Je li sada najbolje vrijeme za kupnju nekretnine?

Ako ste se ikad savjetovali sa stručnjacima i pitali ih koje je najbolje vrijeme za kupnju nekretnine sigurno ste dobili onaj brzi i jednostavan odgovor: sada! U prijevodu bi to značilo da je tržište nepredvidivo, pa ako ste našli stan koji vam se sviđa (što isto nije lako) – kupite.

No, s obzirom da cijene kvadrata u posljednje vrijeme lete u nebo svi koji sklapaju financijsku konstrukciju s pravom se pitaju kupiti sad ili pričekati da cijene padnu? U kojoj je fazi tržište trenutno objasnio nam je savjetnik za nekretnine Ivan Varat, a doznali smo i kako uloviti najbolji trenutak za kupnju kvadrata.

Cijena kvadrata stana u Zagrebu 2021

Iako za samo jedan četvorni metar stana u Zagrebu treba izdvojiti nekoliko prosječnih plaća, nekretnine se, unatoč koronakrizi, prodaju kao da sutra ne postoji. Prosječna cijena iznosi oko 1800 eura, no u taj statistički prosjek ulazi i skuplja novogradnja i nešto povoljnija starogradnja.

„Tržište je i dalje u fazi ekspanzije, potražnja za kvalitetnim nekretninama na atraktivnim lokacijama u Zagrebu i dalje je visoka tako da još uvijek ne očekujem pad cijena u tom segmentu.“

Ivan Varat, savjetnik za nekretnine
Cijene kvadrata rastu, kad će početi padati?

Ivan Varat iz San Patrik nekretnina kaže da se najveći broj kupoprodaja u Zagrebu dogodi uoči APN natječaja. Zbog velike potražnje i cijene nekretnina rastu. A u isto vrijeme, raste i interes kupaca.

Iako…

Ekonomski analitičari upozoravaju da je pred nama nekoliko godina neizvjesnosti i da nije preporučljivo sada kupovati stanove u Zagrebu ili Rijeci po tim visokim cijenama. No, pomama ne prestaje, a to teško objašnjavaju i ljudi iz struke.

Tko su danas kupci nekretnina?

Čini li se i vama da su svi u potrazi za vlastitim prostorom? Istina je, broj stambenih kredita raste, ponajprije zahvaljujući državnom subvencioniranju rata kredita za mlade do 45 godina. Na APN natječaju očekuje se oko 4 tisuće prijava, isto toliko novih vlasnika kuća i stanova.

Svatko u nekom trenutku života ima potrebu za promjenom nekretnine, kaže Ivan Varat.

„Životne okolnosti ne pitaju pa su naši kupci svih dobnih skupina – i mladi i stari. Nekima je zbog rođenja djeteta potrebna još jedna soba, događaju se rastave pa se dijeli imovina, a stariji ljude traže nekretninu manje površine koju je jednostavnije održavati. APN je specifično namijenjen za mlade do 45 godina, pa su si mnogi tako riješili prvu nekretninu.“

Ivan Varat, savjetnik za nekretnine

Kupovina prvog stana nije mala stvar u životu. A prava je milina ako se pritom ne moraš zaduživati. Ima i takvih. Više od polovice kupaca u Hrvatskoj plaća nekretnine gotovinom.

U koronakrizi više štedimo, pokazuju istraživanja. A višak novca na našim se prostorima najradije troši na cigle, odnosno – kad uštediš, naslijediš ili zaradiš ozbiljniji novac kupnja nekretnine je logičan put. Kamate na štednju su nikakve, a nismo vični ulagati u dionice i investicijske fondove.

Najgore vrijeme za kupnju nekretnine

Zbog pandemije i potresa očekivala se stagnacija tržišta, vrijednost kvadrata trebala se prema prognozama stabilizirati, ako ne i pojeftiniti.  Suprotno očekivanjima, cijene nekretnina rastu. Raste i potražnja, pa se sad nalazimo u vremenu u kojem vladaju prodavatelji. Oni diktiraju ritam tržišta i mogu birati kupce.

