Vodič za kupnju nekretnina u Rijeci: kakve su trenutne cijene i ponuda?

Nekretnine u Rijeci svojim vlasnicima su više od krova nad glavom – one im pružaju životni stil ispunjen blagodatima mora, kulturom i prirodom na dohvat ruke. Rijeka je kozmopolitski grad koji svojim stanovnicima pruža spoj urbanog komfora i blizine prirodnih ljepota.

Bilo da se odlučite za život u samom srcu grada ili u njegovoj bliskoj okolici, nikada niste dalje od desetak minuta vožnje do mora ili dvadesetak minuta do planinske idile Gorskog kotara. Život u Rijeci može biti praktičan i  ispunjenim raznim dnevnim aktivnostima.

Kako pronaći svoj idealni dom u Rijeci

Riječko tržište nekretnina je raznoliko, od klasičnih stanova u samom srcu grada do modernih novogradnji koje zadovoljavaju najviše standarde urbanog življenja. Razmišljate li o kupnji nekretnine u Rijeci, provest ćemo vas kroz trenutnu ponudu i cijene koje vam mogu biti koristan smjerokaz u vašoj potrazi.

Za taj je zadatak ključno odabrati lokalnog stručnjaka za nekretnine koji dobro poznaje riječko tržište. Vedran Prica, vlasnik agencije za nekretnine Spatium dao nam je detaljan pregled najboljih ponuda i cijena nekretnina u srcu Rijeke i okolici.  

Nekretnine u Rijeci: potencijal nove marine

Potražnja za nekretninama u Rijeci se povećala, kaže Vedran Prica, spominjući posebno jednu mikrolokaciju. ACI marina u luci Porto Baroš zasigurno će transformirati Rijeku u nautičko središte, a za nekretnine s pogledom na marinu kupci se već intenzivno raspituju.

To je već sad jedna od najtraženijih mikrolokacija. Očekuje se da će projekt Porto Baroš znatno pridonijeti rastu riječkog gospodarstva, a nova šetnica, restorani i trgovine bi grad mogle učiniti još poželjnijom destinacijom za dugoročno stanovanje i investiranje.

Život u centru Rijeke  

Centar Rijeke je privlačan izbor za one koji žele iskoristiti sve prednosti gradskog života. U središtu kulturnih događanja, blizu restorana, kafića i trgovina, život u centru donosi dinamičnost i praktičnost koja privlači različite profile ljudi. Zato je i investicijski potencijal ovog područja visok, posebice u segmentu turističkog najma.

Stanove u centru Rijeke najčešće traže klijenti koji traže stan za turistički najam. To su uglavnom stanovi veće kvadrature, za adaptaciju, koji se mogu odvojiti u više zasebnih cjelina. Ima ih u ponudi, a cijene im se kreću od 2.000 do 2.500 eura po kvadratu

VEDRAN PRICA, vlasnik agencije za nekretnine Spatium

U ovom slučaju investitori prepoznaju ove nekretnine kao priliku kojom će sačuvati, ali i umnožiti svoj novac kroz pametno ulaganje u turistički najam koji donosi dugoročnu zaradu.

Vrste stanova dostupnih u centru

Starogradnja i nekretnine za adaptaciju

Općenito, stan u samom centru nije lako naći, ali može se, uvijek iskrsne kakva prilika, kaže Prica. Starogradnja privlači one koji cijene arhitektonsku baštinu, a mnoge zgrade imaju potencijal u prostoru za adaptaciju, pružajući  priliku za stvaranje suvremenog doma s povijesnim štihom. 

“Potražnja za stanovima u centru povećala se posebno u blizini Porto Baroša. Dobivamo upite za tu mikrolokaciju, s pogledom na buduću ACI marinu, od kupaca koji su spremni i preplatiti te kvadrate”  

VEDRAN PRICA, vlasnik agencije za nekretnine Spatium

Novogradnja u centru Rijeke

Stanova u novogradnji u centru Rijeke nedostaje. Kad ih i ima, prodaju se vrlo brzo, jer postoji i segment kupaca koji su u potrazi za takvim nekretninama. Kako Vedran Prica procjenjuje, kvalitetna novogradnja u centru ima svoju cijenu od 4.500 do 5.000 eura po kvadratu, s uključenim PDV-om.

