Kako pronaći povoljan najam stana kad su cijene više nego ikad?

Traženje podstanarskog doma može biti izazovno, ali s pravim strategijama i informacijama može se pronaći povoljan najam stana. Naravno, ako tražite u pravo vrijeme i na pravom mjestu.

U ovom blogu, podijelit ćemo nekoliko korisnih savjeta i trikova koji će vam pomoći da pronađete povoljan najam stana koji odgovara vašim potrebama i financijskim mogućnostima.

Donosimo i pregled aktualnih cijena na zagrebačkom i splitskom tržištu!

Iskreno govoreći, trenutno je situacija s najmom stana koma! Cijene su nikad više. A uz to, ako ste podstanar koji traži stan u Splitu ili u nekom drugom turističkom gradu, s početkom toplih mjeseci sigurno ste na teškim mukama.

Splitskim podstanarima je teško naći povoljan najam stana

Veliki je problem što se većina stanova iznajmljuje od listopada/studenog do lipnja, a poslije idu u turistički najam, tako da našim domaćim ljudima zaista nije lako naći stan za dugoročni najam.

Cijene stana za najam u Splitu

U Splitu kronično nedostaje stanova za dugoročni najam po priuštivim cijenama. Pogotovo u ljetnim mjesecima!  Primjerice, cijene garsonijera se kreću od oko 350 do 400 eura. Jednosobni stanovi su 500 do 550 eura, dvosobni od 600 do 800 eura, a ovisno o uređenju i više.

Te su cijene postale uobičajene, normalne većim dijelom godine. Ljeti, ako takvih stanova i ima u ponudi, cijene idu gore. Pa se primjerice stan na Mertojaku od 60-tak kvadrata iznajmljuje za 1000 eura mjesečno.

Cijene najma stana u Zagrebu

U kontinentalnoj Hrvatskoj, idealno vrijeme za traženje podstanarskog stana je obično tijekom ljeta i jeseni, posebno u razdoblju od lipnja do rujna.

To je zbog činjenice da tijekom ljetnih mjeseci ima veći broj slobodnih stanova jer mnogi studenti napuštaju svoje stanove nakon završetka akademske godine.

Raspitali smo se konkretnije o cijenama stanova za najam u Zagrebu, po veličinama i lokacijama. Riječ je o prosječnim, pristojno uređenim stanovima kakvi su najčešći na tržištu, jer oni derutni s prastarim namještajem, a i oni turboluksuzni na vrhunskim lokacijama su krajnosti.

Teško je više naći i garsonijeru koja je u dobrom stanju i lijepo uređena ispod 400 eura mjesečno. Cijene najma su pratile rast cijena nekretnina, tako da su i one više 30 do 50 posto nego je to bilo prije 2 godine.

Jasna Biliškov Barun,
direktorica Biliškov Nekretnina

U prosjeku, stanovi s jednom spavaćom sobom od oko 50 m2 su od 500 eura na više, kaže Jasna Biliškov Barun. I to je cijena za rubne gradske kvartove.

Što se ide bliže centru – cijena raste. Veliku ulogu igra i parking, tako da ako stan ima svoje parking mjesto ili garažu, cijena je automatski 50 do 150 eura skuplja.

STANOVI ZA NAJAM U ZAGREBU 50m2

Knežija/Jarun 550 do 600 EUR i više

Centar Zagreba 650 EUR i više

Veći stanovi od 65+ m2 s dvije spavaće sobe su barem 50 do 100 eura/mjesečno skuplji od jednosobnih. Kako biste dobili još konkretniju sliku, evo što je u zadnjih mjesec, dva dana iznajmljeno preko agencije Biliškov nekretnine:

