Energetska obnova 2023: kako uz poticaj ušuškati dom i smanjiti troškove režija!

Nije daleko rujan kada se otvara novi krug poticaja u kojem možete dobiti popriličan iznos novca za ulaganje u vlastitu nekretninu. Energetska obnova 2023. godine prilika je za vlasnike obiteljskih kuća, ali i stanare u višestambenim zgradama da s bespovratnim novcem poprave kvalitetu života u domu i smanje troškove režija. Za što se u stvari prijavljujete i kakva su iskustva onih koji su tu priliku već iskoristili piše konzultantica za energetsku obnovu i obnovljive izvore energije Lina Benović.

Energetska obnova 2023. je nova prilika za povećanje vrijednosti nekretnine

Energetska obnova, što je to? Farbanje, samo estetika, tek toliko da je lijepo vidjeti, sve je to kratkoročno! To je često mišljenje građana koji nisu do kraja upoznati s prednostima energetske obnove. No, postoje i oni drugi koji su već bili u procesu energetske obnove. Uložili su neki trud, vrijeme, iskoristili priliku, uzeli bespovratni novac i sad vide rezultate. 

Udobnost stambenog prostora u kojem živite danas je rezultat ulaganja prethodnih godina. Brojni primjeri iz prakse mogu posvjedočiti kako se ulaganje uz energetsku obnovu stanarima vrlo brzo isplati.

Energetska obnova nije puko farbanje

Kao što to uvijek biva, u zgradama se nađu pojedinci koji se protive ulaganjima u zajednički prostor iz nekih subjektivnih razloga. Česti su takvi primjeri, ali činjenica je da se kroz sustavnu energetsku obnovu ostvaruju uštede i bitno se povećava vrijednost same zgrade.

“Prozori su bili drveni, loše konstrukcije i propuštali su zapravo i vjetar i vlagu i kišu.  Mi smo sad ušli iz kategorije E u kategoriju B i automatski je vrijednost stana na tržištu bolja. Projekt energetske obnove nam je pomogao da sada imamo praktički novu zgradu”.

predstavnik suvlasnika višestambene zgrade u Zagrebu.

Tako je opravdao ulaganje u energetsku obnovu predstavnik suvlasnika jedne zagrebačke višestambene zgrade. Ako imate sumnje pogledajte još iskustava stanara i predstavnika suvlasnika OVDJE.

U kakvim nekretninama živimo?

Pogledajmo sad i širu sliku! U kakvim nekretninama živimo? 

Većina zgrada u centru Zagreba nema nikakvu toplinsku izolaciju, što i ne čudi jer su građene između 1850. i 1945.

Obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode.

Mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju te povećati tržišnu vrijednost nekretnine za minimalno 15%.

Kuća časti – ne propustite Javni poziv za energetsku obnovu 2023!

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine redovito objavljuje Javne pozive za energetsku obnovu obiteljskih kuća i višestambenih zgrada. Energetska obnova se sufinancira iz strukturnih i investicijskih fondova Europske unije, kao i iz nacionalnih sredstava. Cilj je dostići europsku razinu kvalitete višestambenih zgrada te smanjiti potrošnju energije u njima, a time i režijske troškove.

Sljedeći takav Javni poziv objavit će se u rujnu 2023., a iznos bespovratnih sredstava iznosi vrtoglavih 225 mil. €! U energetsku obnovu ulaze i obiteljske kuće i višestambene zgrade.

Što obuhvaća energetska obnova?

Energetska obnova obuhvaća:

•          energetski pregled i energetsko certificiranje;

•          izradu glavnog projekta energetske obnove kojim se dokazuje ušteda energije koja će se postići energetskom obnovom;

•          povećanje toplinske zaštite ovojnice (vanjski zidovi – fasada, krov, zamjena vanjske stolarije);

•          unaprjeđenje tehničkih sustava zgrade koji uključuju tehničku opremu za grijanje, hlađenje, ventilaciju, klimatizaciju i pripremu potrošne tople vode, sustav rasvjete te uvođenje sustava obnovljivih izvora energije (npr. solarni paneli, dizalica topline).

