apn-natjecaj-stambeni-krediti

Natječaj za subvencioniranje stambenih kredita

#ostanidoma ! Ta je poruka obilježila naše živote u proljeće 2020. Briga za zdravlje na prvom  mjestu. Koronavirus i zagrebački potres  preispitali su naše živote iz temelja.  

Preporuka o socijalnom distanciranju i samoizolaciji, zatvaranje fizičkih poslovnica agencija,  banaka i gradskih ureda zabrinula je mnoge koji su namjeravali ostvariti državne subvencije za stambene kredite.

Hoće li i kako uspjeti predati svu potrebnu dokumentaciju? Koliko će dugo biti otvoren natječaj? Što ako još nemam svaki potreban dokument? Hoću li ostati bez kapare?

Proljetni  natječaj za subvencionirane kredite odvija se po planu

Unatoč situaciji s koronavirusom, natječaj je otvoren prema planu 30. ožujka. Već taj prvi dan APN je zaprimio 309 zahtjeva. I u ovom procesu važne su bile upute Stožera za civilnu zaštitu. APN je otvorio mogućnost predstavnicima banaka da zahtjeve  dostave i elektroničkim putem. Kao i u mnogim drugim primjerima ispostavilo se  da je online moguće štošta obaviti! 

„Poštujte upute Stožera i čuvajmo jedni druge, a prijavu za subvencije prilagodit ćemo trenutnoj situaciji. Poziv će biti otvoren dovoljno dugo da se predaju svi zahtjevi“, poručio je ministar graditeljstva Predrag Štromar. 

Natječaj je produljen, pa je do kraja travnja zaprimljeno  3681 prijava. Početkom lipnja obrađena je većina zahtjeva. 

apn-krediti-da-ili-ne
Kupovina stana uz APN kredit

Uvjeti za Program subvencioniranja rata kredita 

Podsjetimo, na natječaj za subvencioniranje stambenih kredita  mogu se prijaviti mlađi od  45 godina koji ne posjeduju stan ili kuću. Visina subvencije ovisi o razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje i iznosi od 30 do 51 posto. Najviši iznos kredita je 100  tisuća eura, a rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. 

Prošle je godine Zakon o subvencioniranju stambenih kredita izmijenjen pa se subvencija produljuje za još dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave kredita. To znači da će  obitelj koja ima dvoje djece dobivati državni poticaj  umjesto pet sedam godina, a za svako novorođeno ili usvojeno dijete subvencija se produljuje za još dvije godine. 

Ove godine APN je potpisao ugovor s 13 banaka koje ispunjavaju uvjete propisane javnim pozivom. Efektivne kamatne stope kreću se od 2,19 do 3,70 posto. 

Novi natječaj za subvencioniranje kredita planiran u rujnu 

„Mladi ne trebaju brinuti, oni koji u ovom proljetnom roku ne stignu prikupit svu dokumentaciju, novu priliku imaju već u rujnu“, tako je govorio ministar  graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar. 

No, političke karte se ponovo dijele pa ćemo nakon parlamentarnih izbora u srpnju doznati  tko će i kako na jesen voditi stambenu politiku.  Planira li nova Vlada nastaviti program koji se smatra i  demografskom mjerom, Zakon o subvencioniranju stambenih kredita trebalo bi najprije produžiti jer mu rok trajanja istječe 31. prosinca 2020.