zgrade-cijena-nekretnina

Cijene nekretnina – 15 posto skuplji stanovi u Zagrebu

U prvoj polovici 2020.  cijene nekretnina nastavile rast na najvećem zagrebačkom tržištu – što se krije iza statistike?

Za samo  jedan kvadrat novog stana u Zagrebu treba izdvojiti 14.299 kuna. To je statistički prosjek cijena koje su postignute u   prvom polugodištu 2020. godine. U usporedbi s istim razdobljem prošle godine stanovi su poskupjeli  15,3 posto u Zagrebu, a u ostalim naseljima cijena kvadrata iznosi 11.263 kune ili 4,2 posto manje nego lani. Riječ je o relevantnim podacima  Državnog zavoda za statistiku.  

Sa zagrebačkom cijenom  iznad 14 tisuća kuna vratili smo se u rekordnu 2008. godinu. Brojke ne lažu, ali treba ih znati pročitati.

Očekivao se  pad, a ne rast cijena nekretnina

Zbog korona krize i posljedica potresa pa slijedom toga i manje potražnje  očekivao se pad cijena nekretnina. Kako su onda novi stanovi na zagrebačkom tržištu skuplji za čak 15 posto?

U izvješću DZS-a obrađuju se kupoprodaje novih stanova. Pa je tako zabilježeno da su prodana 1452 stana, od tog broja gotovo polovica u Zagrebu.

Kako bilo da bilo, stanovi se uvijek kupuju i prodaju. Život ide dalje, ljudi se vjenčavaju, djeca se rađaju, rješavamo se manjih i kupujemo veće stanove ili obrnuto.

Zbog trenutačne situacije ipak je manje kupoprodaja nego prošlih godina, pa je stagnacija ili blagi pad cijena bio realniji scenarij. No, malo koji stručnjak upustit će se u prognozu hoće li cijene i dalje rasti ili padati. Za to bi trebalo konzultirati čarobnu kuglu, reći će mnogi.

Skupi kvadrati stana

Zamrznuto tržište, a cijene vruće

Početkom godine, uoči proljetnog  APN-ovog natječaja,  rastao je optimizam na tržištu nekretnina. Ta se formulacija obično koristi kada cijene rastu.  No,  koronavirus a u Zagrebu i okolici  i  potres,  zaustavili su naše uobičajene živote. U ožujku 2020. stalo je i tržište nekretnina. Zamrznulo se.

APN-ov  natječaj  uspješno je proveden uz epidemiološke mjere. To je bilo jedino što se ovog proljeća događalo na tržištu nekretnina. Dovršavale su se kupoprodaje već zakaparenih stanova, ali novih upita i razgledavanja  bilo je  na kapaljku, žalili su se agenti.. Neizvjesnost oko trajanja epidemije i razmjera gospodarske krize još traje.  Hoće li biti otkaza, što će biti s mojom povišicom, koliki iznos kredita će mi banka odobriti samo su neka pitanja koja odgađaju kupovinu kuće ili stana.

Maruška Vizek, stručnjakinja za nekretnine, kaže da se potres  pa i karantena, još nisu prelili na cijene u prvom dijelu godine te su one odraz ranijih zbivanja, piše Večernji list.

S druge strane, na cijenu stanova utječe, i to jako, državni program subvencioniranja kamata jer većina korisnika subvencija živi i radi u glavnom gradu. 

Iz prakse stručnjaka za prodaju nekretnina

„Od druge polovice ožujka sve se promijenilo u svim granama gospodarstva, pa tako i na tržištu nekretnina. Potražnja je pala i prema našem iskustvu, a cijene su stagnirale i u blagom su padu. Prodavatelji koji su imali visoka očekivanja mahom su odustali od prodaje do nekih boljih vremena, a oni koji žele i moraju prodati, cijenu su prilagodili na niže“, rekla je   za  Privredni Jasna Biliškov Barun iz agencije sa splitskom i zagrebačkom adresom.  Navela je i  konkretan primjer stana u centru Splita koji je krajem 2019. godine mogao biti prodan za 500 tisuća eura.  Vlasnik tada nije htio pristati na ponudu, a prije mjesec dana prodao ga je za 380 tisuća eura. 

Jesu li prodavatelji i kupci prihvatili nova pravila igre vidjet će se tek u drugoj polovici godine.

Što nam donosi jesen 2020 na stambenom tržištu?

Stambeni krediti i dalje su traženi.  Kamatne stope koje banke trenutno nude su na povijesno najnižim razinama – oko 2 posto. U isto vrijeme pooštreni su  uvjeti kreditiranja, jer  mnogo je i neizvjesnosti pred nama. Koliko su nam sigurna radna mjesta, hoće li nam plaća rasti ili padati, hoću li moći vraćati ratu kredita – mnogo je pitanja  prije odluke o kupnji stana.

Država je odlučila još jednom do kraja godine otvoriti APN-ov natječaj i podijeliti subvencije novim stanovlasnicima. Desetak milijuna kuna osigurano je za tu mjeru koju mogu iskoristiti mlađi od 45 godina koji nemaju stan ili kuću u vlasništvu.  Banke predaju dokumentaciju odobrenih kredita za svoje klijente  od 28. rujna 2020. godine. U nadležnom ministarstvu kažu da se uvjeti prijave na poziv nisu promijenili.