 • Gajnice, 40 m2, stan s jednom spavaćom sobom u novijoj zgradi, s parking mjestom cijena: 450 eura.
 • Jarun, 40 m2, stan sa jednom spavaćom sobom, bez vlastitog parkinga, cijena: 500 eura
 • Martićeva, 57 m2, stan a dvije spavaće sobe, bez parkinga, cijena: 750 eura
 • Laginjina, 55 m2, stan sa jednom spavaćom sobom, bez parkinga; cijena: 600 eura
 • Park Kneževa novogradnja, 105 m2 + 50 m2 terasa + 40 m2 garaža, 3 spavaće sobe cijena:  3.300 EUR

Savjeti za lakši pronalazak stana za najam

Pronaći povoljan najam stana u Hrvatskoj može biti izazov, ali uz pravu strategiju i upornost, postaje moguće. Evo što možete poduzeti:

Najbolje vrijeme za najam stana

 • Najbolje vrijeme za traženje podstanarskog stana ovisi i o geografskom položaju. U kontinentalnoj Hrvatskoj, idealno vrijeme za traženje podstanarskog stana je obično tijekom ljeta i jeseni, kad je na tržištu veći broj slobodnih stanova. Studenti napuštaju svoje stanove nakon završetka akademske godine. Ovo je vrijeme kada se može pronaći veći izbor dostupnih stanova po konkurentnijim cijenama.
 • S druge strane, na obali Hrvatske, najbolje vrijeme za traženje podstanarskog stana obično je tijekom zime i proljeća, posebno od studenog do ožujka. Mnogi turistički apartmani koji se iznajmljuju tijekom ljetnih mjeseci postaju dostupni za dugoročni najam tijekom zimske sezone. Ovo je vrijeme kada se može pronaći veći izbor stanova uz povoljnije cijene.

Gdje pronaći stan?

 • Istražite online platforme za najam stanova: Internet je postao nezaobilazan alat u potrazi za stanom. Koristite pouzdane web stranice za nekretnine kao što su Njuškalo, gohome, Crozilla ili Index Oglasi kako biste pretražili najamne ponude u vašem području. Filtrirajte rezultate prema svojim preferencijama kao što su lokacija, veličina stana i cijena kako biste suzili izbor. Dobar izvor informacija su i Facebook grupe.
 • Agencije za nekretnine su prve na izvoru informacija kada su dobri stanovi za najam u pitanju. U njihovim bazama se nalaze i stanovi koje vlasnici ne žele oglašavati javno. Ako ste spremni izdvojiti jednu mjesečnu najamninu +PDV za naknadu agenciji uštedjet ćete vrijeme i živce. Usto, agencija će se pobrinuti da s vlasnikom potpišete ugovor o najmu s kojim se možete pravno zaštiti.

Uskladite podstanarske želje i mogućnosti

 • Budite fleksibilni s lokacijom: Ako vam je prioritet pronaći povoljan najam, razmislite o proširenju područja pretrage. Ponekad susjedna četvrt ili predgrađe može pružiti povoljnije opcije. Uz dobar javni prijevoz, udaljenost od centra grada može biti manji faktor u odabiru.
 • Iskoristite pregovaračke vještine: Prilikom pregovaranja o cijeni najma, budite spremni pregovarati. Ako stan ima neke nedostatke ili ako ste spremni dugoročno unajmiti, možete pokušati dogovoriti nižu cijenu. Također, budite spremni platiti polog unaprijed kako biste pokazali ozbiljnost i poboljšali svoje pregovaračke pozicije.
 • Razmislite o alternativnim opcijama stanovanja.  Pored tradicionalnog najma stana, istražite alternativne opcije koje mogu biti povoljnije. To uključuje podstanarstvo, coliving ili dijeljenje stana s cimerom.  

Slijedeći ove savjete, imate veće šanse da pronađete povoljan najam stana.  Ne zaboravite da strpljenje i ustrajnost igraju važnu ulogu u ovom procesu. Uz pravi tajming, pažljivo istraživanje, pregovaranje i razumijevanje svojih potreba, možete pronaći smještaj koji vam odgovara po pristupačnoj cijeni.