Koliko košta energetska obnova i što ću za to dobiti?

Stanare u višestambenim zgradama najviše muči koliko će se povećati pričuva, jer iz pričuve se financiraju zajednički troškovi poput energetske obnove. Najbolji uvid u uloženo i dobiveno doznajemo iz prakse, pa evo jednog uspješnog primjera iz Zagreba:  

Višestambena zgrada je sagrađena kao privremeni smještaj za Zagrepčane čije su kuće stradale u poplavi 1964. godine. Pedeset godina kasnije, njezini suvlasnici odlučili su smanjiti izuzetno visoke račune i energetski obnoviti zgradu kako bi si podignuli kvalitetu života i tržišnu vrijednost vlastitog stana.

Radovi energetske obnove sufinancirani su od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa ”Konkurentnost i kohezija 2014-2020”. Tada je stopa sufinanciranja bila 40% bespovratnih sredstava, dok je danas moguće ishoditi čak 80% bespovratnih sredstava!

Stanari su se složili da se krene u obnovu jer su im računi za struju na koju ih se većina grije bili izuzetno visoki.

U zgradi su 33 mala stana od 24 kvadrata, ali zimi sam za struju plaćala i po 680 kuna. Obnova je počela u listopadu, a otkad je stavljen stiropor, stan gotovo da i ne trebam grijati”, istaknula je predstavnica suvlasnika.

Zbog visokih troškova za grijanje stanari se nisu bunili ni zbog povećanja pričuve sa 6 na 13 kuna, jer se uložena investicija vraća kroz uštedu energije.

Energetska obnova zgrade obuhvaćala je:

•          toplinsku izolaciju stropova i zidova prema negrijanom prostoru;

•          toplinsku izolaciju vanjskih zidova;

•          zamjenu vanjske stolarije.

Energetskom obnovom zgrada je:

•          prešla iz energetskog razreda F u energetski razred B;

•          postignuta je ušteda u potrošnji energije od čak 79 %;

•          za suvlasnike to konkretno znači mjesečnu uštedu na troškovima energije od 5,80 kuna po m²;

•          troškovi pričuve su se povećali za 4,8 kuna po m²;

•          ukupna ušteda je 1 kuna po m² uz povećanje tržišne vrijednosti nekretnine za minimalno 10%!

Trošak energetske obnove iznosio je 624 tisuće kuna, a od Fonda su dobili 40 posto, tj. 242 tisuće kuna. Napomenimo još jednom da je tada stopa sufinanciranja bila 40% bespovratnih sredstava.

Danas je moguće ishoditi čak do 80% bespovratnih sredstava za energetsku obnovu vlastite nekretnine!

Energetska obnova je najveći potencijal za uštedu energije u postojećim višestambenim zgradama. To je prilika kojom suvlasnici dobivaju i temeljitu estetsku i funkcionalnu modernizaciju, veću udobnost boravka u prostoru zimi i ljeti te povećanje tržišne vrijednosti nekretnine.

Lina Benović , konzultantica za energetsku obnovu

Smanjenje potrošnje energije energetskom obnovom suvlasnicima pruža i dodatnu sigurnost u pogledu budućih poskupljenja cijene energenata.

Koji je iznos sufinanciranja energetske obnove?

Iznos sufinanciranja za energetsku obnovu obiteljskih kuća iznosi 60% bespovratnih sredstava za izvođenje radova i materijal.

Za višestambene zgrade je iznos sufinanciranja od 60 do 80% bespovratnih sredstava za izvođenje radova i materijal, dok se za ostale sudionike energetske obnove poput projektanta, energetskog certifikatora, konzultanta, stručnog nadzora i dr., ostvaruje sufinanciranje od 85%!

Koji su uvjeti za prijavu na energetsku obnovu obiteljske kuće?