Na tržištu postoji vrijeme kupaca i vrijeme prodavatelja, objašnjava Varat

„U vrijeme tržišta kupaca više je nekretnina nego kupaca. Suprotno, u vrijeme tržišta prodavatelja više je kupaca nego nekretnina. Za jednu nekretninu se interesira više kupaca i gotovo sve kvalitetne nekretnine se i prodaju.“

Ivan Varat, savjetnik za nekretnine
Isplanirajte korake prije kupnje nekretnine

No, to ne znači da se ne može pronaći nekretnina iz snova, u skladu s budžetom. Jer, ne treba se bojati pregovora! Ovisi koliko je prodavatelju hitno prodati tražena cijena može se spustiti i 10 do 15 posto. A to nije malo. 

Također, kaže Varat, kupci bi trebali biti fleksibilniji, ako žele proći jeftinije. Primjerice, uz savjet stručnjaka pogledati stanove na drugim jeftinijim lokacijama. Često sami ne vidimo prednosti koje nam se pružaju.

Najbolje vrijeme za kupnju nekretnine

Životne prilike ne pitaju, ali kad smo ograničeni osobnim uvjetima i financijama, najbolje je uhvatiti dobar trenutak na tržištu nekretnina. S obzirom da se četiri iste situacije stalno izmjenjuju, dobro je znati u kojoj se sad fazi nalazimo, kaže Ivan Varat iz San Patrik nekretnina. 

Faze tržišta nekretnina koje se konstantno izmjenjuju:

  • Faza ekspanzije u kojoj se trenutno nalazimo i u kojoj su cijene na najvišoj razini
  • Faza povećane ponude kada potražnja pada, izjednačuje se s ponudom i cijene zaustavljaju trend rasta
  • Nakon toga dolazi faza recesije kada je potražnja za nekretninama niska i cijene padaju na najnižu razinu
  • Zatim slijedi faza oporavka kada potražnja počinje oživljavati i s njom se podižu i cijene

Nemamo čarobnu kuglu i ne znamo kad će cijene početi padati, reći će vam svaki ozbiljan agent za nekretnine. Činjenica je da je sada potražnja velika, pogotovo za novogradnjom koja se proda prije izlijevanja temelja. No, sve je više izdanih građevinskih dozvola što znači da će se u nekom trenutku zadovoljiti interes kupaca. I tada ulazimo u drugu fazu, zaustavljanja trenda rasta.

Kako odlučiti kad je najbolje vrijeme za kupnju stana?

Ako ste donijeli čvrstu odluku da želite novi dom, prvi sljedeći korak je zatvaranje financijske konstrukcije, odnosno detaljna analiza kako će se nekretnina financirati, da li je to provjera kreditne sposobnosti u banci ili prodaja nekretnine.

Ne zaboravite da vas čeka dosta skrivenih  troškova, za koje je dobro imati ušteđeni novac. Najčešći iznos kapare je oko 10 posto od dogovorene cijene koji kupac mora financirati iz vlastitih sredstava, a ostatak se može financirati stambenim kreditom neke od banaka.

Zatim je važno pametno definirati svoje kriterije i prioritete jer gotovo je nemoguće pronaći savršenu nekretninu.

Trenutno se nalazimo u fazi ekspanzije tržišta kad je potražnja velika, kamate niske i kao posljedicu imamo rekordno visoke cijene, pa se treba prilagoditi.

Kupnja vlastitog doma je subjektivan doživljaj

„Najbolje vrijeme za kupnju nekretnine je vrlo individualno. Iako cijene u nekim zagrebačkim kvartovima idu u nebo, uvijek postoji opcija da se potraga proširi na neke alternativne lokacije gdje cijene znaju biti vrlo povoljne s obzirom na kvalitetu života koju pružaju. Najvažnije je da kupac pronađe nekretninu u kojoj se osjeća ugodno i da se ta nekretnina uklapa u njegov budžet. Uvijek na tržištu postoje prilike i prostor za pregovore“.

Ivan Varat, savjetnik za nekretnine

Važno je biti uporan, a ako vam treba podrška i ne možete odlučiti kad je za vas najbolje vrijeme za kupnju nekretnine javite se stručnjacima iz San Patrik nekretnina od kojih možete očekivati personalizirani pristup i dobru vibru.