Aktualno: Kamatne stope za APN kredit 2023.

APN je objavio popis odabranih banaka i kolike su kamatne stope subvencioniranih kredita za mlade u 2023. godini. 12 banaka je dalo svoje ponude koje su na ovom posljednjem natječaju u prosjeku više za jedan postotni bod nego prošle godine.

To je posljedica monetarnih zatezanja i podizanja kamatnih stopa Europske središnje banke, a sve kako bi se obuzdala visoka inflacija. Primjerice, lani su se najviše efektivne kamatne stope koje su banke nudile u subvencioniranom modelu kretale od 1,99 do 3,50 posto.

Novost je i da se ove godine nude isključivo eurski krediti jer je kuna otišla u povijest.

APN natječaj– kamatne stope za 2023.

Prema pozivu koji je APN uputio bankama, za prvih pet godina otplate kredita kamatna stopa ne može biti veća od 3,75 posto efektivne kamatne stope (EKS) godišnje.

 • Privredna banka Zagreb (PBZ) ponudila je najnižu efektivnu kamatnu stopu od 3,12 posto
 • Istarska kreditna banka Umag 3,14 posto
 • Hrvatska poštanska banka (HPB)  3,30 posto
 • Nova hrvatska banka 3,30 posto
 • Zagrebačka banka (Zaba) 3,39 posto 
 • Agram banka 3,49 posto 
 • Karlovačka banka 3,54 posto
 • Croatia banka 3,60 posto
 • OTP banka 3,64 posto
 • Samoborska banka 3,67 posto
 • Erste&Steiermarkische banka 3,75 posto.
 • Raiffeisen banka po 3,67 posto.

Nominalne kamatne stope (NKS) iznose od 2,50 do 3,50 posto.

Efektivna ili nominalna kamatna stopa – što gledati?

Kreditni stručnjaci kažu da je kamata tek jedan od parametara ponude, ne i najbitniji. Svima koji posuđuju novac od banke ipak je inicijalno važno znati po kojoj cijeni će vraćati dug. Kamatna stopa pruža tu informaciju, ali je treba staviti u kontekst s drugim parametrima kredita i vlastitim financijskim mogućnostima.

Uspoređujući prosječne redovite stambene kredite s objavljenim kamatnim stopama banaka za subvencionirani natječaj APN 2023, možete napraviti svoj izračun i usporediti dvije opcije.

Jedan takav OKVIRNI izračun, za usporedbu, možete pogledati OVDJE.  

Razlika između NKS i EKS

NOMINALNA KAMATNA STOPA (NKS): osnovica za izračun koliko ćete novca više od posuđenog vratiti banci, bez uključenih dodatnih troškova.
EFEKTIVNA KAMATNA STOPA (EKS): kada se svi troškovi pribroje nominalnoj kamati i stave u kalkulaciju otplate kredita, dobit ćete stvarni trošak financiranja. EKS ovisi o individualnim parametrima poput police osiguranja i trajanja kredita.

Je li subvencionirani kredit i dalje dobra prilika?

Kamatne stope, odnosno trošak financiranja kredita porastao je svugdje u svijetu. Ni Hrvatsku nije zaobišao taj trend, ali kažu kreditni stručnjaci, ako ste sad odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu putem kredita subvencionirani APN krediti su optimalno rješenje.

“Iako su veće nego prošle godine, još uvijek smatramo da su objavljene kamatne stope povoljne, pogotovo u usporedbi s drugim državama. Amerikanci za stambene kredite plaćaju preko 5%, Mađari i Poljaci su blizu 9 %, a čak i Njemačka ide preko 4%. Hrvatska spada među zemlje s najmanjim kamatnim stopama. Trenutno komercijalne kamatne stope i kod nas idu prema 4%, tako da je ponuda za APN kredite 20 do 25 posto jeftinija od redovitih, a uz to još imate subvenciju.”

Vjeko Peretić, Pro grupa

8. ožujka 2023. godine predviđena je objava oglasa o početku subvencioniranja stambenih kredita, kada će građani moći početi podnositi svoje zahtjeve bankama

Zaprimanje prijava u APN, koje banke predaju u ime svojih klijenata,  započet će 20. ožujka 2023. godine.  Nije definiran rok do kad će se primati prijave. Procjenjuje se da će natječaj trajati mjesec dana ili nešto dulje ovisno o dinamici pristizanja predmeta iz banaka. Vodeći se prošlogodišnjim iskustvom, očekuje se oko 5800 prijava za što je osigurano 9,3 milijuna eura subvencija.