Toliko bi otprilike trebao iznositi i kvadrat u novogradnji koja bi se, prema najavama,  trebala početi graditi uskoro. Nalazit će se u samom centru i imat će 30-tak stanova.

Savjet za pronalaženje povoljnih stanova u središtu Rijeke

Pronalaženje povoljnih stanova u centru Rijeke zahtijeva strpljenje i istraživanje. Prizemlja na Korzu uglavnom su pretvorena u poslovne prostore, pa se  potkrovlja čine kao najlogičniji izbor u situaciji kada je ponuda ograničena i najatraktivnije nekretnine su već prodane.

I na vrhu zgrada niže katnosti da se pronaći prilika za one kupce koji traže nižu početnu cijenu i mogućnost dobivanja kreativnog prostora, savjetuje vlasnik riječke agencije Spatium. Uz prave  informacije i stručni savjet moguće je pronaći stan koji će s vremenom opravdati ulaganje.

Luksuzne nekretnine 

S obzirom da je Hrvatska zanimljiva i sigurna destinacija, ima i potražnje za luksuznim nekretninama. Samostojeće kuće s bazenom su u tom segmentu najtraženije, no takvih uistinu luksuznih nekretnina, koje opravdavaju svoj naziv nema puno u ponudi, zaključuje Prica. Slično je i sa zemljištima, koja se uvijek traže, a malo je onih spremnih za gradnju.

Najjeftiniji i najskuplji kvartovi u Rijeci

U Rijeci, tržište nekretnina varira od kvarta do kvarta, nudeći širok spektar cijena i načina stanovanja. Najskuplji kvartovi su Marčeljeva Draga na zapadnom dijelu grada i Trsat na istočnom dijelu grada. 

Suprotno tome, najjeftiniji kvart je Mlaka gdje se cijene kreću od  1.500 do 2.300 eura po kvadratu, u starogradnji. Novogradnje tamo nema u ponudi, kaže Prica. 

Najnoviji trendovi u stambenom prostoru

U potrazi za savršenim domom u Rijeci, novogradnja s energetskim certifikatom A+ predstavlja vrhunac modernog stanovanja. Ovakvi objekti nude vrhunsku izolaciju, vanjsku stolariju i efikasne sustave grijanja i klimatizacije preko dizalica topline. Jedan takav projekt uskoro kreće s prodajom u Marčeljevoj Dragi – moderna urbana vila s 10 stanova.

Smještena na izvrsnoj lokaciji, ova ekskluzivna prodaja neće ostaviti ravnodušnima one u potrazi za luksuzom i kvalitetom. I s početnom cijenom od 5.000 eura po kvadratu Prica ne sumnja da će naći kupce za ovu novogradnju koju će ekskluzivno prodavati. 

Cijene i ponude kuća u Rijeci i okolici

Kuće u Rijeci i okolici postaju sve traženija opcija, osobito one s okućnicom, čija je vrijednost znatno porasla nakon pandemije koronavirusa. U smislu cijene po kvadratnom metru, kuće su često povoljniji izbor; nisu skuplje od trosobnih stanova, te u pravilu nude više prostora po nižoj cijeni. Međutim, velik broj dostupnih kuća zahtijeva dodatna ulaganja i renovaciju. 

Utjecaj trenutačnih trendova na cijene nekretnina

Mozaik različitih faktora utječe na cijene nekretnina u Rijeci. Uzlet turizma i povećanje studentske populacije u zadnjih nekoliko godina rezultirao je i povećanom potražnjom, pa i rastom cijena nekretnina. Nadalje, era niskih ili negativnih kamatnih stopa potaknula je ljude da svoju štednju preusmjere u nekretnine, što je dodatno pojačalo rast cijena, općenito, i prodavateljima omogućilo bolju poziciju. Trenutno, cijene u Rijeci su na razini prosječnih cijena u Zagrebu, ali ostaju povoljnije u odnosu na Split, analizira Prica. 

