Kako napraviti tlocrt kuće koji će vam donijeti zadovoljstvo boravka u budućem domu?

Odlučili ste se za gradnju kuće i već maštate gdje staviti kamin, a gdje posaditi drvo trešnje? U ostvarenju sna trebat ćete krenuti od realnih pitanja, a jedno od njih je kako napraviti tlocrt kuće. U tom koraku pomoći će vam arhitektica Tatjana Liktar Elez koja zna što je potrebno za dobru organizaciju, izgled i funkcionalnost buduće kuće.

DEFINICIJA Tlocrt kuće je okomita projekcija svih dijelova pojedine etaže, tj. ‘pogled odozgo’ na tu etažu.

Ako razmišljate o gradnji kuće, sigurno tražite primjere zanimljivih kuća na internetu, osobito Pinterestu. Zašto ne, ali budite oprezni! Na Pinterestu i drugim tražilicama vidite najljepše kadrove, najčešće ne vidite cijelu sliku, a osobito ne vidite sve razloge zbog čega je nešto isprojektirano na način na koji je isprojektirano.

Odakle se kreće u projektiranju tlocrta obiteljske kuće?

Iako postoje opća pravila struke koja se tiču projektiranja stambenog prostora, organizacija kuće može se riješiti na različite načine.

Prema načinu organizacije tlocrta kuće razlikujemo:

  • centralni tip organizacije
  • izduženi tip organizacije
  • lomljeni tip organizacije u obliku slova L, T, U ili kombinacija
  • atrijski tip organizacije oko središnjeg vanjskog prostora (atrija)
S tlocrtom počinjete planirati svoj budući dom

Kako napraviti tlocrt kuće i najbolji odabir organizacije ovisi o prostornim mogućnostima građevne čestice, klimi, te željama investitora i budžetu.

Kod nas je dosta čest centralni tip organizacije sa središnjim hodnikom i sobama oko hodnika, koji rezultira kompaktnim gabaritom kuće.

Međutim, projektiranje nije puko nizanje prostorija, već stvaranje smislenih veza između prostorija, imajući na umu aktivnosti koje će se unutra odvijati, te zaštitu privatnosti i intimnosti.

Dobra tlocrtna organizacija temelj je projektiranja.  Bitno nam je postići: funkcionalnost, povezanost i protočnost prostora te povezanost s vanjskim prostorom.

U organizaciji tlocrta bavimo se promišljanjem:

  • orijentacije prostora
  • zoniranjem sadržaja
  • pozicijama komunikacija
  • ostvarivanjem veza s vanjskim prostorom

Orijentacija kuće

Povoljna orijentacija kuće, kao i prostorija unutar nje, važni su kako bi se u što većoj mjeri iskoristilo prirodno osunčanje kuće, pa je povoljno smjestiti:

Spavaće sobe na istok – kako bi se budili s jutarnjim zrakama sunca

Dnevne prostore na jug ili zapad – kako bi imali prirodno svjetlo tijekom dana i u popodnevnim satima

Spremišta i ostave na sjever – kako bi bile na prirodno hladnijoj strani svijeta

Odabir orijentacije prostora usklađuju se sa stvarnim stanjem na čestici, gdje nije uvijek moguće ostvariti najpovoljnije orijentacije ili drugi faktori utječu na odluku o orijentaciji.

Primjerice, ako vam je bučna prometnica s južne strane, svakako je bolje dnevne prostore orijentirati na tišu stranu čestice, a nedostatke strane svijeta riješiti na druge načine. Također, nemamo svi isti bioritam, pa ako niste jutarnji tip i ne želite se buditi sa jutarnjim zrakama sunca, spavaće sobe smjestiti ćete na južnoj ili zapadnoj strani svijeta.

Prostor planirajte po zonama

Što je zoniranje sadržaja?

Zoniranjem se grupiraju prostorije slične namjene, a služi kako bi se postigla manja ili veća povezanost prostorija. Isto tako, prostori različite namjene štite se od prijenosa buke, mirisa (primjerice od kuhanja) i slično.

