Cijene stanova i ove jeseni rastu, evo i zašto

Tražite li novi dom ove jeseni – za najam ili kupnju, svejedno, sigurno ste primijetili da cijene stanova opet  rastu. Pa dobro, pitate se – dokad i na koncu, zbog čega  cijene nekretnina idu gore, nikako da počnu padati.

Istina, nije u svim gradovima situacija ista. Primjerice, u Osijeku su cijene dugoročnog najma najniže, pa se stan od 40 kvadratnih metara može pronaći za 200-tinjak eura.

S druge strane, na najvećem tržištu – zagrebačkom i dalje vlada veliki interes za kupnjom novogradnje. Ovisno o lokaciji za taj kvadrat treba izdvojiti 2000  do 3500 tisuće eura.

Zagrebačko tržište nekretnina

Nakon ljetnih mjeseci kad se kupoprodaja nekretnina odvija uglavnom na Jadranu, ove jeseni kupcima je ponovo interesantan Zagreb.

Najtraženija je novogradnja. Nakon potresa, kupcima je u fokusu sigurnost. Važna je godina gradnje, kvaliteta objekta i konstrukcija. Zbog velike potražnje, ali i skupljeg građevinskog materijala cijene nekretnina u glavnom gradu Hrvatske su vrlo visoke.

Cijena starogradnje i novogradnje ne bi trebala biti slična ili ista, ali često jest.

Novogradnje nikad dosta-bez obzira na cijene

Mnogo je faktora utjecalo na poskupljenje cijena nekretnina i taj je trend vidljiv već dvije godine, rekao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Dubravko Ranilović za RTL.

„Cijene koje jesu su ti okviri, ne očekujem bitan rast. One su dosegle neku razinu i one će se tu negdje kretati, ovisno o kvaliteti gradnje, lokalitetu. Ne očekujem da će to otići u nebesa, da neće biti priuštivo. Cijena će ovisiti o lokalitetu i kvaliteti gradnje nekretnine”.

Dubravko Ranilović

Ekonomski analitičar Damir Novotny tvrdi da je građevinski materijal djelomično poskupio, a objasnio je i zašto. Nabavni lanci su prekinuti, teško je dobiti iz Kine kontejner željeza. U Europi nema dovoljno proizvodnje građevinskog željeza, ali, recimo, cementa imamo dovoljno, kaže Novotny.  Ističe  da je velik problem i cijena radne snage te da je nema dovoljno.

Gdje su poskupjele cijene stanova?

Cijene su narasle na Jadranu i Zagrebu. Razlog je taj što je štednja je iz banaka otišla u nekretnine, a Hrvatska je jedna od zemalja koja nema porez na nekretnine, objašnjava Novotny.  A te se nekretnine iznajmljuju. I zbog toga su isto narasle cijene stanova.

S druge strane, građevinskih parcela je malo, te sukladno tomu raste i cijena zemlje, što u konačnici utječe na cijenu nekretnine, smatraju ljudi iz struke.

Hoće li se nastaviti rast cijena stanova?

Zadnje dvije godine cijene su porasle značajno. Pa kad zbrojiimo sve spomenute razloge – od povećanog interesa za sigurnijom gradnjom zbog potresa do cijene građenja, jasno je da su cijene morale otići gore, no pitanje svih pitanja je dokle?

“Cijene su dosta visoke i mislim da će se rast zaustaviti, ali i dalje sve ovisi o cijenama građevinskog materijala i sirovinama, a također i cijenama građevinskog zemljišta. Ako cijene materijala i dalje budu rasle, morat će i rasti cijene.”

Jasminka Biliškov, vlasnica agencije za nekretnine
Najskuplji podstanarski kvadrati su u centru grada

Stanovi za najam

Prema analizi Njuškala najvišu cijenu za najam stana potrebno je izdvojiti u Zagrebu, čak 10,16 eura po kvadratu. Prate ga Dubrovnik, Split i Rijeka, koja jedina od većih gradova nije zabilježila rast cijena najma.

Trenutno se u Zagrebu najviše nude stanovi za najam veličine od 40 do 70 kvadratnih metara.

