selidbe-stanarica

Selidbe mogu biti iznimno stresne, ali mi znamo kako možeš s potpunom mirnoćom kontrolirati situaciju

Preseljenje u novi dom važan je životni korak, a uglavnom je obilježen velikim količinama stresa. Kako bi se izbjegao potpuni kaos i anksioznost tijekom selidbe važno je strateški planirati i promisliti do najmanjih detalja. Evo savjeta za što bezbolniju selidbu

Promjena je neizbježna, složit će se mnogi.  Mijenjaju se godišnja doba, naši odnosi i veze, ali u nekom trenutku u životu promijenit ćemo i naše mjesto stanovanja odnosno domove. Ako je potonja stavka u vama pomalo potaknula nervozu, to je sasvim u redu. Stres koji dolazi s preseljenjem u novi dom je neizbježan jer čini se kako situacija zahtijeva puno organizacije, logistike, truda, vremena….svega onog što nam često nedostaje. No, ako poslušamo stručnjake, svu frku i stres možemo svesti na minimum. Evo kako sačuvati smirenost i hladnu glavu i spriječiti anksioznosti tijekom selidbe.

Pročistite, očistite, oslobodite se…..

Nered stvara stres. U prvom koraku u preseljenju zato je mudro obračunati se s pretrpanim ormarima, ladicama, policama, kutijama…Višak stvari (onih kojih nećete ponijeti  sa sobom u novi dom) svrstajte u tri kategorije:

  • prodati,
  • donirati
  • baciti.

Prodaja stvari danas je moguća preko više platformi, od Njuškala do brojnih grupa na društvenim mrežama. Doniranje je uvijek plemenita gesta, a vestom koja je višak uvijek se može razveseliti prijateljica. Najproblematičnijom kategorijom vjerojatno će se pokazati ‘bacanje stvari’, no na umu imajte koliko ćete zapravo prodisati kada s leđa zbacite nepotrebni inventar prikupljan godinama.

Malo zabave može vam donijeti sređivanja hladnjaka i smočnica! Jednostavno smislite neke nove i pomalo neobične menije koje ćete stvoriti iz preostalih zaliha. Pretvorite to u egzotično putovanja i razonodu u kojoj će se ukućani na zanimljiv način oprostiti sa svojim dosadašnjim domom.

Ne zaboravite osloboditi i svoj kalendar

Htjeli to priznati ili ne, preseljenje pred mnoge stavlja zahtjevne zadatke, a najbolji način da se učinkovito i brzo riješe jest potpuna i isključiva koncentracija. Ako imate djecu, potražite pomoć dadilje ili rodbine i prijatelja, a zauzvrat im obećajte uslugu. Zatražite slobodan dan što osigurava i Zakon o radu. Kontinuirano pakiranje kroz duže vrijeme rezultirat će s puno većom učinkovitošću od više pokušaju u kratkom  vremenu. Za pomoć se možete obratiti i susjedima. Mnogi će razumjeti težinu situacije sa selidbom, a vi ih ne zaboravite počastiti pizzom.

Kod selidbe je organizacija pola posla

Na vrijeme prikupite kutije i novinski papir

 Vijesti se danas uglavnom čitaju online, ali to ne znači da se ne možete dokopati starih  izdanja novina. Nekoliko dana prije pakiranja počnite ih gomilati zajedno s kartonskim kutijama koje trgovački centri još nisu reciklirali. Vaši prijatelji također bi mogli imati kutije koje su njima poslužile u istu svrhu  ili ih možete zatražiti putem FB grupa s članovima koji su spremni ustupiti svoj višak. Naravno, možete ih kupiti u trgovinama, što će vam dati i određenu prednost. Kako će kutije biti standardne veličine (obično se prodaju u 3-4 veličine u rasponu od malih do velikih) slaganje, utovar i njihov transport bit će lakši.

Ne zaboravi planirati

Iza svake uspješne selidbe stoji dobar strateški plan. Srećom, prilično je jednostavan – najbolje je pakirati stvari po prostorijama. Primjerice, spakirajte dnevni boravak, prije nego što se bacite na pakiranje u spavaćoj sobi. U svakoj prostoriji ostavite i kofer u kojemu će nalaziti stvarčice koje će se još koristiti, poput čistog donjeg rublja, čarapa ili četkice za zube. Drugim riječima, spakirajte kovčeg kao da idete na odmor, a onda možete i ostatak kuće u kutije na koje ćete staviti oznake s obzirom na prostoriju u koju idu.

Isplanirajte bezbolnu selidbu, izvor: Instagram

Zaštitite svoje vrijednosti

U tom kaotičnom i stresnom razdoblju najmanje što će vam trebati jest briga o vrijednim stvarima poput nakita, putovnice, ugovora o osiguranjima i drugim važnim dokumentima. Zabrinutost o dragocjenostima može donijeti stres jednako kao i bilo koji drugi aspekt selidbe. Rješenje je u pohrani ovih predmeta na jedno mjesto, a  to može biti torbica za koju ste sigurni da se neće zagubiti ili se možete poslužiti sefom u banci. Važne dokumente poželjno je i skenirati te pohraniti na USB ili cloud servis kako bi im uvijek mogli pristupiti.

Osigurajte si dovoljno vremena za selidbu

Svakako je poželjno izbjeći situaciju u koje se isti dan možete useljavati u novi stan ali i odjaviti iz starog. Pritisak da sve stignete obaviti na vrijeme neće raditi u vašu korist. Ako je potrebno produljite najamninu u dogovoru s najmodavcem tako da vam ostaje više vremena za prijenos stvari a to će učiniti čuda na vaše razine stresa. Poželjno je odrediti i male rokove. Možete obećati sebi da ćete svaki dan odvojiti barem dva sata na raspakiravanje stvari u novom domu što će spriječiti osjećaj da živite u limbu.

Ne ustručavajte se delegirati!

Jedan od najboljih načina za smanjenje stresa je delegiranje poslova. U pomoć za prijenos stvari ili njihov smještaj u novi dom pozovite prijatelje, poznanike ili jednostavno preko oglasa pronađite osobu koji bi vam odgovarala. Zamolite da vam najprije pomognu oko namještaja i većih stvari, a zatim završite posao s manjima. Kad se male ruke slože sve se može! U selidbi, svaki par ruku sigurno je dobrodošao.

Sretno!

House photo created by freepik – www.freepik.com

People photo created by yanalya – www.freepik.com