Trendovi u interijeru koji će zavladati 2022. – i već im se jako veselimo!

Trendovi u interijeru uvijek su dobrodošla tema. Kad skinemo blagdanske ukrase dočeka nas prazan prostor koji treba nanovo dekorirati. A pokoji savjet ne škodi ni ako ste se našli pred bjelinom zidova u svom novom domu. Pravo je vrijeme da saznamo kakvim ćemo to uzbudljivim rješenjima dati prednost nad dotrajalim trendovima. Neki su možda baš po vašem ukusu, provjerite!

Trendovi u uređenju interijera

Znamo da je budućnost nepredvidljiva, ali kada govorimo o trendovima o uređenju interijera nešto se ipak može pretpostaviti. Štoviše, stručnjaci i profesionalni dizajneri uvjereni su kako ćemo se s nekim već dobro ukorijenjenim i prihvaćenim trendovima u idućoj godini opraštati, a sve kako bi otvorili vrata novom svježijem pogledu na naše unutarnje prostore.

Naravno, na ovu uzbudljivu smjenu utjecala je pandemija kada su mnogi od nas na razne načine ponovo definirali ili preispitivali svoje kućne navike. Reorganizacija, prenamjena i unošenje prirode u naše domove mnogima već neko vrijeme mnogima nisu strani, a na koji će način doživjeti procvat u 2022. saznaj u nastavku.

Boje postaju odvažnije

U proteklih dvije godine često smo se pitali koje bi nas to boje u interijeru mogle umiriti, inspirirati pa čak i potaknuti na još veću povezanost sa svojim domom, zar ne? Potvrđuju to i dizajneri interijera koji su prirodnim i neutralnim bojama davali prednost nad jarkim bojama uzbudljivog karaktera.

No, izgleda kako ćemo od 2022. ponovo pronalaziti načine da uvedemo boje u našu okolinu.

Ne brinite, još uvijek se ne radi o neonskim nijansama, ali ako ste ljubitelj odvažnijih boja koje su istodobno skromne, zadovoljit ćete svoje dizajnerske apetite.

Koja će to biti najpopularnija boja 2022.? Izgleda kako nije prerano reći će se raditi o zelenoj i to onoj koja podsjeća na bujnu unutrašnjoj staklenika. ‘Mekana’ boja pistacije, prigušena sivozelena, neke su od nijansi koje na moderan način oživljavaju davne 70-e… možete li ih zamisliti u svojem domu?

Povratak 70-ih

Zajedno s načelom samoodrživosti i ekonomijom koja postaje nježnija prema ljudima i planeti  mijenjat će se i interijeri. Mekoća i nježnost prostora bit će naglašena u cijelosti tapeciranim podovima kakvi su prevladavali u 70-ima. Zidove bi mogle ukrašavati tapete i umjetnine u geometrijskim oblicima, kolažima, mekanih oblika i ponekad psihodeličnih paleta boja.

Mekane, ali čvrste konstrukcije oživljavat će glamur 70-ih, a ovaj put naglasak će biti na privlačnoj udobnosti. 

Miješanje životnih sfera u interijerima

Dizajneri interijera naglašavaju kako razlika između uredskih  prostora i onih za stanovanje nikada nije bila manja. Umjesto hladnih i beživotnih soba za (zoom)sastanke stvaraju se nomadske i fleksibilne prostorije koje odišu udobnošću.

U uredske prostore sada uskače višenamjenski i prilagodljiv namještaj namijenjen zadovoljavanju trenutnih potrebna. Slično se događa i u našim domovima… Sobe za zoom sastanke tako dobivaju sličan dizajnerski predznak i zapravo će u budućnosti biti teško odrediti javlja li se zaposlenik iz svog doma ili ureda.

Otvoren tlocrt sve više gubi na privlačnosti

Veliki trend otvorenih prostora u vremenu epidemije našao se na udaru nepraktičnosti. Dnevni boravci (spojeni s kuhinjom i blagovaonicom) koji pozivaju na druženje više generacija u domu i nisu baš tako uzbudljivi kada se trebaju pretvoriti u mjesta za rad.

Nedostatak privatnosti sve više vodi u smanjenu funkcionalnost. Prostori će ovog puta biti osvježeni domišljatim pregradama (poput vertikalnih vrtova, staklenih pregrada ili onih od prirodnih materijala poput pluta).

Otvorene police sve će manje ukrašavati kuhinje

Posljednjih mjeseci ljudi su puno više vremena provodili u svojim domovima pa su tako više i kuhali! Iako otvorene police i na njima pomno postavljen sadržaj mogu izgledati vrlo privlačno, mnogima se njihov izgled zamjerio.

U slučaju pojačanih kulinarskih aktivnosti, otvorene police naglašavaju neurednost, neorganiziranost prostora, ali i oduzimaju dragocjeno mjesto za pohranu kuhinjski gadgeterija. Ipak, otvorene police neće sasvim iščeznuti već će u kombinaciji s ormarićima davati jednu posebnu toplinu i šarm kuhinjama.

Cvijeće se vraća na velika vrata

moderni dnevni boravak
Bilje na tapetama totalni je hit!

Pod najjačim svjetlom reflektora svu pozornost u 2022., godine preuzet će cvjetni dizajn. Određene interpretacije klasike viđat ćemo na zidnim tapetama, tepisima, tapeciranom namještaju, zavjesama…

Dizajneri smatraju kao bi popularnost ovog uzorka potiče potreba za veseljem, optimizmom i srećom. Poseban hit, smatra se, bit će tapete s bogatim cvjetnim uzorcima preko kojih će vlasnici prostora u svoje domove tako unositi i dio svoje osobnosti.

Samo da je okruglo!

Oblici namještaja sigurno mogu promijeniti dojam i vibraciju prostora. Okrugli oblici prostoru daju mekoću i udobnost,a upravo će oni u sljedećoj godini biti najčešći odabir. Okrugli oblici podsjećaju i na organske oblike koji će tako prostoru dati opuštenog komfora.

Zaobljeni namještaj za udobnost