Čemu služi pismo namjere kod prodaje nekretnine pod hipotekom?

Nekretnina koju kupujete ili prodajete može biti opterećena hipotekom. To se vidi provjerom dokumentacije u vlasničkom listu, u dijelu teretovnica. I kad se radi o nekretnini pod hipotekom, ona može biti predmet kupoprodaje. No, kako biste imali čistu situaciju hipoteku treba zatvoriti.

Za to će vam svakako trebati pismo namjere, a čemu ono služi i tko ga izdaje pojasnila je pravnica i agentica za nekretnine Jelena Ivančić iz Starling nekretnina. 

Hipotekom se banka osigurava da ćete vratiti posuđeni novac.

Na vlasničkom listu je upisan ukupan iznos kredita koji je odobren. Briše se po otplati cijelog duga na temelju brisovnog očitovanja. S tim dokumentom se u gruntovnici skida teret iz teretovnice.

Ukoliko prodajete ili kupujete nekretninu koja je još pod kreditom, dug najčešće više nije toliki koliko piše u teretovnici. Da biste doznali trenutno, stvarno stanje duga treba kontaktirati vjerovnika koji će vam odgovoriti u obliku pisma namjere.

Na zahtjev vlasnika nekretnine, banka koja je odobrila kredit izdaje pismo namjere.
U njemu je sadržan preostali iznos duga koji u datom trenutku vlasnik nekretnine ima prema banci kreditoru. Pismo namjere u trenutku kupoprodaje ne smije biti starije od mjesec dana.

Jelena Ivančić, agentica za nekretnine u Starlingu

Ako je u pitanju prodaja nekretnine pod hipotekom, potrebno je dogovoriti način kako otplatiti taj dug, kako bi se teret skinuo s teretovnice.

Kada se otplati dug iz pisma namjere, banka će izdati brisovno očitovanje i vlasnik nekretnine s njom skida teret iz teretovnice.

3 načina na koje se može zatvoriti hipoteka na nekretnini:

  • Vlasnik nekretnine sam prijevremeno otplaćuje kredit.

Vlasnik traži pismo namjere od vjerovnika, svoje banke. Kad otplati cjelokupni iznos iz pisma namjere, banka daje garanciju da će izdati brisovno očitovanje ili brisovnicu. Potom se briše založno pravo/hipoteka u vlasničkom listu predmetne nekretnine.

  • Kupac nekretnine otplaćuje preostali teret.

Ako ste kupac nekretnine koja ima teret/založno pravo banke, prema dogovoru s prodavateljem, uplaćujete iznos duga iz pisma namjere prodavateljevoj banci kreditoru. Potom isplaćujete preostali iznos kupoprodajne cijene prodavatelju.
Takvu nekretninu moguće je financirati i kreditom. Vaša banka će u istom danu najprije po pismu namjere isplatiti banku kreditora koja je upisana u vlasničkom listu nekretnine, a preostali iznos isplatiti direktno prodavatelju.  

  • Vlasnik nekretnine može hipoteku prenijeti na drugu nekretninu.

Rubrika nastala u suradnji s agencijom