subvencija-kredita-nekretnine

O subvencioniranim kreditima – iz iskustva

Subvencija ili ne, pitanje je sad? 

Dileme treba li vam subvencija na kredit ili ne, ne bi trebalo biti. Jer, poklonjenom se konju ne gleda u zube. Činjenica je da su svi oni koji su posljednjih godina uredno prikupili dokumentaciju i predali je na vrijeme, subvenciju  i dobili.

No prije negoli se upustite u ovu avanturu, ipak pripremite tonu živaca. Jer po starom dobrom običaju uvijek će trebati još samo jedan dokument,  iako ni bankama ni APN-u ovo nije prva godina otkako država subvencionira rate ili anuitete građanima. 

Uvjeti za subvencionirane kredite

Prije nego počnete razmišljati o stanu, provjerite u banci/bankama jeste li  kreditno sposobni i koliki je iznos na kojeg možete računati. Naravno, ako se želite natjecati za subvenciju, to podrazumijeva da ste mlađi od 45, da nemate i niste naslijedili neku nekretninu u vlasništvu koja bi mogla biti za stanovanje te da kupujete stan u gradu u kojem planirate živjeti i raditi.

Ako su svi odgovori potvrdni, avantura zvana „daj mi subvenciju za kredit“ na stan/kuću možete početi.

Koji put vodi do subvencioniranih kredita? 

Podrazumijeva se da ste do ovog koraka već bili u banci/bankama i provjerili kolika vam je kreditna sposobnost te znate kakav stan morate tražite. Sada možete krenuti u potragu, po mogućnosti prije nego što se približava rok za predaju zahtjeva za subvenciju. Primjerice, ako država planira novi krug subvencioniranja provesti u rujnu, već na proljeće možete početi tražiti stan.

Jer, kad ga pronađete, s prodavateljem ćete potpisati Predugovor o kupoprodaji nekretnine. U njemu treba biti definiran rok počeka, a pri definiranju datuma imajte na umu da posao ugovaranja i isplate novca sve je samo ne brz i lagan. Primjerice, govoreći iz iskustva, ako se predugovor s prodavateljem potpiše  krajem svibnja,  zahtjevi za subvencioniranjem su se počeli zaprimati početkom rujna, a kredit je realiziran nekoliko dana prije isteka roka počeka: krajem listopada. I pritom treba napomenuti da je postupak odobravanja išao svojim uobičajenim (sporim) ritmom.

Važan detalj kojeg ni banke ni APN ne kažu na početku jest uporabna dozvola.
Traže je banke, a traži je i država.

subvencija-stambenog-kredita
Subvencija stambenog kredita

I jednima i drugima bitno je da je zakonski gledano, nekretnina ispunila propisane procedure, a to što je stanje na terenu takvo da primjerice pola Zagreba nema uporabnu dozvolu, to nitko ne uzima u obzir.

Zato prije kupnje dobro provjerite ima li stan ili kuća dozvolu ili neki drugi akt koje bi banke mogle uvažiti kao uporabni akt (završno izvješće nadzornog inženjera o izvedbi građevine, uvjerenje za uporabu i slično). Iskustvo je pokazalo da će neke banke inzistirati upravo na tome. 

Dokumenti i …još dokumenata 

Kada ste potpisali Predugovor s prodavateljem stana/kuće, slijedi ponovni  odlazak u banku.  Provjerite dokumente, pitajte trebali  još neki potpis/dokument. Budite spremni i čekajte objavu kad će APN početi prikupljati zahtjeve za subvencioniranje. Njega ne nosite u APN osobno, već to umjesto klijenata čini banka.

Treba li vas sad još jednom pitati jeste li dobro promislili? Jeste li spremni i možete li idućih 20, 30 godina otplaćivati kredit? Računate li da će situacija uvijek biti kao do sada ili bi se preko noći mogla promijeniti? Sve su to pitanja koja će vam 100 puta proći kroz glavu, ali bitno je da ne zagrizete više nego što bi u najgoroj mogućoj situaciju mogli prožvakati. 

Dakle, sada čekate poziv iz banke. Banka ima rok od 8 dana da zahtjev pošalje APN-u, a APN (ma baš naš je to iznenadilo) nema roka u kojem mora odgovoriti građanima jesu li dobili zeleno svjetlo za subvenciju ili ne.

Kada odgovor stigne iz APN-a, banka će pozvati  prodavatelja i kupca da sada potpišu ugovor kod javnog bilježnika, uz solemnizaciju. To bi u principu značilo da ćete od javnog bilježnika dobiti sva objašnjenja, no ne računajte da će vam ikad sve biti jasno. Jer kad vidite otplatnu listu s iznosima svakog mjeseca, mnogi bi možda poželjeli odustati. Nakon bilježnika, ugovor o kreditu treba potpisati i Uprava banke, pa APN (da, prošli put su dali samo zeleno svjetlo, ne i potpis) i nakon toga novac sjeda na račun prodavatelja. Tada hitno s brisovnim očitovanjem u Zemljišno-knjižni odjel, gdje podnosite Zahtjev za upis vlasništva

Visina poticaja nije jednaka za sve 

Je li tu kraj? Ma ne, tu je tek početak avanture koja je svaki mjesec aktualna, a traje idućih 20, 30 godina. U prosjeku korisnik subvencije za kredit ima 34 godine, otplaćuje kredit 20 godina, prosječni iznos odobrenog kredita je 66.600 eura, a mjesečni anuitet iznosi oko 385 eura.

Od toga mu država, ovisno o stupnju razvijenosti općine (od 30% do 51%) subvencionira mjesečni obrok, opet u prosjeku – 125 eura. I tako najmanje 5 godina ili više ako imate djecu ili ih planirate za vrijeme trajanja subvencije dobiti.