Što znači kapariti stan?

Kupnja nekretnine značajna je životna odluka te se često događa jednom u životu. S obzirom da je u pitanju veća investicija, važno je razumjeti i sve dijelove kupoprodajnog procesa pa i što znači kapariti stan.

Odgovor nam je dao agent za nekretnine Lucijan Šuško iz Starling nekretnina.

Kapara je novčani iznos koji kupac plaća prodavatelju kao potvrdu da će stvarno kupiti njegovu nekretninu po ugovorenoj cijeni. Obično iznosi 10 posto ukupne kupoprodajne cijene. Iznos i način isplate se najčešće definira u predugovoru.

Lucijan Šuško, agent za nekretnine u Starlingu

Funkcija kapare je osigurati obje strane u transakciji, kupca i prodavatelja, da će se kupnja i dogoditi. Ako kupac odustane od kupnje, prodavatelj zadržava kaparu, a u slučaju da prodavatelj odustane od prodaje nekretnine, on vraća kaparu kupcu u duplom iznosu.

U praksi je vrlo često da se kapara plaća u gotovini, s računa na račun. U tom slučaju potpisuje se predugovor u kojem se definira cijena, način plaćanja cijelokupnog iznosa i rok.

Prije nego se daje kapara trebali biste provjeriti svu raspoloživu dokumentaciju stana i stanje u zemljišnim knjigama kako vaš novac ne bi završio u krivim rukama.

Često kupci pitaju što se događa s kaparom nakon potpisivanja ugovora? Sve je stvar dogovora, pa se tako kapara obično uračunava u ukupnu cijenu, a može se dogovoriti i povrat kapare ukoliko se nekretnina kupuje preko kredita poslovne banke. Naravno, kad se prodavatelju plati ukupna cijena. Sve to treba jasno definirati ranije, ugovorom. 

S obzirom na nedostatak kvalitetnih nekretnina savjet za kupce je da daju maksimalan iznos kapare zbog svoje sigurnosti. Svjedoci smo da se nerijetko zadnjih godina vraćala dupla kapara, ako se pojavio drugi kupac s većom ponudom.

Rubrika nastala u suradnji s agencijom