Imate li previše stvari u kući naučite kako živjeti jednostavnije, po načelu manje je više

Vjerujem da ste i vi, kao i ja, nakupili previše stvari u kući koje držite skrivene od pogleda, po ormarima. 

Jeste li primijetili da se naš prostor sastoji najviše od ormara i općenito namještaja za pohranjivanje stvari. Što nam to govori?

Ne bih rekla da sve te stvari koristimo. Vjerojatno nam služi samo trećina od svega onog što posjedujemo, a ostatak nam ustvari i ne treba. Kad osvijestimo tu činjenicu, dolazimo do najtežeg dijela: kako se riješiti viška stvari?

Manjak prostora i višak stvari

Istina je da što više stvari imamo, to se više moramo brinuti o njima. Na primjer, je li i vama lakše izabrati odjeću za izlazak kad imate manje opcija- dvije ili tri vrhunske kombinacije.

U suprotnome, provodimo puno više vremena tražeći, isprobavajući i odlučujući što obući, a povrh toga za sve te moguće i nemoguće kombinacije treba nam i više mjesta u ormaru.

Muči li i vas manjak prostora u ormaru?

Iz nedavnog istraživanja koje sam provela na temu Što vas muči u vašim prostorimadošla sam do zaključka da je velikoj većini problem manjak prostora i mjesta za pohranu stvari.

Jednostavnost života bez previše stvari u kući

Dolazimo do pitanja zbog čega toliko kupujemo i zašto nam treba toliko stvari? Ustvari, treba li nam uopće toliko stvari? I tu se vraćamo na početak.

Odgovor je jednostavnost života, ili učiniti život jednostavnim.

Živeći takav, jednostavniji život fokus stavljate na brže postizanje vaših ciljeva, te uživanje u rezultatu i iskustvu.

Ljudi koji su posvećeni ovakvom načinu života daju prednost kvaliteti umjesto kvantiteti i to je ono što im donosi ogromnu vrijednost u životu.

Kako se riješiti starih stvari?

Dajem primjer.

Ništa se ne može napraviti odjednom i treba poštivati svoje vrijeme pa predlažem da krenete malim koracima.

Odredite dan i vrijeme u danu kad ćete se posvetiti primjerice čišćenju jedne ladice. Kad krenete, uzmite svaku stvar u ruke i zapitajte se čemu svaka pojedina stvar koristi, trebate li je stvarno?

Odjeća koju ne nosite, kozmetika kojoj je prošao rok trajanja, stari časopisi, oštećeni predmeti i elektronika – mogli bi se naći pri vrhu liste za rastanak.

Napravite rez i riješite se viška stvari u kući

U procesu će se pojaviti pitanja poput što napraviti sa stvarima koje mi više ne trebaju, ali imajte na umu svoj cilj, a to je da se okružite stvarima koje dodaju vrijednost vašem životu, čine ga kvalitetnijim i ispunjenijim.

Postoji više načina kako da vaše stvari ne završe u smeću, evo nekih:

  • donirati
  • prodati
  • razmijeniti
  • pokloniti

Ostavite ipak dio stvari koje za vas ili vašu obitelj imaju sentimentalnu vrijednost i koje čuvaju lijepe uspomene.

Red u kući donosi red u duši i novčaniku

Pri odlučivanju imajte na umu i koliko novca i vremena trošimo na održavanja stvari i uređaja.

Ukoliko vam ipak zatrebaju, neke stvari možete iznajmiti ili posuditi, a neke, veće i skuplje, možete kupiti zajednički s obitelji i dijeliti kad je komu potrebno.

Krajnji cilj je da se osjećate lagano, čak i preporođeno. Taj dobar osjećaj mogao bi biti poticaj da postajete svjesniji svake vaše sljedeće kupovine.  

Ključ je spoznati što nam zaista treba i donijeti pravu odluku o kupnji.

Dok imate manje, dobivate više….. mjesta i slobode.

Novac koji uštedite na kupnji stvari koje vam nisu potrebne možete uložiti u doživljaje koje ćete pamtiti dugo i koji će vas kao osobu oplemeniti.

Izlet, seminari, izložbe, predstave…izbor je veliki.

Važno je da ostanete u dobrom osjećaju i  ne gubite svoj stil života i ugodu kojoj svi težimo.

Doživljaji daju vrijednost životu