  • Obiteljska kuća mora biti zakonito izgrađena, s pravomoćnim dokumentima koji dokazuju njezinu legalnost (građevinska, uporabna dozvola ili legalizacija);
  • Obiteljska kuća mora biti do 600 kvadratnih metara bruto podne površine;
  • (Su)vlasnici obiteljske kuće moraju imati prijavljeno prebivalište na navedenoj adresi najmanje 30 (trideset) dana prije objave Javnog poziva te svi suvlasnici moraju potpisati da pristaju na energetsku obnovu;
  • Najmanje 50% bruto podne površine mora biti namijenjeno za stanovanje i to legalno prikazano;
  • Na Javni poziv mogu se javiti (su)vlasnici obiteljskih kuća energetskog razreda (prema Qhnd) minimalno D ili lošijeg u kontinentalnoj Hrvatskoj i C ili lošijeg u primorskoj Hrvatskoj za aktivnosti a) I b), a u slučaju provođenja aktivnosti c) – minimalno C ili boljeg u kontinentalnoj Hrvatskoj i B ili boljeg u primorskoj Hrvatskoj.

Koji su uvjeti za prijavu na energetsku obnovu višestambene zgrade?

  • Odluku o energetskoj obnovi za višestambenu zgradu donose (su)vlasnici zgrade. Odluka se donosi temeljem natpolovične većine glasova prema veličini (su)vlasničkih dijelova. Dakle, nije jednakovrijedan glas suvlasnika koji ima stan od 30 m2 ili od 100 m2.
  • Izrada glavnog projekta od strane projektanata kojim se mora dokazati da će poduzete mjere energetske obnove rezultirati uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje (QH,nd) od najmanje 50% u odnosu na stanje prije energetske obnove.
  • Bitno je za napomenuti da je glavni projekt uvjet za uspješnu prijavu na Javni poziv i donosi 75% bodova na Javnom pozivu! Njegova izrada traje 5 mjeseci pa je potrebno krenuti prije samog Javnog poziva.
  • Potreban je i važeći energetski certifikat kao i druga dokumentacija propisana Javnim pozivom.

Iskustva građana s energetskom obnovom

Prije prijave na Javni poziv za energetsku obnovu 2023, za vas smo provjerili kakva su iskustva onih koji su svoje nekretnine već obnovili.

Naš neboder ima 64 stana na 16 katova. Kada sam čula za Javni poziv na energetsku obnovu, zainteresirala sam se i tako smo počeli vrtjeti tu priču. Već godinu dana uživamo, ponosni smo što smo uspjeli to napraviti, dobiti tako velika sredstva…Meni se grijanje na pola prepolovilo te smo zahvaljujući Europskoj uniji jako dobro prošli. Ljudima je trebalo objasniti, nagovoriti ih, ukazati kako će biti učinkovito i estetski lijepo na koncu. Neboder nam sada izgleda kao novi!” – navodi predstavnica suvlasnika višestambene zgrade u Zagrebu.

Na pitanje koliko su novca potrošili na plin sljedeće zime odgovor je bio – “Imamo vertikale u neboderu, od njih je dovoljno topline tako da se uopće radijatori ne trebaju paliti. Kod nas je sigurno 20 celzijevih stupnjeva, i više, a u cijelom stanu nismo grijali ove godine, samo u kupaoni radi djece da se kupaju.

Najslikovitije je rezultate energetske obnove dala predstavnica suvlasnika višestambene zgrade u Labinu Đurđica Martinčić. Uštede na režijama su značajne, kaže Đurđica, kao da smo dobili bundu na zgradi pa je svima toplije!

Kako biste i vi ušuškali svoj dom iskoristite priliku i provjerite što bi vama i vašem kućanstvu mogla donijeti energetska obnova 2023!

Lina Benović je konzultantica za energetsku obnovu i obnovljive izvore energije. Misija joj je smanjiti stres i nejasnoće povezane s procesom energetske obnove te omogućiti što većem broju ljudi dolazak do bespovratnih sredstava.