APN-natjecaj-2021-1

Novi APN natječaj kreće u proljeće 2021.

Pripremite se na vrijeme jer u proljeće  kreće nova utrka za APN natječaj u 2021. godini.  Državni program subvencioniranja kredita dobra je prilika za mlade ljude koji žele riješiti svoje stambeno pitanje. Naravno, ako zadovoljavaju uvjete. Pa tko bi se žalio kad država plaća 30 do 51 posto mjesečne rate ili anuiteta, najmanje 5 godina. A rok se i produžava, ovisno o broju djece. Pa tko bi se žalio? Ima i takvih, to su mladi ljudi koji nemaju uvjete za prijavu, a ni riješeno stambeno pitanje. Njima APN natječaj donosi više konkurencije u potrazi za stanom, a pokazalo se i više cijene.

Sastanak s bankama prvi je korak prije APN natječaja 2021

Bez obzira na cijene koje su lani rasle, unatoč pandemiji i potresu, interes za nekretninama uoči APN natječaja je uvijek velik. Potraga je uvelike krenula, rekli su nam početkom godine i agenti za nekretnine. Mnoge sad zanimaju rokovi ovogodišnjeg natječaja, kako bi stigli pronaći dom i pripremiti dokumentaciju. Pa, evo prvih informacija! Prve ozbiljnije pripreme za ovogodišnji natječaj krenule su sastankom s bankama.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i predstavnici APN-a održali su inicijalni sastanak s predstavnicima banaka, koje su do sad sudjelovale i pratile pozive za subvencioniranjem stambenih kredita. Za sve zainteresirane kreditne institucije unutar iduća dva tjedna bit će objavljen javni poziv za dostavu ponuda vezanih uz visinu kamatnih stopa, što je ujedno i prvi korak prema raspisu novog javnog poziva za građane.

Ožujak ili travanj, kad kreću prijave za APN natječaj, pitanje je sad!

Nakon prvog sastanka s bankama  ministar Darko Horvat spomenuo je prvi konkretniji rok za poziv građanima.

„Nakon što budu provedene sve potrebne pripremne radnje, očekujemo da bi javni poziv prema građanima mogao biti otvoren u prvoj polovici mjeseca ožujka. S obzirom da je svrha ovog Zakona poticati demografsku obnovu društva, urbanu regeneraciju naselja te smanjenje odlazaka broja mladih obitelji, ovaj će poziv biti otvoren sve do utroška planiranih sredstava za subvencioniranjem, što u 2021. godini iznosi 50 milijuna kuna“, istaknuo je tom prilikom ministar Horvat.

Iako se na prvi pogled čini da prijave za APN natječaj u 2021. počinju u prvoj polovici ožujka, to baš i nije tako.

Kako doznajemo, to znači da će tek tada biti poznat datum otvaranja natječaja.

„Zaključci s jučerašnje koordinacije ministra graditeljstva Horvata s kolegama i predstavnicima banaka sugeriraju da je kraj ožujka najraniji mogući termin početka prikupljanja zahtjeva za subvenciju. Ali, i to je optimistično. Izglednije je da bi natječaj mogao početi početkom travnja.“

Vjeko Peretić, kreditni specijalist
APN natječaj bi mogao početi početkom travnja


Procedure i koraci koji prethode prije početka zaprimanja predmeta, odnosno prije otvaranja natječaja, traju mjesec i pol, pa i dva. Tako nam je pokazala praksa od 2017. godine naovamo, rekao nam je Vjeko Peretić, kreditni specijalist čiji tim već godinama sudjeluje u APN natječajima pripremajući klijente za prijavu.

Kako će se odvijati APN natječaj?

Što se tiče hodograma aktivnosti, po objavi javnog poziva za odabir kreditnih institucija teče rok od osam dana unutar kojih su kreditne institucije pozvane dostaviti svoju ponudu. Istekom tog roka, pristigle ponude kreću u obradu te se s odabranim kreditnim institucijama zaključuje Ugovor o poslovnoj suradnji.

Nakon toga, na stranicama Ministarstva i APN-a objavit će se popis odabranih kreditnih institucija, a zatim slijedi objava oglasa za subvencioniranje stambenih kredita prema građanima. Od tog trenutka, građani će moći prema kreditnim institucijama podnositi svoje zahtjeve, dok će one krenuti s predajom istih prema APN-u od datuma koji će biti određen u samom pozivu. Oglas će trajati sve do utroška osiguranih sredstava, odnosno do objave oglasa o prestanku.

Interes i kamatne stope za subvencionirane kredite

Podsjetimo, Zakonom o subvencioniranju stambenih kredita omogućeno je subvencioniranje mjesečnog iznosa rate ili anuiteta korisnika kredita za stambeni kredit koji uzimaju kod kreditnih institucija za kupnju stana ili kuće, odnosno za izgradnju kuće.  
 
Od početka provedbe ove mjere 2017. godine, pa zaključno s posljednja dva poziva u ožujku i rujnu 2020. odobreno je 17.526 zahtjeva. U APN-u svakodnevno stižu novi zahtjevi za dodatnim subvencioniranjem radi rođenja djeteta. Zbog toga se ova mjera ujedno smatra važnom u segmentu poticanja demografske obnove. Tako je od 2017. godine do danas rođeno ukupno oko 2.700 djece, čime se ujedno ostvarilo pravo tim korisnicima kredita za dodatnim subvencioniranjem od 2 godine po djetetu.


Kao jedan od pozitivnih trendova ističe se i smanjenje prosječne godišnje efektivne kamatne stope (EKS), koja je za subvencionirane stambene kredite u 2020. godini iznosila 2,28%, što je više od jednog postotnog boda manje u odnosu na 2017. godinu, kada je ista iznosila 3,35%.

Ako imate neodgovorenih pitanja o subvencioniranim kreditima, odgovore možete pronaći na službenim stranicama APN-a.