Evo kako se kreću prosječne cijene za stan od 60 četvornih metara u Zagrebu:

Cijene su najviše u gradskoj četvrti Gornji Grad Medveščak, gdje je za ovakav stan potrebno izdvojiti čak 646 eura mjesečno, što je oko 5 posto više nego prošle godine. Simboličnih jedan euro manje prosječno mjesečno se traži za stan iste veličine u Donjem Gradu, koji pak bilježi blagi godišnji pad cijena najma od oko 2 posto.

Na trećem je mjestu po visini cijena mjesečnog najma Trešnjevka Jug pa je za stanove veličine 60 kvadratnih metara u kvartovima kao što su Jarun, Srednjaci ili Knežija potrebno izdvojiti prosječnih 569 eura mjesečno, što je gotovo 7 posto više nego na jesen prošle godine.

Više od 540 eura, odnosno 4 tisuće kuna, mjesečno za stan od 60 kvadrata traži se i na Trnju, Trešnjevci Sjever, Črnomercu, Podsljemenu i Novom Zagrebu Zapad, koji uz Stenjevec i Podsused Vrapče bilježi najveći godišnji rast cijena mjesečnog najma.

Najpovoljniji stanovi ove veličine za najam mogu se naći u Sesvetama i Gornjoj Dubravi, gdje je za 60 kvadrata mjesečno potrebno izdvojiti prosječnih 335, odnosno 397 eura.

U Zagrebu se ipak najviše traže stanovi od 40 kvadrata, a najtraženija četvrt je Trešnjevka. Prosječna cijena najma za tu kvadraturu iznosi 351 euro.

Cijene najma veće su za stanove u stambenim zgradama u odnosu na one u kući, a tako je bilo prethodnih godina.

Cijene podstanarstva u Splitu, Zadru, Osijeku, Dubrovniku i Rijeci

U splitskoj ponudi najviše je stanova po cijenama od 400 do 450 eura mjesečno.

I tamošnji podstanari najviše traže stanove od 40-ak kvadratnih metara, za koje bi izdvojili do 345 eura mjesečno. Prosječna cijena mjesečnog najma ovakvih stanova u Splitu su ipak 20-ak eura veće od želja podstanara te iznosi 369 eura.

U Dalmaciji je teško naći stan za dugoročni najam

Kao i u ostalim primorskim mjestima, zbog turizma je podstanarima teže pronaći stan na duži rok.  Velik dio stambenog fonda dostupan je samo van sezone.  I u  ovom trenutku za dugoročni najam nudi se tek 200-tinjak stanova.

U Zadru su najtraženiji stanovi od 50 kvadrata za koje najmodavci prosječno traže 417 eura mjesečno.

U ponudi za dugoročni najam najviše je stanova od 60 kvadrata, a cijena im je prosječnih 498 eura mjesečno. Kao sveučilišni grad, ali i turistička destinacija, Zadar također dio stanova za dugoročni najam nudi isključivo van ljetne sezone.

U Osijeku su najniže cijene najma, kad ga uspoređujemo s većim gradovima.

Najmoprimici i na istoku Hrvatske najveći interes iskazuju za stanove od 40 kvadratnih metara, u kojima prosječna mjesečna najamnina iznosi 233 eura. Traže se i stanovi od 60 kvadrata, za koje je mjesečno potrebno izdvojiti prosječnih 358 eura.

Među rijetkim stanovima za najam u Dubrovniku, najviše je onih od 40 kvadratnih metara, koji su ujedno i najtraženiji, a prosječna cijena mjesečnog najma za ovakav stan u najvećem gradu na krajnjem jugu iznosi 428 eura.

Najmoprimci u Rijeci najviše traže stanove od 50 kvadratnih metara, za koje bi izdvojili 389 eura mjesečno, no stanje na tržištu ne zadovoljava njihove želje pa za stan ovakve kvadrature u Rijeci je potrebno prosječno izdvojiti 434 eura. S druge strane, u Rijeci je trenutno u ponudi najviše stanova od 60 kvadrata za dugoročni najam, a za toliki je stan mjesečno potrebno izdvojiti 493 eura.