cijena-stana-zgrada

Novi temelji tržišta stambenih nekretnina nakon korone i potresa

Na Colliersovom virtualnom okruglom stolu okupili su se stručnjaci i ocijenili prilike i prijetnje tržištu stambenih nekretnina  

Promet pao najmanje 60 posto

Korona je zamrznula tržište, ali s popuštanjem mjera raste broj upita i za kupnju i za prodaju. Promijenilo se ponašanje kupaca i prodavatelja. Prodavatelji negiraju situaciju,  a kupci se nadaju kupnji u pola cijene, posebno nekretnina pogođenih potresom, prenio je svoje iskustvo Luka Prica vlasnik agencije koja posluje  u Zagrebu i Puli. 

Prodavatelji se „prave ludi“, kao da se ništa nije dogodilo, a kupci čekaju svoju priliku

Slaže se i predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK Dubravko Ranilović. Situacija na tržištu je teška, a pretpostavka je da će biti još teža, barem što se agencija tiče,  jer im je promet pao najmanje za 60 posto. Trebat će puno vremena da se dođemo do prometa prije pandemije korona virusa. 

I cijene se „smrzle“

Prosječna tražena cijena stanova u Zagrebu u ožujku i travnju iznosila je 2135 eura. Cijene su prestale rasti, ali nisu ni padale, pokazala je Colliersova analiza.

Istovremeno, pala je ponuda – za tisuću stanova.
Potres je „počistio“ponudu loših zgrada na tržištu. U zgradama koje nisu bile održavane cijene će sigurno biti korigirane. Kvalitetno građenim i održavanim zgradama, cijena će ostati ista.

Slično je i s novogradnjom koja je sad još traženija nego prije i zbog osjećaja sigurnosti. 

Vrijednost novogradnje će rasti, a starogradnje padati 

Većina stanova koji se prodaju su rabljeni, ali cijenom dosad nisu previše odskakali od novih  –  razlika je iznosila 10 do 15 posto. Taj trend se polako mijenja. Kvadratni metar stana u kvalitetnoj novogradnji na dobroj lokaciji zna biti i dva puta veća nego u 140 godina staroj zgradi u centru Zagreba, čak i ako ima zelenu naljepnicu.

Premium nekretnine koje grade domaći investitori i dalje lako pronalaze svoje kupce. No, najtraženiji proizvod na tržištu su stanovi po cijeni od 1500 do 1700 eura po četvornome metru (ukupne vrijednosti oko 100 tisuća eura). Zbog nedostatka takvih nekretnina, priuštivih prosječnom kupcu, otvara se nova niša i potencijal za neke nove investitore.  

zgrade-cijena-nekretnina

Što nam donosi jesen?

Naš građevinski sektor i tržište nekretnina su na puno zdravijim temeljima nego je to bilo za vrijeme prošle krize 2008. Kriza će biti jaka  i trajat će neko vrijeme,  ali zahvaljujući temeljima u  dobroj smo situaciji koja će rezultirati oporavkom tržišta, smatra Robert Pokrovac iz Erste nekretnina. U dramatičnim situacijama ljudi se povuku u sebe i prestanu trošiti, ali to će se brzo promijeniti.

Sve su oči uprte u turističku sezonu. Pad zaposlenosti i platežne moći kupaca odražava se i na nekretninsko tržište. Ako sezona podbaci neće biti ni kupaca iz Dalmacije koji dolaze s gotovinom . Bude li potražnja manja vjerojatno će utjecati dodatno na pad cijena, kaže Luka Prica. S druge strane, mnoge nekretnine za turistički najam, kupljene na kredit mogle bi se naći „na bubnju“, u ponudi oglasnika.