kuca-ili-stan-stanarica

Kuća ili stan? Ovo su savjeti uz koje ćete donijeti pametnu životnu odluku

Nema ljepšeg, sigurnijeg i opuštajućeg mjesta od svog doma. To je vjerojatno i razlog zašto svi toliko težimo tome da tijekom života sebi osiguramo vlastiti prostor u kojem će vrijediti naša pravila: jest ćemo kada želimo, spavat ćemo koliko želimo i primati posjete kada mi to želimo.

Ako ste među onim sretnicima koji su nekretninu naslijedili, u svoje ste stambeno gnijezdo vjerojatno već sletjeli. No niste li te sreće i zaista vam je dosta podstanarskog života i svih ograničenja koje ono donosi, onda vjerojatno razmišljate o kupovini nekretnine.

Upravo sama pomisao na kupovinu svog prvog stana iz snova otvorit će mnoga pitanja o vašim željama i mogućnostima, načinu života, čak i životnim vrijednostima. A među tim pitanjima odmah će se javiti i jedna dvojba – što kupiti, kuću ili stan?

Kuća je praktičnija, ali dugoročno košta više

Iako su kuće u pravilu jeftinije po kvadratu, to ne znači da ćete proći jeftinije. Za početak, dobro se raspitajte i provjerite ima li kuća kakvu skrivenu manu.

Čak ako je i besprijekorna, i nećete je renovirati, barem ćete kupiti dio novog namještaja. No to je tek početak potrošnje jer, kao što ste već vjerojatno čuli iz mnogih usta, kuća je rupa bez dna.

Ako su vam stolarija ili krov u lošem stanju, troškove ćete snositi sami. Želite li obnoviti pročelje kuće, također ćete sve plaćati sami.

S druge strane, kao stanari zgrade, plaćat ćete mjesečnu pristojbu koja ide u zajedničku kasicu i koristi se upravo za nabrojene veće izdatke. Raspitajte se detaljno što je stambena pričuva i koliko iznosi.

Ipak, kao što smo spomenuli na početku, kuća je puno praktičnija i nudi veći komfor.

S kućom u paketu dobit ćete i dvorište u kojem se možete izležavati do mile volje ili pozvati društvo na subotnju roštiljadu, bez bojazni od ljutih stanara jer galamite nakon ponoći.

S kućom dolazi i sigurno parkirno mjesto (ili više njih), a kuća je također pametan odabir za vas imate li ili planirate imati više djece, ne možete zamisliti svoj život bez psa, odnosno konačno želite zasaditi svoj vrt. Nema većeg gušta i osjećaja slobode od onog kada u svom vrtu otrgnete svježu rajčicu i zagrizete je kao jabuku. Vjerujemo da su mnogi tu slobodu i spontanost osvijestili tek sada, u vrijeme kada nas je korona prisilila na izolaciju i ostanak kod kuće.

Daje li kuća zaista i više slobode?

Zaista je super imati kuću i vjerujemo da se mnogima od vas upravo kupovina kuće čini kao savršen potez. Tim više ako ste kao mali ljeto provodili kod bake i dide na selu pa maštate o imanju na kojem ćete zasaditi onu medenu slatku krušku u čijim ćete okusima uživati svakog ljeta, kada ćete se fino ispružiti u hladovini njene krošnje.

No vaše emocije koje su se razvile zbog nostalgije za nekim davnim vremenima mogle bi vas koštati krive odluke, osobito ako ste inače rođeni u gradu i zapravo ste cijeli život proveli na betonu.

kupovina-stana-stanarica
Omiljeno mjesto za rad i odmor

Važete li i dalje svoju odluku, moramo vam otvoreno reći da održavanje kuće i imanja zahtjeva jako puno vremena, što stavlja pod upitnik onu svima znanu izreku – moja kućica, moja slobodica. Košnja trave jednom tjedno je tek jedan posao, koji se čini kao relaksacija naspram šišanja žive ograde, čupanja trave među opločnicima, čupanja korova na vrtu i svakodnevnog zalijevanja vrta…

Naravno, cvijeće koje tako odlično izgleda na balkonu i terasi, također zahtijeva svoju njegu. Računajte da biste mogli samo na održavanje okućnice potrošiti čak sat dnevno, osim, naravno, zimi. Uzevši sve to u obzir, s razlogom se pitate daje li vam kuća zaista više slobode ili ne.

Kupovina stana je za praktične ljude koji većinu dana provode na poslu

Znamo da među vama ima i onih koji jedva čekaju subotnje jutro kako bi ga proveli u kvartovskom kafiću, ispijajući najbolju kavu u gradu i čitajući novosti, dok je supruga, samo vrata do,  na subotnjoj frizuri koja će joj oraspoložiti vikend.

Takve životne navike teško ćete preslikati na svoj seoski život pa volite li praktičan i jednostavan život u kojem vam je sve nadohvat ruke, onda svakako birajte stan. Naravno, ima i stan puno svojih prednosti:

  • jeftiniji je za održavanje
  • niže su režije
  • nema okućnice o kojoj biste se trebali brinuti
  • možete zasaditi mali vrt i na balkonu

… tek toliko da s vremena na vrijeme osjetite taj miris i okus savršene rajčice.

Blizu je i knjižnica, baš kao i vrtić i škola, tramvajska ili autobusna stanica te sagledavši sve iz ptičje perspektive, možemo slobodno zaključiti da je život u stanu jednostavniji. Konačan odabir vašeg budućeg životnog prostora ipak ćemo prepustiti vama, jer ipak vi sami znate što je najbolje za vas.