Male prilagodbe s kojima vaš posao od kuće može biti produktivniji

U posljednje vrijeme mnogi od nas su počeli raditi posao od kuće. To je bio posve novi izazov stavljen pred nas.  U našem novom radnom prostoru, smještenom u kući, smetnje dolaze iz najbliže okoline, od ljudi koji su nam najdraži,  ali i iz nama poznatog prostora kojeg  koristimo za opuštanje, odmor i zabavu. To je naš DOM.

Moja strategija produktivnog kućnog ureda došla je  iz vlastite potrebe tj. suočavanja s posljedicama rada od kuće. Kao eko dizajnerica interijera puno sam na terenu, ali kao i mnogi drugi kod kuće osmišljavam nove projekte i obavljam administraciju.

Posao od kuće je novi izazov

Kao i mnogi  drugi, usput i kuham, čistim, telefoniram, pišem zahtjevne mailove. Za sve to poloviti je potrebna koncentracija.

Redizajn kućnog ureda

Izazovi koje donosi posao od kuće uzimaju svoj danak, a rezultat je rad do navečer, manjak fokusa i produktivnosti.

Osjećaj nezadovoljstva raste, a nismo još ni postali svjesni da će nam takav rad od kuće moguće postati najnormalniji.

Zato sam najprije sebi napravila produktivan kućni ured. Mjesto gdje radim, na čemu sjedim i u što gledam igra veliku ulogu u mojim aktivnostima kroz dan. Zbog  toga sam si osigurala lijep pogled, dovoljno svjetla i sunca, udobnu stolicu, optimalnu vlažnost zraka, biljke koje čiste zrak, pročišćenu filtriranu vodu i dovoljno velik drveni stol na kojem radim.

U nastavku vam donosim jednostavne savjete koji će vam pomoći da i vi radite produktivnije i motiviranije.

Posao od kuće i stres  

Iako neke studije pokazuju da rad od kuće smanjuje stres, dolazi do raznih drugih problema od kojih ne možemo pobjeći, pa sam ih ja rangirala u dvije skupine:

VIDLJIVI PROBLEMI

1. Manjak prostora (većina radi ili iz spavaće sobe ili dnevnog boravka, ponekad blagovaone)

2. Pozicija stola i stolice nije dobro odabrana

3. Neadekvatan radni stol i stolica

4. Nepraktična riješenja za odlaganje

5. Izloženost buci

6. Manjak dnevne svjetlosti i prozora te ujedno loša kvaliteta zraka

7. Improvizirani ured koji nas ne motivira, nesklad stilova, boja, veličina, ugode, ukratko….prostor koji nije estetski dobro osmišljen i koji ne podržava vaš osobni stil

Radite li u uredu koji ne motivira?

NEVIDLJIVI PROBLEMI

1. Manjak fokusa

2. Raspršenost na radne i kućne obaveze

3. Umor

4. Manjak kretanja (nema više putovanja do posla i nazad)

5. Neproduktivnost jer se više trošimo, radimo duže

6. Manjak slobodnog vremena za sebe i obitelj

7. Razni zdravstveni problemi: bolovi u leđima, vratu, glavi…

Kako poboljšati radnu produktivnost kod kuće?

Svaki prostor ima svoje prednosti i mane. One koje ne možemo mijenjati možemo uravnotežiti sa stvarima koje možemo mijenjati i s kojima ćemo se poigrati da bi riješili vaš problem, tj. osmišljavanje kućnog ureda po vašoj mjeri. Pa krenimo redom…

Ako možete, stavite radni stol u blizini prozora, bočno ali pazite da niste na putanji propuha i da vam iza leđa nisu vrata. Najbolje je biti što više udaljen od vrata.

Kvalitetna stolica je komad na koji trebate potrošiti možda više novaca, no od velike je važnosti za vaše zdravlje i osjećaj dok radite. Izaberite stolicu koja je u skladu s vašom visinom, ergonomski dizajnirana, koja podupire vaša leđa i koja ima više mogućnosti podešavanja.

