Kako kupiti prvi stan?

Kako kupiti stan i ne napraviti pogrešan korak zbog kojeg bismo mogli žaliti? Poznata je činjenica da je kupoprodaja nekretnine i preseljenje iza smrti člana obitelji najstresnija situacija u životu. S obzirom na visoke cijene kvadrata to je veliki korak i velika investicija. Posebno se to odnosi na mlade ljude koji žele konačno imati vlastiti dom.

Kaže se i da je kupnja nekretnine subjektivni doživljaj. Svakako je važno imati dobar feeling za prostor u kojem ćemo provoditi život, ali kako ostvariti balans i znati da nismo pogriješili u nekim bitnim koracima?

Trenutna situacija na tržištu nekretnina

Na tržištu je i dalje više kupaca nego kvalitetnih stanova! Ako pri prvom razgledavanju nekretnina zadovoljava sve vaše potrebe ne očekujete da će se to dogoditi sa svakom sljedećom nekretninom. Možda vas je agent za nekretnine u prvom pokušaju doveo u vaš dom iz snova jer ste dobro postavili listu prioriteta.

Imali ste jasno postavljene ciljeve i pravi odgovor na pitanje kako kupiti prvi stan. No, ako niste sigurni donosite li dobru odluku ili tek krećete u potragu za svojim prvim kvadratima donosimo vam savjete s terena koji dobro poznaje Luka Prica, vlasnik agencije Starling nekretnine.

Nije greška kupiti prvi stan u koji ste ušli ako vam se zaista svidio. To samo znači da ste dobro složili listu prioriteta do svog cilja. Treba pripaziti na 5 važnih koraka: provjeriti kreditnu sposobnost i procijeniti je li izbor za vas novogradnja ili stari stan. Postavite vlasniku prava pitanja, tražite dokumente na uvid i provjerite jesu li sve režije plaćene.

Luka Prica, vlasnik agencije Starling nekretnine

Kako kupiti stan u 5 važnih koraka?

Provjerite kreditnu sposobnost

Prije potrage za stanom, ako računate na kredit, važno je u banci provjeriti svoju kreditnu sposobnost i limite. Često se dogodi da tek u završnoj fazi pregovora kupac ode u banku i shvati da nikako neće moći zatvoriti financijsku konstrukciju.

Novogradnja, stari useljiv stan ili stan za renovaciju?

O financijama, ali i vašim željama ovisi hoćete li tražiti novogradnju, korišteni useljiv ili stan za renovaciju. Stare stanove možete urediti po svom ukusu, no velika je mana što su građevinski radovi poskupili i teško je doći do majstora, a pogotovo dobrih i pouzdanih majstora. Već obnovljeni, useljivi stanovi na tržištu se trenutno jako brzo prodaju, baš kao i novogradnje. Vrlo često se i ne oglašavaju, ali se nalaze u našim bazama nekretnina

 Pitajte o stanu sve što vas zanima

Jednom kad uđete u stan za koji ste zainteresirani važno je trenutnim vlasnicima postaviti prava pitanja.

Svakako se raspitajte o tome kakvi susjedi, kolika je visina pričuve i koliko su visoke režije, jesu li brojila odvojena. Tu posebno pogledajte grijanje za zimske mjesece. Vrlo je korisno pitanje zašto se stan prodaje, tu možete svašta doznati.  

 Tražite na uvid dokumente

Uvijek, bez iznimke tražite na uvid dokumente. Osnovni dokumenti su – ZK, odnosno zemljišno-knjižni izvadak ili vlasnički list, građevinska i uporabna dozvola i rješenje o izvedenom stanju, ako je nešto bilo naknadno legalizirano. Također se mora paziti i da su gruntovnica i katastar usklađeni.

Jesu li sve režije plaćene?

I na kraju, treba provjeriti jesu li sve režije plaćene. To se može doznati tako da zamolite prodavatelja da pribavi uvid u stanje režija na određeni datum, a ako on to nije u mogućnosti, možete dati svom agentu punomoć koji će to napraviti umjesto njega.

Kada ste odlučili kupiti nekretninu, ulazite u onaj ozbiljniji dio procesa kada se daje kapara, potpisuje predugovor i na koncu glavni ugovor.

Ako ste napravili dobru listu prioriteta vaš cilj će biti dostupniji, a put do njega lakši i brži.

Naravno, ovo je samo popis najosnovnijih koraka koje nikako ne smijete preskočiti. Vjerujte intuiciji i ne propuštajte dobre prilike, ali kupoprodaja nekretnine je složen proces u kojem vam savjeti i vodstvo stručnjaka mogu dati sigurnost da u izboru prve nekretnine nećete pogriješiti.

Rubrika nastala u suradnji s agencijom