Koji su uvjeti dovoljni za APN kredit i što je sve potrebno napraviti kad je zahtjev odobren, a tome se svi nadaju, zar ne?

Otvoren je ovogodišnji natječaj za subvencionirane stambene kredite. I… utrka počinje. Pitanje koje si ovih dana postavlja nekoliko tisuća ljudi je: Koji su uvjeti potrebni da bismo dobili APN kredit?

Ako i vas to zanima vjerojatno ste već pronašli svoj dom iz snova. Konačno. Prodavatelj je popustio s cijenom, pružili ste jedno drugom ruku. Bio je to mukotrpan i dug proces, ali tu je, prostor koji ima vibru, vidite se u njemu barem idućih 20 godina. Prijavljujete se preko odabrane banke s potrebnom dokumentacijom za APN 2021. I tu se roje nova pitanja: što sad, imam li sve papire, do kad je natječaj otvoren, kad će isplata, koje su mi obveze? Pa evo, pročitajte u nastavku sve bitne uvjete za APN 2021.

Do kad je otvoren APN natječaj 2021?

Jedno od najčešćih pitanja je do kad će biti natječaj otvoren. Tu nema nikakvih promjena u odnosu na protekle 4 godine i 5 ciklusa koliko se natječaj odvija. Jedinstveni odgovor je – dok se ne potroši novac predviđen za ovaj natječaj. A taj iznos za ovu godinu iznosi 50 milijuna kuna.  Prema prvim procjenama očekuje se više od 4 tisuće predanih zahtjeva.

Zbog velikog interesa, za APN subvencionirani kredit 2021. možete se prijaviti do 15. svibnja.

Broj prijavljenih za APN kredit po godinama

Najveći broj zahtjeva za APN kredite primljen je 2020. godine, kada su bila otvorena dva natječaja.

Stanarica.hr

Najveći broj zahtjeva stigne u prvim tjednima natječaja. Kako vrijeme odmiče, APN prema broju pristiglih zahtjeva i u kontaktu s bankama, procjenjuje koliko je novca ostalo te najavljuje kraj natječaja.

Prema dosadašnjim natječajima, rok za prijavu je oko mjesec dana. Tako je na zadnjem jesenskom roku APN počeo zaprimati zahtjeve 28. rujna, a 19. listopada je bio zadnji dan za prijavu na natječaj. 

Koji je krajnji rok za prijavu na natječaj?

S obzirom da je riječ o natječaju po principu „najbrži prst“, odnosno da se zahtjevi razmatraju prema vremenu zaprimanja potpunih zahtjeva, najbolje je i najsigurnije štreberski se prijaviti što prije.

No, ima nade i za one koji su zakasnili na otvorenje. Živi primjer je Kristian, koji je dobio poticaj za kuću. Potraga za nekretninom se otegnula, ispričao nam je. Prvi su put išli razgledati kuću koja im se svidjela kad je APN natječaj već počeo, u lanjskom roku. Istina, bilo je napeto, kaže, ali uz pomoć kreditnog savjetnika stigli su se prijaviti sa svom papirologijom-zadnji dan natječaja. Uvjeti za APN kredit bili su ispunjeni i ostvario je poticaj. Znači, moguće je! Ako slijedite pravi put do subvencioniranih stambenih kredita.

Papiri su predani  zadnji dan natječaja, to vam sve govori o tome koliko je tih dva tjedna bilo napeto jer morate prikupiti svu dokumentaciju

Kristian Sabol
Put do subvencije nije jednostavan, ali se isplati

Potrebni dokumenti za prijavu na APN natječaj

Za sve koji su u fazi pripreme dokumentacije, informirajte se i pripremite na vrijeme „papirologiju“ koju nitko ne voli. Sve što vam je potrebno možete ukratko pročitati na stranicama APN-a.

Zahtjev se najprije predaje u odabranoj banci u kojoj se i podiže stambeni kredit.

Kako biste dokazali vlasništvo nekretnine, treba prikupiti neke uobičajene tražene dokumente. Vlasnički list, posjedovni listi i izvadak iz katastarskog plana moguće je pronaći i preko usluge e-građani.

Mnogima je veliki problem uporabna dozvola ili rješenje o izvedenom stanju, koju APN uvjetuje. I to je tako, ma koliko se bunili protiv toga. Uporabnom dozvolom se potvrđuje da je nekretnina koju kupujete legalna. To je jedan od važnih uvjeta za APN kredite.

Predugovor o kupnji nije potrebno ovjeravati kod javnog bilježnika, u ovoj fazi prijave.

Oni koji su uspješno prošli sve korake savjetuju da u kupoprodajnom ugovoru stavite što duži rok plaćanja, jer se odobravanje i realizacija kredita zna otegnuti i na više mjeseci.

