Obrađeni svi zahtjevi za subvencionirane kredite, a poznato je i kad će novi APN natječaj

I prije završetka ovogodišnjeg državnog natječaja za subvencioniranje kredita, mladi ljudi koji žele svoj prvi dom već se interesiraju kad će APN raspisati novi natječaj. Oni koji nisu stigli prikupiti dokumentaciju ili naći prikladnu nekretninu nadali su se još jednom, jesenskom roku. Ali, prema svemu sudeći, ništa od toga.

Iako nije idealan, APN natječaj je kakvo-takvo olakšanje kad kupujete prvu nekretninu. Tako nam je ispričala Ivona Brodarić iz Siska koja je lani dobila subvenciju.

„Kupnja prve nekretnine trebala bi biti jednostavnija i dostižnija. Uz sve dodatne troškove je jako teško, jer je primjerice samo trošak javnog bilježnika veći od pola plaće s kojom netko raspolaže.“

Ivona Brodarić, Sisak

Kako je kupila stan u novogradnji, nije morala platiti porez, jer je prodavatelj u sustavu PDV-a, pa je tako imala jedan dodatni trošak manje.

Kad se prijaviti za APN natječaj?

Prijave na posljednji poziv bile su moguće od 29. ožujka 2021. do 14. svibnja 2021. godine. Za sve koji se žele prijaviti na novi APN natječaj nije zgoreg podsjetiti:

Subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno ministarstvo i APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina.

Nije jednostavno pronaći u kratkom roku svoj dom iz snova i prikupiti sve potrebne dokumente, ali isplati se, ispričao nam je Kristian Sabol koji je na jednom od prošlih natječaja kupio kuću u Zagrebu. A prijavio se u zadnji tren.  

“Na dan kada smo išli prvi put razgledati kuću, APN natječaj je već počeo, mislim da je prvi tjedan već bio prošao. Kuća nam se svidjela na prvi pogled, imala je neku dobru vibru, ono kad uđete u kuću i imate viziju kako će to izgledati nakon uređenja i vidite se za dvadeset godina na istom mjestu.”

Kristian Sabol, Zagreb

Rezultati APN natječaja 2021.

Obrađeni su svi zahtjevi za subvencionirane kredite koji su zaprimljeni u posljednjem, šestom po redu krugu prijava.  Evo rezultata:

  • Prosječni iznos subvencioniranog kredita iznosi 75 tisuća eura
  • Prosječan rok otplate kredita iznosi 22 godine
  • Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita 32 godine
  • Efektivna kamatna stopa iznosi prosječno 2,17 %, dok je nominalna kamatna stopa 2,08 % godišnje
  • Iznos prosječnog mjesečnog anuiteta iznosi oko 380 eura odnosno 2.850 kuna od čega je mjesečna subvencija oko 127 eura odnosno 950 kuna.
APN natječaj 2021

Kad će novi APN natječaj?

Na dosadašnje pozive mogli su se prijaviti svi građani mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Najveće subvencije dobivaju oni koji kupuju stan ili kuću ili grade kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.

Subvencija se produžava za dodatnu godinu po svakom djetetu u obitelji koje u trenutku podnošenja zahtjeva za subvencije nije starije od 18 godina.

Od početka provođenja, točnije od 2017. godine, ukupno je odobreno 22.010 subvencija za koje je iz državnog proračuna dosad isplaćeno oko 430 milijuna kuna.

Iako su se mnogi nadali još jednom jesenskom roku, novi natječaj APN-a u planu je iduće 2022. godine, otprilike u isto ovo vrijeme.