Kako provjeriti koju naljepnicu ima zgrada nakon potresa?

Koju naljepnicu ima zgrada postalo je važno pitanje pri kupnji nekretnina u potresom pogođenim područjima. Je li zgrada oštećena i kakva joj je statika govore naljepnice u bojama – crvena, žuta, zelena i bijela. No, kada one nisu izložene na vidnom mjestu treba znati kako i gdje provjeriti koju naljepnicu ima zgrada.

To je pitanje koje agenti za nekretnine sve više dobivaju od klijenata, jer, primjerice, centar Zagreba je lokacija koja se budi.

Ponovno raste interes za nekretninama u staroj jezgri Zagreba, koja je pretrpjela najveće posljedice potresa. Ulaže se u obnove i ojačanja zgrada te se ponovno vraća interes za dnevni najam. Kupci koji traže dom jako paze na sigurnost, ona je na prvom mjestu i zato im je važno znati ima li zgrada crvenu, žutu ili zelenu naljepnicu

Filip Ćulibrk, voditelj prodaje u Starlingu

Prvi korak bi bio provjeriti je li naljepnica na ulaznim vratima u zgradi ili na oglasnoj ploči unutar zgrade. Ukoliko naljepnice nema, potrebno je upitati vlasnika stana ima li on kod sebe dokaz o naljepnici. Ukoliko nema, zamolimo ga da nas spoji s predstavnikom suvlasnika koji bi trebao imati taj podatak o zgradi.

Ukoliko nema ni on, može se poslati upit na adresu Grada Zagreba, na mail potvrdaopregledu@zagreb.hr u kojem je potrebno navesti adresu zgrade. U roku dva tjedna trebali  biste na mail dobiti potvrdu o naljepnici za zgradu koja vas zanima.

U praksi se često zna dogoditi da vas u obnovljenoj zgradi dočeka žuta umjesto zelene naljepnice jer nitko nije izašao na teren zabilježiti promjenu. U tom slučaju je dovoljno u banci za odobrenje kredita dati na uvid elaborat što je napravljeno nakon žute naljepnice. Taj elaborat je ekvivalent zelenoj naljepnici.

Za kraj, evo i malog podsjetnika gdje možete provjeriti što znače crvena, žuta, zelena i bijela naljepnica.

Rubrika nastala u suradnji s agencijom