Uobičajene zone kuće su:

Dnevna zona (kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak)

Noćna zona (spavaće sobe, kupaonice)

Servisna zona (tehnika, spremište, garaža i sl.)

Zoniranje kod prizemnih kuća moguće je pozicijom komunikacije ili oblikom tlocrta, dok je zoniranje kod katnica obično vezano na podjelu po katovima.

Dnevni i tehnički prostori smješteni su u prizemlju, kako bi im se osigurala veza s vanjskim prostorom, dok je noćni dio na katu. Ukoliko se želi veća povezanost katova obično se dio dnevnih prostora (primjerice dnevni boravak) predviđa s dvostrukom visinom prostora, kako bi prostorije na katu imale vizualnu komunikaciju sa prizemljem.

Kod kuća na više etaža, povoljno je vertikalno zonirati mokre prostorije (kupaonica, wc, kuhinja), kako bi se optimalno provele i iskoristile instalacije vode i odvodnje.

Pozicije komunikacija – gdje smjestiti ulaz u kuću?

Komunikacije obuhvaćaju horizontalne komunikacije (ulazni prostor, hodnike) i vertikalne komunikacije (stepenište, lift, rampa). Tok komunikacija mora biti logičan i usmjeravati prolaz kroz prostor, a kreće od ulaza u kuću.

Pozicija ulaza povezuje se sa smještajem kuće na čestici. Ulaz je potrebno smjestiti na logičnu poziciju u odnosu na pristup na česticu, imajući na umu kako što bolje organizirati ostatak kuće.

Kako bi se što bolje iskoristili hodnici, preporuka je predvidjeti proširenja hodnika za ugradbene ormare, a dinamično prostorno rješenje dobiva se i uvođenjem kružne komunikacije. Izbjegavaju se predugi i neosvijetljeni hodnici.

Stubišta su također zanimljiv element koji mora biti prvenstveno funkcionalan, ali može se koristiti i kao atrakcija u prostoru, osobito kod galerijske organizacije.

Kako napraviti tlocrt kuće koji će povezati unutarnji i vanjski prostor?

Unutarnji prostori vizualno se i fizički povezuju s vanjskim. Smisleno postavljeni i definirani vanjski prostori doprinose dojmu prostornosti i veličine kuće, jer se unutarnji sadržaji „proširuju“ na van. Primjerice povezivanjem dnevnog boravka s vanjskom blagovaonicom ili terasom za odmor.

Kako povezati unutarnji i vanjski prostor?

Fizička povezanost može se ostvariti postupno, prelaskom iz zatvorenog, preko natkrivenog u potpuno otvoreni prostor, što ovisi o načinu korištenja prostora te količini vremena koje se provodi u vanjskom prostoru. Što je podneblje toplije, očekuje se duži boravak u vanjskom prostoru. Loggiama, nadstrešnicama ili pergolama dobivaju se vanjski prostori ugodni za boravak, kuća se štiti od jakog osunčanja, a isto tako štiti se i privatnost boravka u vanjskom prostoru.

I jako bitno…

Kuće se mogu organizirati i oblikovati na niz načina. Arhitekti u svom radu razvijaju vlastiti projektantski pristup rješavanju organizacije tlocrta, te tlocrtna organizacija u konačnici značajno ovisi o spretnosti, talentu i trudu arhitekta da dobro posloži cjelinu i razumije vaše potrebe. Pri odabiru arhitektonskog ureda neka vam ne bude presudna samo cijena po principu najjeftinije ponude, važnije je odabrati ured čiji vam se rad i reference sviđaju, te za koji imate kvalitetnu preporuku.

Tatjana Liktar Elez je ovlaštena arhitektica te osnivačica arhitektonskog ureda METAR MILIMETAR. U svom radu teži arhitekturi koja je odmjeren spoj funkcionalnosti, estetike i ugode, imajući na umu da je svaki metar, centimetar, a ponekad i milimetar bitan kako bi se prostor što bolje i kvalitetnije koristio.