Kako uštedjeti energiju u kućanstvu? Pomoć stiže u obliku aplikacije

Primijetili ste, sve je poskupjelo: hrana, plin struja, a što nas još čeka? Stoga je pravo vrijeme da pročitate savjete kako uštedjeti energiju u kućanstvu.

Znate li koliko iznosi godišnja potrošnja energije u vašem domaćinstvu? Zbog brojki koje se počinju nizati u izračunima možda vam je naglo splasnulo raspoloženje.  Pridodajmo k tome i značajnija poskupljenja struje uz sve ostale troškove života.

Pomalo obeshrabrujuće, zar ne? Zato smo se i fokusirali na onu ljepšu stranu medalje – donošenje odluka koje će nam pomoći da ostvarimo znatnu uštedu energije u kućanstvu!

Mnogi znaju da do vlastite ‘jeftine tarife’ mogu doći zahvatima poput ugradnje solarnih kolektora ili adekvatnom izolacijom zidova, krovišta, stropova i podova. Međutim, na stranu skupih projekata (a nekima nisu ni potrebni) već danas možemo donijeti nove odluke koje nas neće puno koštati i ulaze u već predviđen budžet.

Što je veći kapacitet perilice, veća je potrošnja energije i vode

U čemu najčešće griješimo kod uštede energije u kućanstvu?

Možda redovito pazite na ‘jeftinu tarifu’ struje i mislite da imate sve pod kontrolom, ali stručnjaci tvrde kako do povećanja potrošnje energije u kućanstvu dovode kriv odabir potrošača odnosno uređaja i /ili krivi način njihovog korištenja.

Zavirimo, primjerice u kuhinju, prostoriju s mnoštvom kućanskih aparata. Ključno je odabrati optimalnu veličinu uređaja koja je prilagođena potrebama korisnika.

Jeste li znali da hladnjak iste učinkovitosti, ali s razlikom u volumenu, može na primjer dovesti i do razlike od 40 kilovata godišnje u potrošnji energije?

 Slična stvar je i s odabirom perilice ako želimo jeftinije račune za struju.

‘’Ako se u obzir uzme prosječna perilica kapaciteta od 7 kg, koja se koristi svaki dan, potrošnja električne energije bi iznosila oko 235 kWh/god. Najčešće, perilica se ne koristi  do maksimuma svog kapaciteta. Za primjer će se uzeti prosječna napunjenost od 6 kg. Ako bi se perilica koristila na nazivnom kapacitetu od 7 kg tada bi bilo dovoljno da perilica iz našeg primjera odradi samo 313 ciklusa za istu količinu opranog rublja u odnosu na 365 ciklusa kako se sada koristi. Tada bi potrošnja električne energije iznosila 200 kWh/god’’, objasnio je Marko Bišćan iz Energetskog instituta Hrvoje Požar

Na istom principu funkcioniraju i drugi kućanski uređaji koji utroše najviše energije, poput sušilica, pećnica i električnih bojlera. Uostalom, za navedene uređaje postoje energetske oznake koje pružaju informacije o potrošnji energije što je još jedan od načina na koji možemo promišljeno djelovati.

Za uštedu energije u kućanstvu pomoć stiže u obliku aplikacije

No, za one koji uštedu energije ne žele prepustiti slučaju rješenje dolazi u obliku aplikacije Provjera učinkovitosti uređaja.

Aplikacija pomaže kupcima da prilikom kupnje na temelju dodatnih informacija odaberu optimalan uređaj, a funkcionira prilično jednostavno.

‘’Skeniranjem QR koda (na uređajima koji posjeduju novu energetsku oznaku) ili unosom proizvođača i modela, aplikacija preuzima ključne informacije o proizvodu iz EU baze podataka te daje usporedan prikaz za sve odabrane proizvode. U aplikaciji je moguće odabrati način korištenja uređaja čime se dobivaju i prilagođeni očekivani troškovi za električnu energiju i vodu. Unosom i samih cijena proizvoda moguće je dobiti ukupan trošak za taj proizvod (cijena i budući troškovi za energiju) u odabranom životnom vijeku (očekivanom vijeku korištenja uređaja)’’, ispričao je Marko Bišćan.

Ne zagrijavajte praznu grijaću ploču

I naše navike i način korištenja značajno utječu na potrošnju. Uz praktične savjete možete doznati kako najefikasnije koristiti uređaje koje već imamo te kako uštedjeti energiju u kućanstvu.

Projekt Label 2020 donosi i odgovor na pitanje kako uštedjeti energiju u kućanstvu

Aplikacija Provjera učinkovitosti uređaja dio je projekta Label 2020 koji za cilj ima pomoći tranziciju tržišta prema novim europskim oznakama na kućanskim aparatima, a financirana je od programa Europske komisije za istraživanje i inovacije Obzor 2020.

Nastavno na projekt pokrenuta je i inicijativa „Uštedi energiju“, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, s ciljem proširenja teme nove energetske oznake prema savjetima za uštedu energije u domaćinstvu i razvoju specifičnih aktivnosti prema najmlađima.

Osim što pomažu u stvaranju i poboljšanju tehnologija čiste energije, ove projekte sa zadovoljstvom sigurno dočekuju i naši novčanici.