Što je brisovno očitovanje?

Kupnja nekretnine je veliki korak za svakoga. U cijelom procesu neizbježna je provjera statusa nekretnine. U fazi kada želite prebaciti vlasništvo 1/1 na sebe mnogi se susreću s pitanjem što je brisovno očitovanje ili kraće – brisovnica.

Kao što na razgledavanju detaljno promatrate sve prostorije u stanu, tako biste detaljno trebali razgledati i vlasnički list. Bez nelagode, zatražite od vlasnika svu dokumentaciju. Obavezno provjerite je li nekretnina opterećena nekim dugom. To se najčešće vidi u ZK ulošku, u dijelu Teretovnica.

Što napraviti kada je nekretnina pod nekim teretom?

U teretovnici, na listu C, nalaze se upisani eventualni tereti, hipoteke, zabilježbe ili neriješeni postupci, koji se prenose na novog vlasnika ukoliko ih prodavatelj nije prethodno riješio.

Da biste očistili nekretninu i upisali je na svoje ime potrebno je riješiti sve terete. Važan dokument za to je brisovno očitovanje. To je pisana potvrda koju izdaje, primjerice, banka nakon zatvaranja kredita. Kad riješi dug, vlasnik nekretnine s brisovnicom u gruntovnici skida teret iz vlasničkog lista.

Mia Vučić, agentica za nekretnine, Starling

Kada je nekretnina opterećena određenim teretom kredita, otkupa od pravnih ili fizičkih osoba potrebno je dogovoriti način kako otplatiti taj dug, kako bi se teret skinuo s teretovnice. Dug najčešće više nije toliki koliko piše u teretovnici te je potrebno kontaktirati “vlasnika tereta” na način da vas izvijesti o stvarnom teretu u obliku pisma namjere.

Kada se otplati dug iz pisma namjere, vlasnik nekretnine s brisovnicom odlazi u gruntovnicu te njome skida teret iz teretovnice.

„Vlasnik tereta“ je pravnim jezikom rečeno vjerovnik, tj. onaj tko polaže pravo da se naplati iz te hipoteke, kao što je primjerice banka. Založni dužnik je onaj čija je nekretnina.

Dakle, prodavatelj stana koji je otplatio hipoteku traži brisovno očitovanje od svoje banke, koja na njegov zahtjev izdaje taj dokument.

Kako je potvrdu potrebno ovjeriti kod javnog bilježnika neke ustanove to odmah i naplate 47,50 kuna. Predaja prijedloga košta još 50,00 kuna, pa je ukupni trošak za brisovno očitovanje 97,50 kuna.

Uz brisovnicu je potrebno nekad priložiti još neke dokumente, a njihov broj ovisi od slučaja do slučaja.

Najčešće je to ovaj POPIS:  

  • Zemljišnoknjižni izvadak i povijesni zemljišnoknjižni izvadak, ne stariji od šest mjeseci od dana podnošenja zahtjeva;
  • Posjedovni list, ne stariji od šest mjeseci od dana podnošenja zahtjeva;
  • Dokaz o uplati;
  • Preslika osobne iskaznica ako je podnositelj zahtjeva fizička osoba ili preslika izvatka iz sudskog odnosno obrtnog registra, ako je podnositelj zahtjeva pravna osoba;
  • Punomoć kojom je potpisnik ovlašten da izda brisovno očitovanje (često se već nalazi na sudu ili je dobijete kod javnog bilježnika pri ovjeri brisovnog očitovanja koji čuva deponirane potpise)

Nemojte žuriti ni preskakati detaljnu provjeru dokumentacije, jer ono što se u trenutku može činiti kao povoljna nekretnina s nesređenom dokumentacijom, može vam zadati brojne probleme i glavobolje u budućnosti.

Rubrika nastala u suradnji s agencijom