moderni dnevni boravak

5 važnih pitanja na koja treba odgovoriti prije nego se bacite u trošak za uređenje interijera

Mnogi će se složiti da bi balans novčanih sredstva mogao ozbiljno poremetiti trošak uređenja interijera odnosno eksterijera. Svojim kućnim budžetima raspolažemo prema više ili manje razvijenom financijskom planu. Kako ga slijediti i kad je u pitanju uređenje životnog prostora doznajte u nastavku!

Poneka sitnica za oplemenjivanje prostora može proći ispod radara, ali zahtjevnije promjene u interijeru i eksterijeru obično znače i priličan trošak. Kada se već izdvaja značajna svota novca, većina  bi onda priželjkivala i dobru investiciju – rješenje koje ćemo imati jako drugo vremena.

Plan za novi izgled stana

Bez obzira razmišljali o kupovini velikog kožnog kauča, nove kuhinje ili tek Chanelove torbice, vjerojatno bi se trebali zapitati sljedeća pitanja i tako mudro zadržati balans svojeg budžeta.

1. Mogu li si to sada priuštiti?

Gdje su vam granice s uređenjem interijera

Ako imate ušteđevinu i dovoljno sredstava za kupnju namještaja kojeg sanjate već tjedan dana, ne morate čekati predugo. Međutim, ako taj ne baš toliko neophodni komad možete kupiti jedino preko kartice – na rate, razmislite dva puta i radije ovu opciju ostavite za potrebnije stvari.

Možete pokušati kroz neko razumno vrijeme uštedjeti novac – preskočite članstvo u teretani i vježbajte kod kuće ili odustanite od para čizmica bez kojih možete i dodajte svojoj kućnoj štednji.

Dizajnerski komadi za koje vrijedi štedjeti

2. Radi li se o impulzivnoj kupnji?

Ako kupujete samo kako bi brzo podignuli razinu dopamina koja je dosegla kritičnu razinu, zastanite i ozbiljno udahnite! Prije impulzivne kupnje, terapeuti savjetuju ‘igru čekanja’. Pronađite predmet na webshopu, a kad ga stavite u košaricu, pričekajte barem šest sati. Često nam u međuvremenu pažnju odvuku životne stvari poput djece, posla, prijatelja… I vrlo je moguće da zaboravimo na predmet koji nam nije toliko ni trebao.

3. Hoćeš li to aktivno koristiti?

Velike svote novca razumno je trošiti na stvari koje će zaista služiti svrsi. Dizajnerski komadi primjerice mogu biti vrlo privlačni, no isplati li se ozbiljno uzdrmati budžet radi ukrasnog stolića s kojeg ćete samo povremeno brisati prašinu?  Ako se ne radi o rješenju koje ćete koristiti i nekoliko puta tjedno bilo bi dobro da razmislite:  je li ta stvar zaista neophodna ili možda možete kupiti sličan artikl po nižoj cijeni.

4.Zadnji krik mode ili opravdan trošak za uređenje interijera?

I skupi namještaj izlazi iz mode

Vaš objekt žudnje je među najvećim trendovima trenutno na tržištu? Razmislite kako će izgledati za dvije, pet ili 10 godina. Možda se radi o komadu koji zapravo nikada ne izlazi iz mode i povremeno doživljava svoj vrhunac, poput kauča Chesterfield, što je svakako prednost. No, možda se radi o posljednjem hitu koji je zatrpao Instagram profile i za koju godinu bi mogao izgledati smiješno.  Ne bi bilo loše da dobro odvagneš je li takva kupnja isplativa.

5. Možeš li nadoknaditi cijenu ako se predomisliš?

Jutro je pametnije od večeri i kad je riječ o impulzivnoj kupnji

Napokon je stigao u vaše ruke, ali otkrili ste da kupljeni proizvod jednostavno ne funkcionira u vašem domu, ni u vašem životu. Takve situacije se događaju i zato ne bi bilo loše razmišljati unaprijed te napraviti plan B koji će ti donekle donijeti mir. Drugim riječima, ako ne možete vratiti sve što ste kupili, postoji li drugi način na koji biste mogli nadoknaditi dio ulaganja?