Nikad veći interes za subvencionirane kredite

Subvencionirani krediti popularniji su nego ikad. APN-on natječaj provodi se četiri godine, a  na ovaj posljednji  rujanski poziv stiglo je najviše zahtjeva – 4651.

Od ukupnog broja  dosad je oko 1500  obrađenih. Odobreno ih je 1300, za 218 zahtjeva je zatražena  dopuna, jedan zahtjev je odbijen, a  jedan podnositelj je sam odustao.

Broj prijava za subvencionirane APN kredite

APN-ov  natječaj otpočetka je održavan  jednom godišnje, što je stvaralo pritisak na tržištu nekretnina. Iznimno, ove godine, natječaj se otvarao dva puta, u proljeće i jesen, kako je struka i sugerirala.  Upravo je završio drugi ovogodišnji i ukupno peti po redu krug prijava s najviše zahtjeva do sada. U četiri godine, koliko se program provodi, odobreno je 13.011 subvencija.

I.    2.399 zahtjev
     2 299 odobrenih/ 100 odbijenih/  odustali

II.   3.033 zahtjev
     2 944 odobrenih/ 89 odbijenih/ odustali

III.  4.260 zahtjev
     4 150 odobrenih/ 110 odbijenih/ odustali

IV.   3.681 zahtjev
     3 618 odobrenih/ 63 odbijenih/ odustali

V.    4.651 zahtjev

„Ovo je još jedan pokazatelj da postoji i dalje velik interes mladih obitelji za ovom mjerom, te ćemo zbog toga nastojati osigurati potrebna sredstva kako bismo s njom mogli nastaviti i u 2021. godini“ – poručio je ministar Darko Horvat.

Put do subvencioniranih kredita

Podsjetimo, subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja.  Država, odnosno APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita za  kupnju stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

Na poziv su se mogli prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencionirani krediti odobravat će u iznosu  do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura.  Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Prikupljanje dokumentacije nije jednostavno, ali očigledno se isplati, što pokazuje i veliki broj prijava zainteresiranih.

Država daje subvencije

Visina subvencije

Iznos subvencije nije isti za cijelu Hrvatsku. Njezina visina ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi.

Najveće subvencije –  51 posto iznosa rate kredita dobivaju oni u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Subvencioniranje kredita može se produžiti za dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita a produžuje se godinu dana i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50% tjelesnog oštećenja.  Posljednjim izmjenama zakona koje su donesene u lipnju 2019. godine omogućeno je produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu.

Poticajne kamate

Jedan od razloga velikog interesa i brojke od 4651 prijavljenih sigurno su i kamate na stambene kredite koje su na povijesno najnižoj razini. Iako su postrožile uvjete kreditiranja,  banke i s ovim natječajem dobivaju popriličan broj novih korisnika.

 APN je za ovaj zadnji krug natječaja sklopio ugovore s 14 banaka o davanju subvencioniranih stambenih kredita, pri čemu se najviše efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću od 2,12 posto do 3,50 posto.

APN krediti 2021.

Bio je ovo peti i posljednji krug subvencija za kredite u ovom obliku, prema aktualnom zakonu.  Što će biti dalje, hoće li se program APN-a nastaviti? Prema nekim najavama hoće! Projekt stambenog zbrinjavanja ide dalje. Kad se zbrajaju brojke, ističe se broj novorođene djece. 13 000 mladih obitelji osiguralo sebi dom,  a u tim je obiteljima rođeno više od 2000 djece. S druge strane vage, reći će kritičari,  državna intervencija na tržištu nekretnina uzrokovala je poskupljenje cijene nekretnina, što nikako ne ide u prilog ljudima koji nemaju kriterije za korištenje državnih subvencija. Pa, za kraj pročitajte jedan dobar tekst, kritički osvrt na APN-ov program subvencioniranja kredita.