Kada ne gledate u kompjuter, osigurajte si pogled u nešto zeleno ili neki prirodni prizor kako biste napravili potrebnu vizualnu pauzu i opustili očni mišić te u trenu dobili dozu opuštenosti koja vam je potrebna kao mini pauza u radu.

Prirodni materijali

Odaberite što više prirodnih materijala poput drva, prirodnih dekora, tepiha. Izbjegavajte plastiku i sintetiku jer oni su  najveći sakupljači statičkog elektriciteta, lijepe na sebe prašinu. To najviše možete primijetiti na zaslonima računala, pa onda na sintetičkim tepisima, zavjesama i sl. Posljedice na naše zdravlje su oštećenja kože, alergije, umor, … 

Prirodni materijali i boje

Pazite na vlažnost zraka u prostoriji i redovito provjetravajte, a ako nemate tu mogućnosti tada nabavite ovlaživač  zraka. Ukoliko je zrak suh, veća je prisutnost statičkog elektriciteta. Problemi koji nastaju ako ste dulje izloženi suhom zraku su oštećena sluznica nosa, upale sinusa, iritacija očiju i glavobolja.

Boje u kućnom uredu

Kada dođe vrijeme za bojanje zidova birajte boje na bazi vapna, gline, kazeina (mliječnog proteina) i zemljanih pigmenata. Ako boja ima intenzivan miris znači da su u njoj razna otapala i to je štetno za naše zdravlje. Prednost prirodnih boja je što neke nemaju rok trajanja, a to je također veliki plus. Sve je to dostupno i kod nas u Hrvatskoj.

Biljke kao pročistači zraka

Biljke jako utječu na naše raspoloženje, no što je još važnije neke nam pomažu da očiste zrak od elektromagnetskog zračenja i statičkog elektriciteta, formaldehida, benzena i drugih štetnih plinova. Neke biljke mogu pročistiti u jednom danu čak 80% štetnih tvari iz zraka.

Preporučam zeleni ljiljan, fikus benjamin, spatifilum, sanseveriju, kalanhou, a lozica će pomoći u ovlaživanju zraka.

Svjetlo

Dobro osvjetljenje čuva naše oči, no previše umjetnog svjetla može nam opet naštetiti. Najoptimalnije je da preko dana imamo dostupno prirodno svjetlo kroz više prozora, no ako to nije moguće treba odabrati optimalnu jačinu i boju svjetlosti koja će nas držati budnima i koja neće izazvati letargiju.

Poželjna je zglobna podesiva stolna lampa, led tehnologije te ona koja daje svjetlo bez treperenja.

Isplati li se uložiti u produktivniji kućni ured?

DA, ako barem 50 posto  vremena radite od kuće.

DA, ako želite raditi u zdravom okruženju koje vas podržava u ciljevima

DA, ako vjerujete da strategija održivog dizajna razvija produktivnije prostore koji rezultiraju značajnijim povratom ulaganja

DA, ako vam je bitno da radite u lijepom i ugodnom prostoru.

Sigurna sam da možemo utjecati na barem nekoliko faktora da si ublažimo  posljedice i izazove  rada od kuće. Osvještavanje vlastitih problema dok obavljamo posao od kuće  i uočavanjem onoga što nam smeta već je jedan veliki korak ka boljem planiranju produktivnosti iz  vlastitog doma.

Materijali, svjetlost, toplinska ugoda, zrak, buka, voda, energija,  ali i realne mogućnosti, sve to uzimam u obzir kada planiram kako će izgledati nečiji kućni ured.

Trebate li kućni ured koji motivira?

Eko dizajner interijera stvara i redizajnira prostore koji privlače funkcionalnošću, estetikom, učinkovitošću te nizom  ekološki  povezanih strategija. A cilj je pozitivan rezultat u vašem radu, koji će postati vidljiv ne samo vama nego i svima oko vas.