subvencija-kondenzacijskog-bojlera

Kondenzacijski bojler – obveza ili ne?

20 tisuća kuna pomoći za kućanstva koja su oštećena u potresu, za kondenzacijski bojler i sanaciju dimnjaka

Zatreslo se u Zagrebu dobrano prije gotovo tri mjeseca. Neki su ostali bez sigurnog krova nad glavom, a mnogi bez plinskog grijanja i tople vode, jer su dimnjaci proglašeni nesigurnima.

Kako bi se barem malo vratili u normalu, država će s 20.000 kuna pomoći one pogođene potresom, od toga se 8.000 kuna odnosi na nabavku novog bojlera.

S potresom ponovno se  otvorila Pandorina kutija i stara priča oko obveze ugradnje kondenzacijskih bojlera. 

Moram li ugraditi kondenzacijski bojler?

Priča o kondenzacijskim bojlerima priča je o energetski učinkovitijoj tehnologiji. Potekla je iz Europe iz 2009. godine kada je donesena je Direktiva o zahtjevima za ekološki dizajn. Cilj je te direktive smanjiti utjecaj na okoliš, što uključuju i smanjenje potrošnje energije tijekom životnog ciklusa proizvoda.

Direktivom se stari bojleri ne zabranjuju, već se teži uvođenju energetski efikasnije tehnologije.

No što kondenzacijske bojlere čini energetski efikasnijima? Dimni plinovi, koji nastaju u procesu izgaranja kod klasičnih plinskih bojlera odlaze u dimnjak, dok se kod kondenzacijskih dimni  plin kondenzira u vodenu paru i ponovno se vraća u krug grijanja. Zato se za kondenzacijske bojlere govori o gotovo 100% učinkovitosti. 

No protivnici ove nove tehnologije ističu da za građane tu nema ušteda, jer ono što dobijemo kroz manju potrošnju plina, izgubi se već na samom početku: kupnjom novog bojlera, ali i prilagodbom starog dimnjaka na novi bojler.  Trošak sanacije dimnjaka i ugradnje novog kondenzacijskog bojlera po jednom stanu iznosi od 15.000 do 20.000 kuna. Od toga se tek dio troškova od 8 do 10 tisuća odnosi  na bojler. 

Može li se ugraditi kondenzacijski dimnjak u kombinaciji s fasadnim dimnjakom?

Prije bilo kakve kupnje  i donošenja odluke, najbolje je kontaktirati dimnjačara. On će nakon izvida dimovodnog kanala dati procjenu je li potrebno sanirati dimnjak. U većini slučajeva prilagodba će biti potrebna, jer su prije na dimovodni kanal bili priključeni dimnjački ili fasadni uređaji, što nije prilagođeno za ugradnju kondenzacijskog uređaja. Sanaciju dimnjaka ne izvodi dimnjačar, već specijalizirane tvrtke, a ako je riječ o pojedinačnim sanacijama, taj posao obavlja i stručni instalater. 

Rješenja mogu biti različita: od umetanja cijevi u LAS dimnjak, tvornički dimo/zrakovodi u okomitoj i horizontalnoj izvedbi, tvornički zrako/dimovodi za izvedbu po fasadi. Iako mnogi tvrde da su izlazi na fasadu zabranjeni, to se nigdje u Direktivi izrijekom ne spominje. Eventualni probleme mogle bi imati sa susjedima, kojima se takav način neće svidjeti. 

Instalacija kondenzacijskog bojlera

Instalaciju novog bojlera, baš kao i ostale prilagodbe, prepustite stručnim osobama. Montera će vam preporučiti u trgovini u kojoj ćete kupiti kondenzacijski bojler i u većini slučajeva montaža se dodatno plaća. On će riješiti i problem odvoda kondenzata.

kondenzacijski-bojler
Ugradnja i ispitivanje kondenzacijskog bojlera

Mogu li izbjeći investiciju i kupnju kondenzacijskog bojlera?

Najviše problema kod ovakvih investicija svakako očekuje u višestambenim zgradama. Kada jedan vlasnik stana ostane bez plina, na sanaciju, a onda i nova ulaganja, moraju pristati svi stanari koji su priključeni na  isti dimnjak. To se isprva čini nemoguća misija, ako je riječ o više vlasnika stanova. No na promjenu razmišljanja mogla bi ih potaknuti subvencija za kupnju kondenzacijskog bojlera, jer 8.000 kuna pokrit će barem dio troška. Ta se subvencija, bitno je napomenuti, odnosi samo na one pogođene potresom. 

Čini se da su građani stjerani u kut. Stare bojlere više ne mogu kupiti, nova tehnologija im je skupa i trebat će godine da im se ugradnja kroz niže izdatke za grijanje i toplu vodu na kraju i isplati.