Život u predgrađima Rijeke: zašto Viškovo?

Život u predgrađima Rijeke, poput Viškova, sve je privlačnija opcija za mnoge. S obzirom na pristupačnije cijene i dobru prometnu povezanost s gradom, nije iznenađujuće što budući kupci odabiru za lokaciju doma predgrađe. Tako primjerice, Viškovo, kao samostalna općina, nudi sve potrebno za ugodan život – od trgovina, škola, vrtića do pošte i banke.

Uz to, zahvaljujući zaobilaznici, povezanost s centrom Rijeke je brza i efikasna.

Cijene novogradnji na Viškovu kreću se do maksimalno 3.000 eura po kvadratu, dok se za postojeće stanove cijene kreću oko 2.000 do 2.100 eura, što otvara vrata širokom spektru kupaca.

Spatium nekretnine

Duži i dnevni najam stanova u Rijeci: cijene i ponuda

Porasla je i potražnja za stanovima za najam u Rijeci, uslijed čega su i cijene više  nego što su bile prije godinu dana. Za dvosobni stan cijene se kreću od 500 do 600 eura mjesečno, dok prostrani stanovi iz novogradnje, opremljeni privatnim parkingom, dostižu i do 1.200 eura mjesečno. Na pitanje što se više traži kuće ili stanovi za najam, Prica odgovara– stanovi. 

Savjeti za pronalazak nekretnine u Rijeci

Bilo da tražite jeftiniji stan u Rijeci ili luksuznu nekretninu u novogradnji bitno je doći pripremljen. Proučite tržišne trendove u Rijeci, kao što su razlozi poskupljenja cijena kvadrata koje smo spomenuli. Provjerite kakva je ponuda, ali i potražnja u određenim kvartovima. Jer, tako ćete moći lakše pregovarati za cijenu.

Uvijek započnite s realnom ponudom, no budite spremni na kompromis. Ne zaboravite i dodatne troškove poput renovacija koje mogu utjecati na ukupnu investiciju.

Nekretnine u Rijeci iz ponude agencije Spatium

Pronađite najbolju agenciju za nekretnine za sebe

Za uspoređivanje i pretragu ponuda, koristite online oglasnike, ali i usluge agencija za nekretnine koje imaju uvid u najnovije projekte i ekskluzivne ponude. Lokalne agencije, poput Spatium nekretnina sa sjedištem u Rijeci, imaju informacije i alate koji će vas brže i sigurnije dovesti do vašeg cilja. Izazov traženja nekretnine bez agencije ne isplati se ako niste upoznati s lokalnim tržištem. 

Pronalazak idealnog stana često zahtijeva dubinsko poznavanje gradskih kvartova, od najskupljih do najjeftinijih, kao i razumijevanje pravnih i financijskih aspekata transakcije. Spatium je mlada agencija koja se u godinu dana uspješno pozicionirala na riječkom tržištu nekretnina. Iako u Rijeci ima najviše kupoprodaja, Spatiumov tim pokriva područje cijele Primorsko – goranske i Istarske županije. Njihovu ponudu možete provjeriti na ovom LINKU.

Kako biste donijeli informiranu odluku o kupnji nekretnina u Rijeci, važno je uzeti u obzir sve aspekte koje smo istaknuli u ovom vodiču. Od proučavanja trenutnih cijena i ponude, prepoznavanja potencijala novih projekata poput luke Porto Baroš, do razlika među  kvartovima.

Iskoristite savjete za pregovaranje i odvagnite između opcija kupnje i najma. S pravim informacijama i stručnim savjetima, možete lakše doći do vašeg idealnog doma ili investicije u Rijeci.

Članak nastao u suradnji s agencijom Spatium nekretnine.