10 savjeta koji vam mogu pomoći ako tražite idealan dom

Potraga kojoj je cilj idealan dom je uzbudljiv i istovremeno zastrašujući zadatak. U toj avanturi susretat ćete se s raznim savjetima i preporukama, jer kupovina stana nije mali korak, a bome ni izdatak.

U trenutačnoj situaciji kad cijene novogradnji lete u nebo,  a potražnja je daleko veće od ponude, svaki je savjet dobrodošao pa smo za vas pripremili 10 savjeta koji bi vam mogli pomoći da lakše dođete do svojih kvadrata.

Naravno, zatražili smo i pomoć stručnjaka za nekretnine.

1. Stavite na papir kako bi vaš idealan dom trebao izgledati

Na komad papira zapišite sve karakteristike koje bi vaš novi stan ili kuća trebao imati. Pritom napravite podjelu na dvije grupe. Prva  bi trebala sadržavati sve stvari koje su vam prioriteti, a druga ono bez čega možete– što vam nije toliko važno.

Kupac bi trebao definirati svoje kriterije i prioritete, odnosno razmisliti što točno želi od svoje buduće nekretnine jer gotovo je nemoguće pronaći savršenu nekretninu, naglašava čovjek iz prakse- savjetnik za nekretnine Ivan Varat. 

2. Napravite financijsku konstrukciju

Mnoge iznenađuje podatak da se 50 posto nekretnina u Hrvatskoj kupuje u kešu, no ako spadate u drugu polovicu građana koji bez posuđenog novca ne mogu do doma- na vrijeme provjerite kreditnu sposobnost.

Kad znate kakve su vam financijske mogućnosti suzit ćete krug potrage. A to znači i konkretniju kvadraturu, lokaciju ili starost nekretnine.

Financijske mogućnosti su primarni kriterij i toga se treba držati kod potrage za stanom, kaže Zdenka Buljat Batur, vlasnica agencije za nekretnine iz Zadra. U tom smislu,  važne kriterije treba što konkretnije iznijeti i posredniku za nekretnine ako preko njih tražite dom.  

3. Koliko vam je kvadrata dovoljno za život?

Kad zatvorimo oči i zamišljamo idealan dom, vidimo prostrane stanove i kuće kao u američkim filmovima, no u stvarnosti kod nas su najtraženiji manji dvosobni stanovi za samce od oko 50 kvadrata, a obitelji s djecom najviše traže manje trosobne stanove do 70-ak kvadrata. Stoga je takve stanove i najteže pronaći.

Novogradnje nikad dovoljno

Važno je biti uporan i gotovo svakodnevno pratiti ponudu na tržištu putem nekretninskih portala, društvenih mreža i agencija za nekretnine te biti spreman brzo reagirati ukoliko se pronađe nekretnine koja zadovoljava barem 80 – 90 posto kriterija.

Ivan Varat, savjetnik za nekretnine

4. Razmislite o stanu za renovaciju

Sve je poskupjelo, pa tako i stanovi. 30 do 40 posto su skuplji građevinski materijali i radovi, pa slijedom toga i kvadrati u novogradnji. Starogradnja je dostupnija i ima potencijala čak i ako nije u najboljem stanju.

Stoga, kad gledate nekretninu koja nije u cvijetu mladosti, pozovite stručnjake, dizajnere interijera ili arhitekte kojima je posao da prepoznaju potencijal koji stan u sebi krije.  Pritom ne zaboravite provjeriti je li nekretnina sigurna za život.

5. Lokacija je važna

Provjerite u kakvom je okruženju nekretnina koja vam je zapela za oko. Lokacija bitno utječe na cijenu kvadrata. U tom kontekstu  morate se zapitati koji vam je dugoročni životni plan, recimo za idućih 5 do 10 godina.

Planirate li nakon tog vremena prodavati stan, vodite računa da nekretnine na dobroj lokaciji bolje drže cijenu. S druge strane, promislite –  što je vama osobno važno? Kakve su vam trenutne životne okolnosti? Ima li u blizini, škola, vrtić, fitness klub?

Znate li točno što želite, koje su vam lokacije ili kvartovi primarni, za neke druge kriterije biste trebali imati dozu fleksibilnosti, savjetuje agentica iz Zadra Zdenka Buljat Batur.

6. Napravite svoje istraživanje

Dajte si vremena i napravite svoje istraživanje tržišta nekretnina. Možda ste ispali iz štosa i nemate prave informacije. Ako ste zadnji put kupovali stan prije 8 ili 10 godina, pa i samo prije 3 godine znajte da se tržište uvelike promijenilo.

Provjerite po kojoj se cijeni oglašavaju slične nekretnine, što kažu susjedi – koliko  su oni platili kvadrat. Uostalom, čitajte Stanaricu. Btw, provjerite imate li među prijateljima kojeg agenta za nekretnine.  

Savjet za ljude koji kupuju nekretninu je da si uzmu vremena i da se pripreme za taj proces. Savjetovanje s kvalitetnom agencijom za nekretnine više nije luksuz nego potreba na ovako dinamičnom i nepredvidivom tržištu nekretnina, kaže Ivan Varat iz San Patrik nekretnina..

7. Čisti papiri duga ljubav

Svaka nekretnina ima svoga kupca, pa tako i ona koja nema čiste vlasničke odnose 1/1. No, želite li izbjeći dugoročne probleme provjerite sve o vlasništvu nekretnine. Katastar i gruntovnica su jedina mjesta na kojima možete pouzdano provjeriti što kupujete, jer ne znači da si vlasnik nekretnine ako si je i platio.

No, prvi korak je, bez ikakvog srama ili straha- zatražite na uvid svu vlasničku i građevinsku dokumentaciju,  savjetuje Zdenka Buljat Batur, iz agencije  Maxxia Real Estate.

Provjerite sve o nekretnini

8. Zamislite svoju obitelj u novom domu

Kad ste ušli u nekretninu, kakav vam je prvi dojam? Možete li zamisliti svoje fotografije na zidu, svoje najbolje posuđe na stolu, omiljeni naslonjač ispred televizora? Ako vam je osjećaj dobar, a stručnjaci kažu da je kupovina stana prvenstveno subjektivni doživljaj, to je to!

9. Ne gubite strpljenje!

Pregledali ste sve oglasnike i portale, ništa nije ni blizu vaših očekivanja, a vrijeme prolazi… Ne gubite strpljenje! Ako ste odlučili da je vrijeme za vaš novi dom, naći ćete ga.

Ako će vas utješiti, nitko još nije izračunao koliko je prosječno vremena potrebno za pronalazak novog doma. Uostalom, ne kupujete cipele. 

Sretno u potrazi za vlastitim gnijezdom!

Kupnja nekretnine je proces u kojem treba biti aktivan i strpljiv, netko pronađe nekretninu iz snova za mjesec dana netko nakon godinu dana, pravila nema. No ukoliko ste zadovoljili sve potrebna kriterije, samo je pitanje vremena kada će se to desiti.

Ivan Varat, San Patrik nekretnine

10.  Uživajte u procesu potrage

Nemojte si postavljati previsoke ljestvice. Stvari su onakve kakvima ih mi vidimo, sve je stvar perspektive. Ne gubite živce i strpljenje. Cijeli proces kupnje može biti i jedno lijepo veliko životno iskustvo, a toga ćete postati svjesni kad uselite u vlastite kvadrate.

Eventualne nevolje koje se događaju, postat će samo još jedna anegdota koju ćete ispričati prijateljima na partiju useljenja. Stoga, putem do cilja budite fleksibilni i uvjereni da vas baš u sljedećem oglasu čeka dom iz snova.