Isplata stambenog APN kredita

Prema dosadašnjim iskustvima, prve isplate mogle bi biti početkom lipnja, a prvi anuiteti ili rate u srpnju. Neki prosječni rok je, pokazalo se, od 2 do 4 mjeseca.

Nije precizirano u kojem roku APN mora donijeti odluku ispunjavate li sve uvjete, ali obično ta odluka stigne u roku mjesec dana. Neke su o tome obavještavali i izravno, telefonom.

Kad je odobren, zahtjev se vraća u banku koja je dužna u roku 8 dana napraviti Ugovor o subvencioniranom kreditu za tri ugovorne strane: kupca, banku i APN.

Banka priprema i Sporazum o zasnivanju založnog prava kojim se upisuje hipoteka  i potrebna sredstva osiguranja (Izjava o zapljeni po pristanku dužnika, zadužnica i polica osiguranja) Kod javnog bilježnika ovjerava se dokumentacija za banku  kao i kupoprodajni ugovor.  

Ne zaboravite da vas čeka još jedan trošak – porez 3 posto od vrijednosti nekretnine (osim u slučaju kad kupujete novogradnju). Bilježnik po službenoj dužnosti šalje kupoprodajni Poreznoj upravi te u roku mjesec dana stiže uplatnica.

Kad dobijete tabularnu izjavu kojom se potvrđuje da ste prodavatelju isplatili novac, morate riješiti i gruntovnicu. Taj korak možete napraviti i kod javnog bilježnika. Rok je 60 dana, u suprotnome plaća se kazna u iznosu 500 kuna.

S potpunom dokumentacijom brže do APN kredita

Natječaj po principu najbrži prst i dopune zahtjeva

Subvencioniranje kredita se odobrava prema vremenu zaprimanja potpunog zahtjeva u APN-u.

To znači da se primjenjuje dobro poznati sistem najbrži prst. Zato su u prvim natječajima na sam dan otvorenja natječaja pred vratima u ranu zoru predstavnici banaka stajali u redovima. Pozivi za dopunu zahtjeva za subvencioniranje kredita upućuju se redom prema vremenu njihova zaprimanja, a odobravaju se redom prema vremenu kada su dopunjeni, odnosno kada je zahtjev potpun.

Potrudite se da predate potpunu dokumentaciju. APN može tražiti dopune, što nije neuobičajeno, ali se onda produljuje vrijeme odobravanja subvencioniranog kredita.

Stanarica.hr

Prijava vlasnika na adresu- novi uvjeti za APN kredit

Nedavnim izmjenama zakona korisnik subvencije, ali i svi članovi kućanstva moraju prijaviti prebivalište na adresi kupljenog stana ili kuće. Rok je 30 dana od stupanja u posjed. I tako mora biti sve do isteka roka od dvije godine nakon roka subvencioniranja kredita. To znači da kada APN prestane subvencionirati vašu ratu kredita, još dvije godine morate imati prebivalište na adresi kupljenog stana.

Ugovorom o subvencioniranom kreditu obvezujete se i da nećete davati stan u najam.

Nekretnina se može  prodati, ali se kredit proglašava dospjelim u cijelosti i u tom slučaju treba vratiti cjelokupni iznos subvencije. Iznos subvencije nije potrebno vratiti ako se kredit proglašava dospjelim po isteku roka od 2 godine nakon roka subvencioniranja kredita.

Hoće li biti otvoren još jedan jesenski natječaj?

Kako APN nikad unaprijed ne objavljuje plan novih natječaja, ostaje nam čekati. Subvencioniranje stambenih kredita je prvenstveno politička odluka i podložna promjenama. Prošle godine su održana dva natječaja i za oba je interes bio izniman. Mnogi se žale da je prošli jesenski natječaj preblizu ovom proljetnom, pa se mnogi nisu mogli pripremiti na vrijeme. Nedostaje i dobrih nekretnina, prvenstveno novogradnje.

Važno je spomenuti i  činjenicu da su cijene nekretnina porasle zbog velike potražnje, pa se ostvarilo predviđanje stručnjaka da će se učinak subvencije time anulirati. No, kako je kod nas vlasništvo poželjnije od podstanarstva, interes za ulaganjem u nekretnine ostaje prisutan na tržištu.

Obnovljeni zakon o subvencioniranju kredita nešto je izmijenio uvjete za APN kredite. Predviđen je natječaj za svaku godinu od 2021. do 2023. i za to je osiguran novac.

Prema dosad poznatim informacijama jesenskog natječaja neće biti. Na tom je tragu i izjava ministra Horvata prvog dana otvorenja natječaja.

“Natječaj ćemo držati otvorenim tako dugo dok po broju pristiglih zahtjeva ne ocijenimo da ćemo utrošiti 50 milijuna kuna proračunskih sredstava. Oni koji stignu s prijavama ovo proljeće dobro su došli, svi koji neće stići, vrlo jasna poruka – proljeće sljedeće godine, ista mjera s otprilike istim sredstvima”

Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine