnina čiste papire. Neke stvari, poput mirnog sna, ipak nemaju cijenu.