S pametnim dizajnom blagovaonski stolovi imaju više uloga u domu

Okrugli, ovalni ili pravokutni – koji je oblik najbolji kada su u pitanju blagovaonski stolovi? To nam je pitanje prvo na popisu prije nego krenemo u potragu za jednim od najvažnijih komada namještaja u domu. Stol i stolce ne mijenjamo često, stoga se o njima promišlja nešto dulje. Definitivno dulje od jednog odlaska u trgovinu namještaja koja trenutačno ima povoljne akcije.

Najčešći su izbor drveni modeli, ali moderni stolovi podrazumijevaju i cijeli niz drugih materijala poput mramora ili stakla. Stil se prilagođava jednoj od najvažnijih prostorija u domu, jer, kad se sve zbroji i oduzme, u kuhinji provodimo najviše vremena. U većini novogradnji i dalje su jako trendy openspace prostori, pa su boravak i kuhinja u jednom srce svakog doma.

Novi način stanovanja

Ako nakon podstanarstva useljavate u svoju prvu nekretninu izazov je još i veći, jer treba vizualizirati novi prostor i pametno isplanirati svaki kvadrat.

Za stolom jedemo, okupljamo obitelj i prijatelje, za stolom djeca pišu zadaće, učimo za ispite i radimo. Da, i radimo, jer u pandemiji naši su domovi postali i naša radna mjesta.

I mnogima se to svidjelo. Fleksibilnost koju nam je donio rad od kuće mijenja i naše individualne odluke kada govorimo o dizajnu namještaja. Blagovaonski stolovi dimenzijama zauzimaju veliki dio kvadrata u prostoru i za njih se traže modularna rješenja.

Blagovaonski stolovi su u srcu svakog doma

Najljepši blagovaonski stolovi su oni funkcionalni

U novogradnji na Trešnjevci, u stanu od 75 četvornih metara, dizajnerica interijera Renata Jonjić osmislila je i po svojoj ideji izradila modularni stol koji se kreće po šini uzduž kuhinjskog zida i tako se vrlo lako pretvara iz blagovaonskog u radni stol ili otvara prostor za druženja ili zabave.

Primijetila sam prilikom opremanja stanova da se zbog načina života ljudi sve manje okupljaju svakodnevno oko blagovaoničkog stola i da, nažalost, radni stol ima kod većine nas “jaču” ulogu i češće ga koristimo od onoga za jelo, kaže Renata.

Zato je napravila ovaj modularni stol za budućeg mladog arhitekta, koji ima potrebu za većim radnim prostorom, a opet, da se taj prostor lako može pretvoriti u blagovaonicu ili prostor za druženje kada mu se okupi društvo.

Modularno rješenje mi se samo nametnulo i bio je pun pogodak, jer je u tom dijelu stana velika količina dnevnog svjetla i stol je postao središnji dio stana u kojem vlasnik provodi najviše vremena.

Renata Jonjić, dizajnerica interijera

Stol ima ugrađene kotače na bočnoj stranici i vrlo lako se, jednom rukom, kreće po šini koja je ugrađena u masku iznad radijatora. Na taj način kliže u više pozicija, kako vlasniku trenutno odgovara.

Okov za ovaj stol je u originalu namijenjen za krevete u hotelima, a Renata ga je spretno iskoristila za rješenje kojim blagovaonski stolovi postaju multifunkcionalna mjesta.

Dizajnersko rješenje za moderni stol

Klizni blagovaonski stol je nastao iz moje inspiracije, jer i sama imam potrebu za velikim radnim prostorom. U dizajnu interijera uvijek volim izazove i rad na kompatibilnim rješenjima gdje jedan komad namještaja može imati više funkcija.

Renata Jonjić, dizajnerica interijera

Izazova u opremanju ovog stana u novogradnji je bilo jako puno. Dizajnerica interijera uključila se u projekt od samog početka, kada je zgrada bila u fazi početne gradnje. I to u vrijeme kada su cijene materijala i rada na tržištu jako divljale te je morala paziti da ostane u okvirima planiranog budžeta.

Projekt uređenja stana trajao je godinu dana jer se sve moralo prilagođavati terminima rada na gradilištu. No, cilj je postignut.

Svijetao, prozračan prostor u pastelnim bojama, po želji investitora.

Posebnost ovog stana svakako je super dizajnersko rješenje za blagovaonski stol koji po potrebi može otklizati u poziciju idealnu za učenje i rad, ali i poslužiti kao središnje mjesto okupljanja za obitelj i prijatelje.