Što je potrebno znati prije izgradnje bazena?

Ako se već vidite kako iduće ljeto ispijate koktele uz vlastiti bazen ili imate plan dodati novi sadržaj i povećati vrijednost vašoj kući – ovaj članak je upravo za vas.

No, krenimo redom….

Izgradnja bazena bez dozvole – istina ili mit?

Ma za bazen mi ne treba ništa od papira” – rečenica je koju često čujem kada se radi o bazenima… No, to baš i nije tako!  Treba li tražiti građevinsku dozvolu za izgradnju bazena ili ne – svakako ovisi o površini i vrsti bazena, ali i o tome radite li bazen istovremeno s kućom ili uz postojeću kuću.

Evo zašto i kako!

Prema Pravilniku o jednostavnim građevinama i radovima (NN 112/2017), članku 4, bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom može se graditi bazen tlocrtne površine do 100 m² ukopan u tlo. Ako razmišljate o bazenu za osobne potrebe, čija površina se obično kreće oko 8 x 4 m (32 ), on spada u ovu kategoriju.

Za bazene površine veće od 100 m² ili bazen koji nije ukopan u tlo građevinska dozvola će biti potrebna!

U slučaju da bazen planirate graditi istovremeno s kućom, neovisno o veličini, najčešće se uključuje unutar projekata potrebnih za ishođenje dozvole za kuću, kako bi se pravovremeno predvidjele sve instalacije i statika, pa je samim time obuhvaćen i građevinskom dozvolom.

Ako pak bazen gradite uz postojeću (sagrađenu) kuću, glavni projekt bazena možete naručiti od projektantskog ureda, a ponekad ga nude i firme koje grade bazene po modelu “ključ u ruke”.

Glavnim projektom definira se statika bazena (ako se radi o armirano-betonskoj konstrukciji) te potrebne instalacije (dovod i odvodnja vode, struja, rasvjeta, strojarski dio). Osim izrade glavnog projekta, nemojte zaboraviti da je početak građenja bazena potrebno prijaviti nadležnom odjelu za graditeljstvo i to 8 dana prije početka gradnje!

Izgradnja bazena povećava vrijednost nekretnine

Koje su dimenzije bazena uobičajene?

Odabir dimenzije bazena ovisi o vašim željama i budžetu, planiranim aktivnostima, ali i o slobodnom prostoru na čestici. Uobičajene dimenzije bazena za osobne potrebe su: dužina 7 do 10 m, te širina od 3 do 5 m. Prilikom odabira dimenzija, razmislite o načinu na koji će se koristiti – ako vam bazen služi prvenstveno za plivanje, onda bi on trebao biti dulji i uži, ali ako bazen koristimo samo za kupanje i osvježavanje, može biti i manji.

Oblici bazena također variraju, mogu biti klasično pravokutni, no isto tako okrugli, ovalni ili oblika po želji.

Što se tiče dubine, standardna dubina bazena je oko 1,5 m, no i ova mjera ovisi za koga je namijenjen i što će se u njemu raditi. Primjerice, dubina od 1,20 m prigodna je za djecu i neplivače, dok za skokove u vodu s ruba bazena morate predvidjeti cca. 1,8 m.

Kako se odlučiti za najbolji smještaj bazena?

Jednom kad ste odlučili krenuti s projektom, jedna od bitnijih stavki oko koje treba promisliti i odlučiti je pozicija bazena.

Bazen treba pravilno postaviti u odnosu na osunčanje, povezati sa sadržajima u kući, a kako bi ga neometano koristili, treba mu osigurati zaštitu od pogleda i buke. Kad planirate bazen, imajte na umu sve aktivnosti koje se oko njega odvijaju. Bazen koji je dobro osmišljen i ispravno postavljen u odnosu na kuću i okolinu, ljeti će postati centar događanja i boravka vani.

No, smještaj bazena nije isključivo vaša odluka, već mora biti u skladu s odredbama nadležnog prostornog plana. U većini prostornih planova bazen se smatra pomoćnom građevinom te mora biti udaljen minimalno 1 ili 3 metara od međe, a ponegdje i više od toga.

Koji sadržaji mi trebaju oko bazena?

Kad krećete otpočetka i planirate izgradnju bazena, imajte na umu sve aktivnosti koje se oko njega mogu odvijati: odmor, sunčanje, roštiljanje, dječji rođendani ili party za ekipu.

