Zašto je važno solemnizirati ugovor o najmu i što to znači?

Najmodavci, jeste li ikada imali iskustvo s podstanarima koji nisu plaćali najamninu, režije ili su ostavili štetu u vašem stanu? Ako jeste, znate koliko takvo iskustvo može biti stresno i skupo. No, postoji način kako se zaštititi od ovakvih situacija, a rješenje je solemnizacija ugovora o najmu. U ovoj rubrici  istražit ćemo zašto je to važno i što to zapravo znači.

Najmodavci, obratite pažnju!

Cijene najma stana su više nego ikad. Rentanje nekretnina može biti izuzetno profitabilan, ali i rizičan posao. Dok su mnogi podstanari savjesni i pošteni, postoje i oni koji ne ispunjavaju svoje obaveze prema najmodavcu. Kako se zaštititi od potencijalnih problema i osigurati da vaša investicija u nekretninu bude sigurna?

Što je solemnizacija ugovora o najmu?

Prema Zakonu o najmu stanova, ugovor o najmu nekretnine sklapa se u pisanom obliku, a za njegovu valjanost nije potrebna ovjera potpisa. Kad sve obveze i prava stoje zapisane crno na bijelo – manje je prostora za nesporazume, pa proučite na što sve treba obratiti pozornost kod najma.

No, u cilju zaštite obje strane – najmodavca i najmoprimca, preporučuje se solemnizacija ugovora o najmu, čime se osigurava njegova pravna valjanost i snaga. Što to zapravo znači?

Solemnizacijom kod javnog bilježnika ugovor o najmu postaje ovršna isprava. Svim najmoprimcima preporučujem da učine taj korak radi zaštite svojih interesa. Ako najmoprimac ne plati najamninu i ne želi iseliti iz stana, najmodavac na temelju takve isprave može odmah pokrenuti ovršni postupak radi prisilne ovrhe na imovini i ovrhe radi iseljenja.

Ivana Papec, agentica za nekretnine u Dom Ekspertu

Ovjera ugovora o najmu kod javnog bilježnika

Da bi ugovor o najmu postao ovršna isprava on mora imati propisanu formu i sadržavati ovršne klauzule. Sastavljanje takve isprave je posao za odvjetnika, a sve se ovjerava kod javnog bilježnika. Osim potpisa on potvrđuje i sam sadržaj isprave.

Najmodavci imaju konačnu odluku o tome hoće li ili neće dodatno ovjeriti ugovor. Svakom tko iznajmljuje svoju nekretninu bih savjetovala da solemnizira ugovor o najmu bez obzira na nešto veće troškove u startu, jer mislim da se to u konačnici isplati, kaže Ivana Papec iz Dom Eksperta.

Kad je najmoprimac u vašem stanu, a ne plaća najamninu, vrlo vjerojatno ni režije, uzmite u obzir koliko mogu trajati sudski postupci da biste istjerali pravdu. Troškovi se u tom slučaju, kad ste nezaštićeni, mogu popeti na vrlo velike iznose.

Koliko košta solemnizacija ugovora o najmu

Iako je dobar instrument osiguranja u odnosu najmodavac – najmoprimac, solemnizacija ugovora o najmu još uvijek nije učestala praksa kod nas. Javnobilježnički troškovi jesu viši nego kod obične ovjere potpisa, ali u slučaju sporova, solemnizirani ugovor će biti čvršći temelj za ostvarivanje vaših interesa.

Troškovi solemnizacije vežu se na visinu najamnine. Na primjer, za mjesečnu najamninu od 500 eura trošak solemnizacije ugovora o najmu iznosi 65 eura.

Iako možda izgleda kao dodatni trošak i napor, dugoročno gledano, možete uštedjeti vrijeme, novac i izbjeći stres. Prije nego što predate ključeve svoje nekretnine,  razmislite o ovom koraku kako biste osigurali siguran i pouzdan odnos s vašim najmoprimcima.

Ako imate dodatna pitanja ili trebate više informacija o procesu solemnizacije ugovora o najmu ili ovršnoj ispravi, slobodno se obratite stručnjaku za nekretnine ili javnom bilježniku. Vaša sigurnost kao najmodavca je od izuzetne važnosti.

Rubrika nastala u suradnji s agencijom