Prilikom uređenja sadržaja oko bazena, dobro je razmisliti o:

  • dovoljnoj širini prostora za smještaj ležaljki i sunčanje, te dovoljnoj količini sjene za sjedenje u blizini bazena
  • povezanosti bazena s dnevnim prostorom kuće, natkrivenom terasom i ljetnom kuhinjom – dobro je kada su ovi sadržaji praktično povezani
  • smještaju vanjskog tuša kako ne bi mokri išli kroz kuću do unutarnjeg tuša
  • spremištu u koje ćete skloniti ležaljke te ostalu opremu za vrijeme zime

Koji tip bazena odabrati za privatne potrebe, a koji za turizam?

Bazene dijelimo prema tipu konstrukcije, od koje su građe, te prema sustavu regulacije vode.

Prema tipu konstrukcije imamo klasični bazen građen od armirano – betonske konstrukcije, koji se u praksi i dalje smatra najtrajnijim i najboljim rješenjem. Uz njih na tržištu postoje i polumontažni bazeni od nehrđajućeg čelika (inoxa) ili poliestera, čija konstrukcija se u komadu dovozi na gradilište pa samim time zahtjeva manje rada na samom gradilištu.

Prema sustavu regulacije vode, bazene dijelimo na one koji imaju preljevni kanal te bazene sa skimmerom. Bazeni s preljevnim kanalom po obodu bazena imaju kanal u koji se preko ruba bazena prelijeva voda, a zatim se preko mlaznica u bazen vraća pročišćena voda. Druga opcija je bazen sa skimmerom u kojemu je razina vode niža u odnosu na vrh ruba bazena. Voda iz mlaznice pročišćava površinu vode u bazenu u otvor na jednoj stranici školjke bazena. Bazeni sa skimmerom češći su odabir kod privatne gradnje i gradnje za turizam.

Infinity iliti beskonačni bazen

Danas često viđamo atraktivne primjere infinity bazena, kod kojeg je jedna stranica bazena niža od ostatka, te se voda prelijeva preko ruba, stvarajući dojam beskonačnosti.

Infinity pool-gdje bazen ljubi nebo!

Infinity bazen funkcionira na sličan način kao preljevni bazen. Voda koja se prelijeva preko stranice bazena slijeva se u kanal smješten niže od ruba bazena. Većina infinity bazena je polu-ukopana, a neki su postavljeni potpuno iznad zemlje. Atraktivnost ovakvog bazena prvenstveno je u njegovom smještaju na poziciji gdje će efekt prelijevanja doći do punog izražaja, primjerice ako se vizualno spoji s plohom mora ili neba.

Završni izgled bazena

Završni izgled i atraktivnost bazena, uvelike ovisi o materijalu i završnoj oblozi bazena, osobito kod betonskih izvedbi.  Obloge koje se najčešće koriste su pločice za bazene, armirana PVC folija te epoxy ili mikrocementni premaz. Razlika ovih obloga je u izgledu, ali i u cijeni. Neki tipovi bazena, poput onog od nehrđajućeg čelika, ne zahtijevaju dodatno oblaganje, već je čelična konstrukcija ujedno i završni sloj.

I na kraju – koja je cijena izgradnje bazena?

Ako govorimo o klasičnom armirano-betonskom bazenu prosječnih dimenzija 8 x 4 m, dubine 1,5 m, sa skimmer sustavom, cijena je otprilike 20 do 30.000 eura, pa i više. U to su uključeni zemljani radovi (iskop), betonska konstrukcija, izolacije, strojarske i druge potrebne instalacije te završno oblaganje bazena.

Cijena može varirati ovisno o:

  • vašoj lokaciji i dostupnosti mehanizaciji te karakteristike tla na kojem bi se bazen gradio.
  • odabiru završne obloge – pločice su najskuplja obloga, a PVC folija najjeftinija
  • dodatnoj opremi, primjerice ugradnji grijača vode, automatike za doziranje, sustava za protustrujno plivanje, ugradnji tende i slično. Većinu dodatne opreme morate odmah odabrati i ugraditi u bazen.
  • obliku i dizajnerskom rješenju. Primjerice, cijena infinity bazena ili bazena s preljevnim kanalom unutar istih ovih dimenzija viša je za cca. 30 do 50%.

Prije gradnje bazena svakako zatražite detaljne ponude i preporuke za odabir bazena od provjerenih firmi ili projektanata specijaliziranih za bazene kako biste bili sigurni da dobivate najoptimalnije rješenje za vaše potrebe.

Tatjana Liktar Elez je ovlaštena arhitektica te osnivačica arhitektonskog ureda METAR MILIMETAR. U svom radu teži arhitekturi koja je odmjeren spoj funkcionalnosti, estetike i ugode, imajući na umu da je svaki metar, centimetar, a ponekad i milimetar bitan kako bi se prostor što bolje i kvalitetnije koristio.